Voor het eerst kennismaken met een asielhond; hoe weet je of het klikt?
Wanneer je voor het eerst gaat kennismaken met een hond in het asiel, kan dat best wel spannend zijn. Hoe zou deze hond in het echt zijn? Gaat hij/zij jou wel leuk vinden? Wat als hij jou gewoon negeert, of zelfs tegen je gaat grommen? Moet je gelijk een “klik” voelen? Waar let je op en welke vragen kan je stellen? Lees snel verder!
Kennismaking met jou en je gezin
Laat je begeleiden door de asielmedewerkers. Zij kennen deze hond langer en weten hoe hij (of zij) meestal reageert. Als de mensen van het asiel zeggen dat je deze hond in het begin beter met rust kan laten en wachten tot hij zelf contact met jou zoekt, luister hier dan naar! Ze zeggen dit voor zowel de hond als voor jou, voor de beste vorm van een eerste ontmoeting met elkaar.
Verwacht geen liefde op het eerste gezicht. Ga niet naar de kennismaking met een gevoel alsof jullie voor elkaar bestemd zijn. Zo voorkom je voor jezelf teleurstelling en geef je de hond echt een kans. Honden maken vaak beleefd en subtiel contact, op hun eigen tempo. Verwacht niet dat de hond jou meteen gaat begroeten als een baasje waar hij/zij altijd over heeft gedroomd. Doe rustig aan, geef de hond de tijd. Jij bent misschien de eerste kandidaat in een jaar tijd die de hond ontmoet, of misschien de zoveelste die komt kijken maar vervolgens afhaakt.
Heb je kinderen? Dan is het misschien verstandig om de kinderen pas de tweede keer mee te nemen naar een kennismaking. Want stel dat je kinderen helemaal verliefd worden op de hond (dat gebeurt vaak snel…) maar jij komt er tijdens de kennismaking achter dat deze hond niet echt bij je past; dan is de teleurstelling enorm.
Bereid je kinderen ook goed voor: Leg duidelijk uit wat ze wel en niet mogen doen. Het kan helpen om voor je kinderen een duidelijke plaats aan te geven. Bijvoorbeeld blijven zitten op een stoel. Met andere honden kan het juist een goed idee zijn om met hond en kinderen een wandeling te gaan maken. Overleg dit van te voren met de mensen van het asiel.
Management van de situatie en de omgeving is ontzettend belangrijk bij de kennismaking. Vooral bij honden die geen makkelijk karakter hebben of door hun verleden slechte ervaringen hebben met (vreemde) mensen. Dan zou je bijvoorbeeld eerst een aantal keren kennis kunnen maken van achter een hek. Of meewandelen wanneer een asielmedewerker de hond uitlaat. Met sommige honden moet je gewoon wat extra geduld hebben voor ze ontdooien of je gaan vertrouwen.
Het is geen goed idee om zomaar in de kennel van een hond te stappen. Dat is hun veilige ruimte, hun eigen plek. Het gedrag van een hond in een kennel geeft ook niet meteen een juist beeld over hoe deze hond effectief is in het echte leven… Sommige honden worden in de kennel helemaal gek en springen enthousiast tegen het hek of alle muren op als er bezoekers zijn, anderen verstoppen zich in een hoekje of zijn net aanvallend omdat ze het spannend vinden. Maar élk van deze honden kan buiten op een veld net super betrouwbaar en lief zijn. Vertrouw hierbij ook de verzorger van het asiel! Zij kunnen je alle belangrijke en betrouwbare informatie over de hond geven. De meeste honden vinden buiten kennismaken makkelijker, omdat ze dan meer ruimte hebben en weg kunnen lopen als ze het spannend of eng vinden.
Vrij kunnen rondlopen zou dus vooral met schuchtere en onzekere honden ideaal zijn, mits het asiel een geschikt omheind veld heeft hiervoor. Maar soms is de hond aangelijnd beter te begeleiden. Er zijn honden die zich aangelijnd erg beperkt voelen in hun keuzes en hierdoor juist onzekerder worden, maar er zijn ook honden die zich juist veiliger voelen aan de lijn. Gebruik een lijn nooit om een hond naar je toe te trekken!
Lichaamstaal en houding van jou richting de hond toe is ook belangrijk. Het is begrijpelijk dat je de hond graag wil aaien en misschien je hand uitsteekt om hem te laten snuffelen. Dat is niet nodig; de hond kan jou prima ruiken vanop een afstandje. Een hand uitsteken richting een hond kan heel bedreigend voor hem of haar zijn en is dan ook de aanleiding voor vele bijtincidenten. Ga ontspannen in een neutrale houding (liefst een beetje zijwaarts naar de hond) staan.
Maak een praatje met de asielmedewerker en laat de hond het tempo bepalen. Als de hond aan je komt snuffelen, betekent dat vanuit de hond ook niet “jaaa, nu moet je mij aaien en knuffelen!”; het betekent alleen dat de hond interesse heeft in jou en dat hij/zij meer gedetailleerde informatie over jou wil. Je kunt vanaf daar rustig praten tegen de hond, rustig wat lekkers naar hem toe gooien en, als de asielmedewerker het goed vindt, ook wat lekkers uit je hand aanbieden. Doe dit niet zonder overleg!
Wandelen na de eerste kennismaking is vaak de volgende stap. Met wandelen kun je op een ontspannen manier elkaar beter leren kennen. Ga niet gelijk eisen dat de hond netjes naast je loopt en perfect naar je moet luisteren. Probeer tijdens wandelen juist te kijken wat deze hond laat zien. Wat doet hij (of zij) bij het zien van andere honden? Hoe reageert de hond op verkeer? Trekt hij aan de lijn? En zo ja, kan je deze hond wel fysiek houden als hij schrikt of wil uitvallen?
Hoe weet je of het klikt? Is dat iets wat je na de eerst ontmoeting weet? Nee. Je weet wel gelijk of je echt niks voelt voor deze hond. Maar houd er dus rekening mee dat sommige honden nu eenmaal meer tijd nodig hebben en pas echt hun ware karakter (durven) laten zien na een aantal ontmoetingen. Er zijn honden die meer terughoudend zijn of angst hebben voor mensen door slechte ervaringen. Verwacht geen wonderen, een relatie moet groeien en een hond moet je leren vertrouwen.
Kennismaking met jouw eigen hond
Als je al een hond hebt, is het verstandig om ook haar (of hem) mee te nemen voor een kennismaking. Overleg dit met het asiel. Ook over hoe dat het beste opgezet kan worden voor beide honden. Wat de beste en meest veilige manier is, ligt ook aan het karakter, sociaal gedrag en de ervaringen van de beide honden.
Geef dus veel informatie aan het asiel over hoe jouw hond is in sociaal contact met andere honden:
Hoe zegt zij meestal gedag tegen soortgenoten? Meteen erop af of rustig vanaf een afstandje? Wil jouw hond meteen spelen en rennen met een andere hond of zie je haar vaker gaan snuffelen aan of samen met een nieuwe hond? Gaat het allemaal vrij voorzichtig of wil jouw hond graag ‘stoeien’ met andere honden?
Wellicht kunnen de honden elkaar beter wandelend ontmoeten of eerst met een hek ertussen. Zo kun je mooi de eerste reactie op elkaar vanaf afstand zien. Voor andere honden is het dan weer fijner om meteen samen los te kunnen op een omheind veld. Soms is dat niet aan te raden als de asielhond juist territoriaal is. Dan kun je beter een ontmoeting regelen op een neutraal terrein.
Honden hebben verschillende manieren van begroeten en kunnen verschillen in spelstijl. De mensen van het asiel kennen de asielhond het beste en jij kent jouw hond het beste: zo kunnen jullie samen tot een goede match en eerste ontmoeting komen.