9 Herfsttips voor jou en je hond
Het herfstseizoen… dat is genieten! Het bos is helemaal omgetoverd tot een magisch pretpark van gekleurde bladeren, kastanjes, paddenstoelen, dennenappels en zo veel meer… Heerlijk om samen met jouw hond eropuit te trekken en een deugddoende herfstwandeling te maken. Om hierna voldaan en uitgeteld weer op te warmen bij de houtkachel, verwarming of samen op de bank! Yes, gezelligheid ten top!
Maar, net als ieder ander seizoen, heeft ook de herfst wat puntjes om extra op te letten. In dit artikel delen we 9 weetjes en tips om de herfstmaanden samen met jouw hond goed door te komen!
Herfsttips
1. Zorg dat jullie gezien worden
In de herfst wordt het plots weer vroeger donker, en al zeker wanneer ‘het winteruur’ haar intrede doet. Jij en je hond zullen dus ook vaker in de schemering of het donker een wandeling gaan maken. Zorg er dan ook voor dat jullie beiden goed zichtbaar zijn (ook op minder drukke wegen) door zelf een reflecterend vestje te dragen en een lampje of fluorescerend bandje aan de halsband van je hond vast te maken.
2. Houd je hond warm
De herfst is prachtig, maar het is wél een seizoen met nogal gure en koude weeromstandigheden. En ook van die dagen dat de ene regenbui de andere in geen tijd opvolgt, zijn inmiddels niet meer weg te denken. Allemaal goed als je lekker warm binnen zit, maar tijdens een wandeling zit je hier natuurlijk niet op te wachten!
Honden met een dunne vacht (of bijvoorbeeld honden die geschoren zijn omwille van een operatie) kunnen sneller afkoelen dan je denkt! Droog je hond bij het thuis komen dus goed af of doe hem tijdens de wandeling een speciale (regen)jas aan om warm en droog te blijven.
Ook wanneer jouw hond in de herfst nog steeds in elke vijver of sloot springt, probeer je hem best zo snel mogelijk weer op lichaamstemperatuur (droog en warm) te krijgen. Droog hem indien mogelijk tijdens de wandeling al af en laat hem nog even verder ‘warm lopen’. Het water is namelijk veel kouder dan tijdens de zomermaanden.
3. Check de chip!
Tijdens de herfstmaanden kan het wel eens stormen of erg hard waaien. Sommige honden kunnen hier prima mee om, terwijl andere honden ronduit bang zijn van onweer en al die nare geluiden of indrukken. En wanneer onrust en angst het even overnemen, is de kans op weglopen dus ook groter.
Hoewel het verplicht is om je hond te chippen, staan veel mensen er niet bij stil dat de chipnummer vaak niet of niet correct (dus op jouw naam en adres) is geregistreerd. Weet jij zeker dat de gegevens kloppen en dat jij en je hond elkaar snel terugvinden wanneer jullie elkaar uit het oog zijn verloren? Check het toch maar even, je weet maar nooit!
4. Kleine gevaren, grote gevolgen
Het is en blijft een prachtig tafereeltje: het bos in de herfst. Nieuwe kleuren, frisse geuren en de grond bedekt met zoveel moois… Een waar paradijs om tot rust te komen of om op ontdekkingstocht te gaan.
Ook honden zijn van nature heel nieuwsgierig naar al dat nieuws! Het is dan ook super fijn om samen met je hond op ontdekking te gaan, een bosspel te spelen of samen wat aan de conditie te werken door leuke oefeningen te doen.
Gaan jullie het bos in om alle remmen eens goed los te laten? Vergeet dan niet om de favoriete apporteerspeeltjes of een speciale werpstick mee te nemen. Laat je hond liever niet met stokken of takken spelen, deze kunnen versplinteren en schade veroorzaken in de mond, keelholte, maag of darmen!
Ook houd je best een oogje in het zeil dat je hond geen eikels, paddenstoelen of kastanjes gaat eten, deze zien er namelijk onschuldiger uit dan ze werkelijk zijn.
Eikels… ze kraken zo lekker, rollen alle kanten op en zijn zo leuk om mee te spelen. Toch voorkom je best dat je hond eikels té leuk gaat vinden; ze zijn namelijk enorm giftig doordat ze looizuur (tannine) bevatten. Een teveel van dit stofje veroorzaakt klachten als braken, diarree, pijnlijke buikkrampen en kan in het ergste geval zelfs leiden tot nierfalen. Neem bij symptomen (of een vermoeden van) zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.
Niet alle paddenstoelen zijn giftig, maar je laat het liever niet aan het toeval over. Heeft jouw hond toch een paddenstoel gegeten en heeft hij last van maag- of buikklachten? Maak dan meteen een afspraak bij de dierenarts. Neem indien mogelijk een foto mee van de soort paddenstoel die je hond heeft opgegeten!
Ook kastanjes en dennenappels eet je hond best niet op, deze kunnen verstoppingen veroorzaken in het darmkanaal.
Last but not least: voorkom dat je hond te vaak uit plassen of (lang) stilstaand water gaat drinken, deze kunnen veel bacteriën bevatten.
5. Vieze beestjes
Wanneer het zomerseizoen op z’n eind komt, lijkt ook de gruwel en vrees voor teken en vlooien plots verdwenen. Blijf je hond toch steeds na elke wandeling hierop controleren, want ze blijven -door de zachtere temperaturen- wél aanwezig! Vlooien kunnen trouwens in de winter goed overleven; weliswaar in huis, want daar is het nu heerlijk warm.
Check de vacht van je hond ook op kleine oranje stipjes, want ook de herfstmijt zit klaar om toe te slaan.
Je hond preventief behandelen, ook in koude tijden, blijft dus van belang!
6. Antivries is vies!
De temperaturen dalen en de antivriesmiddelen worden weer bovengehaald. Antivries valt enorm in de smaak bij honden, deze is namelijk super zoet. Maar wanneer je hond dit goedje inslikt, kan dit dodelijk zijn! Braken, neurologische klachten (dronkemansgang) en nierfalen zijn symptomen waarmee je snel naar de dierenarts moet. Berg antivries, maar ook remolie en koelvloeistof dus steeds goed op en controleer regelmatig dat het reservoir van de auto niet lekt. Ligt er toch een verdacht plasje onder de auto of op de oprit? Veeg dit dan snel op!
7. Snoep in huis
Nu we weer wat vroeger op de bank kruipen, sluipen ook de ‘late night snacks’ weer ons leven in. Heel erg gezellig en lekker, maar zorg ervoor dat je deze ook weer opbergt wanneer je gaat slapen. Zo kan je hond er niet (stiekem) aan en zich niet overeten. Let met name op voor chocolade, dit is namelijk erg giftig voor honden.
Wil je er ook voor je hond een gezellige snoepavond van maken? Verstop dan wat van zijn favoriete beloningen (kaas, worst, kip of gewone brokjes) in een snuffelmat, voerbal, kong of hondenpuzzel!
8. Feestdecoratie
Ook al is herfst nog niet voorbij, de kerstkriebels zijn al in het land en de feestdecoratie ligt om de hoek te lonken om opgehangen of neergezet te worden! Kaarsjes, kerstverlichting, een kerstboom, slingers en andere decoratie maken van je huis een warme thuis in deze koudere en donkere dagen. Maar hoe gezellig het er allemaal ook uitziet, zorg ervoor dat jouw hond zich niet kan bezeren of dit als speelgoed aanziet. Probeer deze spullen dus buiten het bereik van jouw hond te houden of houd je hond goed in de gaten. Vergeet ook de kaarsjes niet uit te blazen voor je naar bed toe gaat.
9. Weekendje weg?
Hondenpensions en oppassers zijn druk bezet tijdens de feestdagen. Ben jij van plan om in deze periode een weekend of midweek weg te gaan en kan je hond niet mee? Zorg dan dat je op tijd (als in: nu) zijn opvangplaatsje vastlegt!