De eerste weken met jouw nieuwe asielhond

Download factsheet

De impact van het verleden van jouw asielhond

In alle rust thuiskomen en meteen een goede band opbouwen met jouw nieuwe asielhond klinkt misschien makkelijk en vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet altijd. Iedere hond beleeft de wereld anders en heeft een ander verleden. En hoe groot de impact van dat verleden werkelijk is op deze hond, weet je niet altijd van tevoren. Het is dus geen wonder dat het opbouwen van een band met sommige asielhonden een heel proces kan zijn. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt en dat je je hond een eerlijke kans en voldoende tijd geeft om – samen met jou – zijn of haar nieuwe wereld te ontdekken.

En wanneer het uiteindelijk lukt om het vertrouwen van je hond te winnen en samen een leuke band op te bouwen, dan geeft het je wel een ongelofelijk voldaan gevoel. Én: een gelukkige viervoeter in huis!

Waarom een relatie opbouwen met een asielhond een heel proces kan zijn

Waarom is een band opbouwen met sommige asielhonden dan mogelijk moeilijker? Wat wordt eigenlijk bedoeld met die “rugzak” van een asielhond? Laten we dat in het bijhorende artikel eens bekijken vanuit de hond zelf!

Meer informatie

Mee naar huis, safety first!

Yes, het is zo ver! Eindelijk mag je jouw nieuwe maatje gaan ophalen in het asiel en meenemen naar huis! De kans is groot dat je je hond met de auto op zal halen, maar heb je al een idee hoe je dit praktisch gaat aanpakken? Één ding is zeker: los op de achterbank is geen goed plan. Je kent de hond nog niet zo goed en je weet ook niet wat hij gaat doen als hij ineens in jouw auto zit.

Hoe pak je de eerste autorit van het asiel naar huis aan? Gebruik je een bench of een speciale gordel? Wat als je hond de auto spannend vindt of er misselijk in wordt? Tips voor een relaxte, veilige rit naar huis vind je in het volgende artikel!

Meer informatie

De eerste dagen en weken met jouw nieuwe asielhond

De meeste asielhonden hebben na thuiskomst veel behoefte aan slaap en rust. Rust is herstel, en herstel is groei. Ook mentaal! Daarnaast heeft hij (of zij) ook heel veel nieuwe indrukken te verwerken. Dus (welgemeend) bezoek die graag de hond willen ontmoeten of je hond lekker meenemen naar het tuincentrum of een terrasje, is in het begin echt te veel gevraagd! Geef je hond eerst voldoende tijd om te wennen aan jou, je gezin, jullie huis en zijn nieuwe nabije omgeving.

De eerste weken met je nieuwe hond staan dus in het teken van rust en alle nieuwe regels en routines onder de knie krijgen. Dit is een pittige tijd van aftasten, elkaar leren kennen en ontdekken hoe je hond in elkaar zit. Hoe lang het duurt voor je hond zich echt thuis voelt, is afhankelijk van verschillende factoren. Maar naast voldoende routine, rust, regelmaat en vertrouwen, is het ook super belangrijk om op een fijne en ongedwongen manier een goede band met de hond op te bouwen.

Lees onze tips over hoe jij de thuiskomst (eerste dag en nacht) van jouw hond rustig en relaxed kan laten verlopen, waarmee je rekening kan/moet houden tijdens de eerste weken samen en hoe je kan omgaan met bijvoorbeeld onrust, onzindelijkheid of andere uitdagingen.

Meer informatie

De eerste ontmoetingen thuis

De eerste ontmoetingen thuis tussen je nieuwe asielhond en je kinderen, andere huisdieren of bezoek kunnen best spannend zijn voor iedereen. Houd er rekening mee dat de ontmoetingen in deze nieuwe, vreemde omgeving heel anders kunnen verlopen dan de voorgaande ontmoeting(en) in het dierenasiel. Bedenk daarom op voorhand al hoe je dit gaat aanpakken, hoe je bepaalde situaties zal managen en geef je hond voldoende tijd en ruimte om deze momenten zo positief mogelijk te laten verlopen.

Hoe introduceer je jouw nieuwe asielhond met je kinderen en andere huisdieren? Wat als jouw huidige hond niet zo blij is met de nieuwkomer? En wat wordt er bedoeld met “de situatie managen” en voorstelrondjes? Klik snel door en je komt het allemaal te weten!

Meer informatie

Een band opbouwen met je nieuwe asielhond

Honden kunnen misschien niet praten zoals wij, maar ze kunnen wel degelijk via hun lichaamstaal heel veel duidelijk maken aan ons. Het is dus belangrijk om de taal van je hond te leren en hem (of haar) in het begin vooral zélf initiatief te laten nemen met interactie naar jou toe. Geef je hond steun waar nodig en laat hem merken dat jullie een team zijn. Doe samen spelletjes, ga lekker samen rennen, ontdek de wereld of haal de clicker boven om samen wat te trainen. Het zijn de ultieme relatieversterkers!

Wat zijn stresssignalen en waarom is het zo belangrijk dat je hier rekening mee houdt? Wat kan je doen om je hond te steunen en hoe ontdek je wat je hond leuk vindt of niet? In het volgende hoofdstuk geven we je tips én oefeningen om aan een sterke band met jouw nieuwe asielhond te bouwen! 

Meer informatie

Meer over asielhonden en hun rugzakje

Je bent er intussen wel achter dat iedere asielhond een eigen verhaal en rugzakje heeft. En het maakt niet uit om wat voor reden of onder welke omstandigheden een hond in het asiel is terecht is gekomen, het is en blijft een erg ingrijpende levensverandering waardoor die rugzak mogelijk nog net wat zwaarder is geworden.

In het volgende thema bespreken we waarom honden in het asiel belanden (en waarom dit niet per se slecht hoeft te zijn), welke impact een leven in het asiel kan hebben op het fysieke en mentale welzijn van een hond, welke uitdagingen en gedragsproblemen mogelijk kunnen voorkomen bij asielhonden en hoe je hiermee aan de slag kan gaan.

Lees meer over het rugzakje van een hond