8 Puppy’s huppelen rond in De Woenselse Poort

8 Puppy’s huppelen rond in De Woenselse Poort

Door: Tessa van Heumen, instructeur

Iedereen stond alweer te popelen. Zowel wij, als de pups als onze puppytrainers! Een aantal weken geleden mochten we weer het puppypower programma in de Woenselse Poort in Eindhoven opstarten. Het nieuws ging als een lopend vuurtje over de afdeling. Want, jawel, de dames van de Dutch Cell Dogs komen vier keer naar hun afdeling om socialisatietrainingen te verzorgen voor een groepje pups. En hiervoor hebben wij natuurlijk de mensen uit de instelling hard nodig. Mensen die deze belangrijke taak op zich willen nemen om de pups van alles te leren. Die de pups een stukje vertrouwen en veiligheid mee kunnen geven in deze spannende, nieuwe omgeving. Mensen die deze pups een fantastische start en ervaring willen mee geven en ze vervolgens ook weer los kunnen laten.. op naar een goede toekomst. En deze mensen stonden zeker klaar; oud trainers, nieuwe gezichten, huidige trainers. Allemaal even enthousiast en smeltend toen ze die kleine doerakjes voor de eerste keer mochten ontmoeten. Het was deze keer de eer aan een groot nest Hollandse herder pupjes. Allemaal al bijna klaar om naar hun gereserveerde nieuwe thuis te vertrekken. Echte werkhondjes gaan het worden en dat was ook te merken; open en vrij durfde ze meteen al met iedereen kennis te maken. Dat maakte de nieuwe omgeving meteen leuk voor ze.

De pups zitten tijdens het puppy power programma middenin hun zogeheten ‘socialisatiefase’. Dé eerste gevoelige periode waarin de pup open staat voor de wereld en alles in zich op neemt en extra sterk op slaat als normaal, leuk, veilig of juist eng. Ontzettend belangrijk dat de pups dus juist in deze tijd goede ervaringen op doen met geluiden, verschillende soorten mensen, dieren, ondergronden, geuren en fijne leerervaringen. Allerlei prikkels wil je natuurlijk in de eerste levensfase van de pup op een gedoseerde wijze aanbieden. Op die manier mag de pup op een fijne manier letterlijk kennis maken met zijn leefwereld. En dat is precies wat wij in de vier puppytrainingen doen. Op een veilige en speelse wijze maken alle pups op hun eigen tempo kennis met allerlei voorwerpen, omgevingen en individuen. Wat een feest, want de pups gingen als kleine raketjes en vonden alles even leuk. Ze leerden van hun trainers om achter een hand aan te lopen en hen te volgen, om met verschillende mensen te spelen, om op verschillende ondergronden te lopen (zowel op veilige hoogte als op de grond), ze gingen door tunnels, ballenbakken en langs de boerderij. Ook deden ze hun behoefte netjes buiten en hebben ze al knuffelend heel wat gezichten afgelebberd. Na al die ervaringen vielen veel pups bij hun trainers op schoot in slaap. De actievelingen gingen dan soms nog even op onderzoek uit. Na de eerste keer leerden ze stap voor stap ook verschillende lichaamsbewegingen zoals zitten en liggen, maar ook aandacht hebben voor degene waarmee je werkt. Dit alles werd iedere keer beloond met iets lekkers. Al gauw hadden deze fanatiekelingen door dat samenwerken met allerlei mensen en in verschillende omgevingen ontzettend leuk is. Ook onze trainers leerden veel, ieder met zijn eigen uitdagingen en doelen. Want je moet er maar staan: vroeg uit bed, bewegen en praten in een grote groep en dan ook nog de verantwoordelijkheid en zorg voor de training van die lieve pups. Voor sommige een enorme drempel of angst om te overwinnen. De pups kregen het voor elkaar. Zelfs bij mensen die haast nooit van de kamer kwamen of aan activiteiten mee deden. En met groots succes. Een ieder was ontzettend geduldig en zorgzaam met de pups. Ze hebben elkaar een hoop kunnen leren.

Twee weken en 4 puppytrainingen verder was het natuurlijk wel zwaar om gedag te moeten zeggen. Maar ook dat moet je leren als pup, als mens. Door onze trainers kunnen deze pups met deze geweldige ervaringen stralend hun nieuwe leven in wandelen en daar zijn we supertrots op. Daarom kregen onze trainers ook een ingelijst certificaat voor iedere afdeling die had deelgenomen en een leuke groepsfoto waar iedereen (inclusief pups) op stond. We hebben genoten met z’n allen!