Een band opbouwen met je nieuwe asielhond
Soms verloopt de herplaatsing van een asielhond bij een nieuwe eigenaar “appeltje eitje” en voelt de hond zich snel goed in haar (of zijn) nieuwe thuis. Maar wat als het allemaal niet zo makkelijk verloopt? Waarom is een band opbouwen met sommige asielhonden mogelijk wat moeilijker?
Laten we dat eens bekijken vanuit de hond zelf…
Stel je voor dat je ‘s morgens wakker wordt en alles is anders. Je veilige thuis is er niet meer. Je hele wereld is veranderd. Je gezin is weg, je huis is anders, de routines die je fijn vond zijn weg. En je hebt geen idee waarom. Je begrijpt helemaal niet wat er gebeurt.
Je zit in een kennel en dat heb je nooit gekend. Om je heen zijn andere honden die blaffen, huilen en misschien zelf ook helemaal overstuur zijn. Er is veel herrie en drukte om je heen en dat ben je niet gewend. Soms komt er iemand bij jou langs voor een aai over je kop of een wandeling. Lekker wat aandacht en even de benen strekken. Maar het grootste deel van de dag voel je je alleen… En je vraagt je af of er nog iets prettigs komt die dag en wat er met je gaat gebeuren.
Voor honden die vanuit een veilig thuis ineens in het asiel terechtkomen, is dit een intense en verdrietige levensverandering. 💔 Ze weten (nog) niet wie ze kunnen vertrouwen en voelen zich erg verloren en alleen…
Bedenk nu hoe het zou zijn als je in dezelfde situatie terechtkomt, maar dan na een leven van verwaarlozing of mishandeling? Bedenk hoe het zou zijn om weken, maanden of zelfs jaren in deze situatie te zitten. Bij een baas die het niet zo goed met jou voorheeft. Zonder liefde, zonder aandacht, misschien wel met pijn of angst, zonder iets wat echt van jezelf is. Altijd op je hoede, nooit wetend wat er gaat komen. En zonder te weten wie je wel en wie je niet kunt vertrouwen.
Voor honden die uit een situatie van verwaarlozing of mishandeling komen, onderkomen van straat zijn geplukt of een leven lang in een broodfokkerij hebben geleefd, is de opname in een dierenasiel een groot geschenk. 🎁 Maar hoe hun leven ook verbeterd is, ze weten nog steeds niet wie ze kunnen vertrouwen…
En dan staan er vreemde mensen voor je neus. “Er is interesse voor je”. Na een kennismaking nemen ze je mee naar een omgeving die je weer niet kent. Ze willen je aanraken, praten de hele tijd tegen jou en willen aandacht van je. En je begrijpt er weer helemaal niks van. Ze bedoelen het waarschijnlijk goed, maar verwachten meteen (te) veel van jou. Een paar keer per dag ga je weer ergens anders naartoe. In de auto, of aan de riem. En elke keer kom je weer in een andere onbekende omgeving, met onbekende mensen of dieren. Het is doodeng en je bent zó moe…
Je hebt geen idee wat deze mensen van je verwachten en je weet niet hoe je je moet gedragen. Soms zijn ze lief, maar soms worden ze ook ineens boos als je probeert uit te leggen dat je liever niet aangeraakt wil worden op je hoofd omdat je bang bent voor hun handen. Ze mopperen als je gaat plassen onder de tafel, terwijl dat de enige veilige plek is die jij kunt bedenken. En ze vinden het vervelend als je trekt aan de lijn, maar niemand heeft je ooit geleerd wat hier dan wél de bedoeling van is. Je snapt er gewoon helemaal niks van. En je trekt je steeds verder terug. Tot hun geduld op is, en jij terug in het asiel belandt.
Sommige honden worden na herplaatsing toch weer terug gebracht naar het asiel “omdat ze niet kunnen wennen”. Al zou het wellicht goed gegaan zijn wanneer de hond net wat meer tijd, ruimte en begrip zou krijgen… En dan komt de volgende welwillende adoptiefamilie en begint het weer van voren af aan. De bovenstaande situatie herhaalt zich en zo wordt het voor sommige honden steeds moeilijker om iemand te leren vertrouwen of zich ergens écht thuis te (durven) voelen.
Het is dus geen wonder dat het opbouwen van een relatie van vertrouwen en liefde met een asielhond soms een heel proces kan zijn.
Dus kies je voor een hond uit het asiel, geef haar of hem dan ook voldoende ruimte en tijd. Ruimte om te ontdekken en tijd om te wennen. Want hoe groot de rugzak van jouw nieuwe asielhond is of hoe groot de impact van het verleden of de opname in het asiel werkelijk is voor deze hond, weet je niet altijd van tevoren. Maar duidelijk is wel, dat het opbouwen van een vertrouwensband niet voor iedereen over één nacht ijs zal gaan.
Meer informatie over wat te doen, wat te verwachten en hoe te handelen, kun je vinden op dit platform.