15 tips om je hond te beschermen tegen de winterkou
Je hoort te genieten van elk seizoen, ook van de winter dus! Ga lekker met je hond naar buiten toe en snuif de frisse lucht op tijdens mooie winterwandelingen. Met deze 15 tips kan de winter voor jouw hond niet meer stuk!
- Borstel je hond regelmatig
Draag zorg voor de vacht van jouw hond, deze houdt hem namelijk lekker warm tijdens de winterdagen! Wanneer de zomervacht plaats maakt voor een dikkere wintervariant, kan je een handje helpen door je hond regelmatig te borstelen. Zo verwijder je klitten en loszittende haren zodat de vacht weer beter ademen en je hond dus ook beter zijn lichaamstemperatuur kan reguleren. Vraag raad aan een hondentrimmer met welke borstel je dit best kan doen!
- Doe je hond indien nodig een hondenjasje aan
Voor jonge pups, kleine honden (die laag bij de grond staan), honden met een laag vetpercentage, oudere honden en honden die last hebben van artrose kan een warme en waterafstotende hondenjas een goede oplossing zijn bij koude weersomstandigheden. Zorg dat deze goed past en aansluit. Houd je hond steeds in de gaten als hij een jasje draagt, zo kan je ingrijpen wanneer hij ergens achter blijft hangen.
- Droog een natte vacht af
Honden kunnen hun lichaamstemperatuur meestal zelf prima reguleren. Toch is het een goed idee om je hond na een wandeling in de regen of sneeuw even goed af te drogen. Een natte vacht isoleert namelijk heel slecht en zorgt ervoor dat je hond snel afkoelt.
- Let extra op je senior
Heb je een senior in huis? Let er dan op dat zijn mandje op een warme, tochtvrije plek staat. Maak eventueel ook jullie wandelingen wat korter, zo spaar je zijn stramme spieren of pijnlijke gewrichten toch weer wat extra. Overweeg een hondenjasje en verwen hem met wat lekkers zodat hij in deze periode zeker niet gaat afvallen.
- Slaapt je hond buitenshuis?
Isoleer en verwarm het buitenhok van je hond zo goed mogelijk en zorg dat hij een warm, tochtvrij plekje heeft met een mand en kussen om te slapen. Een tochflap kan een goed idee zijn. Zorg voor voldoende ruimte zodat je hond vrij kan bewegen en zichzelf ook op die manier warm kan houden. Probeer de vloer zo proper en droog mogelijk te houden en check regelmatig of het drinkwater niet te koud of bevroren is!
- Zorg goed voor de hondenpootjes
Door het winterweer krijgen hondenpoten het vaak zwaar te verduren en raken ze soms geïrriteerd. Smeer de voetzooltjes in met vaseline of speciale hondenwax. Zo kan je ze tegen beschermen tegen pijnlijke sneeuwballetjes of (strooi)zout tussen de tenen of onder de poten.
Er bestaan ook speciale hondenschoentjes voor wanneer jullie graag lange wandelingen in de sneeuw maken. Een tip is om zeker op tijd hiermee te gaan oefenen.
Knip de haren tussen de tenen en onder de voetzooltjes van je hond, zo kunnen er minder ijsklompjes aan hechten.
Controleer na een wandeling altijd de poten van jouw hond en was ze indien nodig even af met lauw warm water.
- Pekel is slecht voor je hond
In de winter wordt er regelmatig zout gestrooid. Let er dus op dat jouw hond zijn poten niet aflikt na een wandeling op de baan, een teveel aan pekel kan fatale gevolgen hebben voor hem!
- Laat je hond geen sneeuw eten.
Het ziet er misschien grappig uit, maar sneeuw happen of eten is erg ongezond en kan lijden tot maag- en darmklachten.
- Antivries is dodelijk
Antivries valt enorm in de smaak bij dieren, deze is namelijk super zoet. Maar wanneer je hond dit goedje inslikt, kan dit hem fataal worden! Braken, neurologische klachten (dronkemansgang) en nierfalen zijn symptomen waarmee je snel naar de dierenarts moet. Berg antivries, maar ook remolie en koelvloeistof dus steeds goed op en controleer regelmatig dat het reservoir van de auto niet lekt. Ligt er toch een verdacht plasje onder de auto of op de oprit? Veeg dit dan snel op!
- Let op met lopen op ijs
Wij vinden het misschien wel leuk om te schaatsen of al klungelend over het ijs te glijden, voor je hond is het in ieder geval geen goed idee. Hij kan erdoor zakken, zich bezeren door plotse bewegingen of er pijnlijk op uitglijden met nare blessures tot gevolg.
- Blijf in beweging
Zijn jullie heerlijk buiten aan het vertoeven? Gelijk heb je. Maar houd je hond liefst altijd in beweging – zeker bij regen of sneeuw – om verlaging van lichaamstemperatuur en zelfs onderkoeling te voorkomen! Laat je hond om deze reden ook niet in het putje van de winter achter in de auto!
In de winter is de verleiding groot om de wandelingen steeds wat meer in te korten. Toch is het belangrijk om de conditie van je hond ook tijdens deze periode op peil te houden. Doe eventueel wat vaker op een dag een kleinere wandeling, in plaats van één lange wandeling
- Pas voor buitenhonden de voedselvoorraad aan
Verblijft je hond in de winter altijd of vaak buitenshuis? Dan verbruikt hij wellicht een pak meer energie dan zijn soortgenoten die vaak binnen vertoeven. Deze honden hebben over het algemeen dus meer voedselvoorraad nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Water geef je best niet te koud.
- Blijf zichtbaar in het donker
Zorg dat zowel jij en je hond goed zichtbaar zijn tijdens wandelingen in schemer of het donker. Draag een fluorescerend vestje of een lampje aan je jas, en voorzie ook jouw hond van bijvoorbeeld een lampje aan zijn halsband.
- Tekenen van onderkoeling
Bel je dierenarts als je hond opeens erg suf of trillerig is, een zwakke hartslag heeft, pijnlijke oren, staart of poten heeft, zijn temperatuur onder de 37 ℃ daalt of als hij problemen heeft met ademhalen! Dit wijst op onderkoeling en het kan levensbedreigend zijn… Twijfel? Ook gewoon bellen!
- Eerste hulp bij onderkoeling
Breng je hond zo snel mogelijk naar een warme ruimte en droog hem indien nodig zo goed mogelijk af. Door de wrijvende beweging stimuleer je ook de bloedsomloop, doe dit dus ook als je hond niet nat is. Gebruik warme kruiken en dekens om je hond op te warmen. Als je hond bij bewustzijn is, laat hem dan wat lauw warm water drinken om ook aan de binnenkant wat op te warmen. Ga in ieder geval naar de dierenarts om je hond, ook als het beter lijkt te gaan, te laten checken!
Lees hier hoe je de feestdagen ook voor je hond fijn en veilig kan houden!