De eerste ontmoetingen thuis tussen je nieuwe asielhond en je kinderen, andere huisdieren of bezoek kunnen best spannend zijn voor iedereen. Houd er rekening mee dat de ontmoetingen in deze nieuwe, vreemde omgeving heel anders kunnen verlopen dan de voorgaande ontmoeting(en) in het dierenasiel. Bedenk daarom op voorhand al hoe je dit gaat aanpakken, hoe je bepaalde situaties zal managen en geef je hond voldoende tijd en ruimte om deze momenten zo positief mogelijk te laten verlopen.
Kennismaken met je kinderen
Als je kinderen hebt, is het natuurlijk heel normaal dat ze hun nieuwe gezinslid welkom willen heten. Maar hoe enthousiast de kinderen ook zijn, probeer dit belangrijke moment zo rustig mogelijk voor je hond te laten verlopen. Het mooiste zou zijn om buiten kennis te maken, met alle ruimte, mits je kinderen buiten rustig kunnen blijven. Laat je hond vooral zélf en op eigen tempo contact aangaan.
Meestal zijn kinderen meteen heel erg gek op hun nieuwe hond, en willen ze dus ook meteen laten merken dat ze heel erg van hem (of haar) houden. Maar bedenk goed dat je hond daar misschien nog niet klaar voor is of op zit te wachten. Geef hem daarom eerst een paar dagen wat rust en ruimte. En dat kan de eerste dagen – vooral voor de kinderen – heel erg lastig zijn!
Je kunt je kinderen wel meteen betrekken bij het zorgen voor de hond. Ze kunnen misschien al meelopen met uitlaten. Maak samen puzzels voor je hond met lekkere brokjes, zodat zodra hij wat beter gewend is, dat al klaar ligt om in gebruik te nemen. Laat je kinderen hondensnoepjes verstoppen in de tuin om het snuffelen en scharrelen van de hond te bevorderen. Dit is een leuke, ontspannende activiteit.
Leg ook uit aan je kinderen dat je hond heel moe is, dat hij onzeker is van de verhuizing, en dat hij nog niet helemaal weet wat wel en niet mag. Zorg ervoor dat je kinderen niet boos worden of gaan schreeuwen als je hond iets van hun speelgoed pakt en maak ook duidelijk dat je kinderen dat speelgoed (of koekje of kledingstuk) NIET gaan proberen af te pakken. Dat is jouw taak. Leer de kinderen meteen dat zij zelf hun eigen speelgoed op moeten bergen, zodat de hond het daarna niet meer kan pakken.
TIP: Maak samen met je kinderen een mooie checklist voor aan de koelkastdeur: “Regels voor Fikkie” 📝
Je andere hond(en) ontmoeten
Hoe kan jij je nieuwe asielhond thuis veilig introduceren bij jouw andere hond(en)?
Heb je een andere hond? Houd er dan rekening mee dat de meeste honden het niet heel erg fijn vinden wanneer er een vreemde hond opeens zijn (of haar) huis binnen komt lopen! Het is daarom aan te raden om eerst met beide honden samen te gaan wandelen op neutraal terrein.
Misschien heeft jouw hond al kennis gemaakt met je asielhond bij het asiel? Vaak doen asielen dit om te kijken of het klikt tussen de honden. Dit is echter geen garantie dat het ook bij jullie thuis meteen vlekkeloos gaat! Jouw hond is daar namelijk op zijn eigen terrein. Dus samen starten op neutraal terrein en dan samen naar huis gaan, heeft ook in dit geval de voorkeur.
Let in het begin op met kluifjes, botjes of speelgoed van je hond. Misschien kan je hond hier plots bezitterig op zijn. Dit is heel normaal, maar voorkom vooral problemen en geef beide honden een heerlijke kluifje op hun eigen plekje. In het begin kan een hekje een prima hulpmiddel zijn om de honden te managen. Het is voor jouw hond ook een rare gewaarwording dat hij zijn huis, kussen, kluifjes en speeltjes (en aandacht…) ineens moet gaan delen met een vreemde hond in huis!
✔️ Meer tips en informatie over hoe jij je nieuwe asielhond veilig kan introduceren bij jouw eigen hond(en), vind je hier!
Kennismaken met andere dieren in/rond huis
🐈 Heb je een kat? Meestal weten de medewerkers van het asiel hoe je nieuwe aanwinst reageert op katten. Houd er wel rekening mee dat het soms kan gebeuren dat een hond in zijn vorige thuis wel met een kat kon, en nu niet. Honden kunnen namelijk wel een bepaalde kat accepteren waarmee ze zijn opgegroeid, maar ándere katten… die worden opgejaagd en aangeblaft!
In het begin kan het handig en veilig zijn om je hond aangelijnd bij je te hebben wanneer de kat in de buurt is. Zorg voor zoveel mogelijk rust en beloon je hond met wat lekkers (of aandacht als hij dit liever wil) wanneer hij rustig onder de situatie blijft of geen aandacht aan de kat besteedt. Zorg ook hier zeker voor afscheidingshekjes, zodat de kat zich veilig kan stellen wanneer je hond er toch achteraan zou gaan. En zorg voor genoeg hoge plekjes waar de hond niet bij kan.
🐇 Knaagdieren zoals konijnen, cavia’s of hamsters worden door veel honden gezien als prooi. Zeker als ze hier niet mee zijn opgegroeid of nooit mee samen hebben geleefd. En dat betekent heel simpel dat ze niet veilig zijn! Zorg dus altijd voor een stevig, veilig hok en laat je hond nooit onbeheerd bij de knaagdieren. Want gaat je hond tegen het hok springen of naar de diertjes blaffen? Dan levert dit heel veel stress en ongemak op, en dat is ook niet wat je wil.
Management
In het begin is het vooral veel “managen”. Dus zorg ervoor dat je hond niet onbeheerd in de buurt is van de kinderen en de andere huisdieren. Ook niet als de andere dieren al honden gewend waren. Want je moet eerst zeker zijn dat er geen jachtdrift in je nieuwe asielhond zit.
Hekjes of een degelijke puppyren zorgen voor veiligheid. Een goed hekje staat stevig, is hoog genoeg en is gemaakt van kwalitatief materiaal. Maar ook de hond aangelijnd houden kan een goede start zijn. Ga dan door middel van training zorgen dat je hond leert omgaan met de andere dieren. Dit gaat niet over één nacht ijs; veel oefenen en volhouden is de boodschap!
Voorstelrondjes met familie en vrienden
Natuurlijk wil je je nieuwe hond graag aan al je vrienden en familie gaan voorstellen. Maar geef je hond eerst de tijd om te wennen aan zijn of haar nieuwe thuis en alle gezinsleden! Tenzij je hond erg bang is, kun je meestal na een week wel de eerste keer wat bezoek thuis ontvangen.
Het beste is als je met je bezoek eerst buiten kunt afspreken, lekker samen een stukje wandelen en dan samen naar binnen. Na binnenkomst kan je hond een lekker kluifje krijgen op zijn plaats, en kun jij met het bezoek aan de koffie en koekjes.
🚫 Vraag het bezoek om je hond met rust te laten, zowel tijdens het wandelen als in huis. Ook als je hond voorzichtig gaat snuffelen aan het bezoek, vraag hen liever nog niet meteen te gaan aaien. Snuffelen is voor een hond extra informatie verzamelen, geen aanvraag of toestemming voor een knuffelsessie!