Mee naar huis: je asielhond veilig ophalen.
Waarschijnlijk haal je je hond met de auto op. Probeer dus de autorit, voor zowel de hond als jezelf, zo relaxed en veilig mogelijk te houden.
Los op de achterbank is sowieso geen goed plan! Je kent de hond nog niet en je weet ook niet wat hij (of zij) gaat doen als hij ineens in jouw auto zit. Misschien vindt hij autorijden wel leuk, maar misschien ook helemaal niet. Het is in ieder geval niet handig en veilig als je hond tijdens het rijden op schoot probeert te klimmen, van de ene naar de andere kant springt of ineens luidkeels gaat blaffen naar andere weggebruikers om te laten weten dat ze niet in de buurt moeten komen.
Laat als het enigszins kan de lijn vast aan het tuig of de halsband van je hond, dan heb je houvast als het nodig mocht zijn.
Je hond vervoeren in de auto
Een kennel of bench is de veiligste manier om een hond in de auto te vervoeren. Je hond kan niet door de hele auto bewegen en hij is veilig bij een eventuele botsing. Want laten we eerlijk zijn: autorijden, je hond stil proberen te krijgen en een gordel tussen zijn tanden los proberen te wrikken is gewoon niet-te-doen! En al zeker niet bij een vreemde hond.
Heb je geen autobench? Vraag in je omgeving of iemand deze aan jou uit kan lenen, wellicht kan het asiel jou hier ook mee helpen. Indien dit niet lukt, probeer dan tenminste met twee personen je hond op te halen. Dan kan iemand anders rijden terwijl jij je hond begeleidt tijdens de autorit naar huis.
Je kan eventueel een speciale autogordel voor honden aanschaffen. Dit is niet zo veilig als een bench, maar biedt in ieder geval meer veiligheid dan je hond gewoon los op de achterband te zetten.
Wat als je hond de auto spannend vindt?
Wanneer jij je hond in het asiel ophaalt, kan je hem wellicht niet rustig en stapsgewijs laten wennen aan je auto en aan autorijden. Maar als je hond autorijden niet leuk blijkt te vinden, dan is het wel verstandig om thuis hier verder op te gaan oefenen.
Allereerst ga je oefenen met de auto “minder spannend” maken. Begin met een stilstaande auto en zet de motor uit. Maak van je auto een fijnere plek door hier je hond lekkere kluifjes of zelfs zijn eten te geven. Ga ook samen in chillen in de auto of doe er zelfs spelletjes in. Ga vooral die dingen doen die jouw hond fijn vindt om te doen.
Als je hond dan al tijdje helemaal relaxed is in de auto, ga je de motor aanzetten terwijl jullie samen op de achterbank knuffelen of jij een boek leest terwijl je hond rustig naast je ligt.
Wanneer je daadwerkelijk gaat rijden, maak de ritjes dan eerst zo kort mogelijk zonder al te veel bochten en drempels. Rijd rustig, en rijd naar plekken die je hond leuk vindt. Een tijdje in de auto zitten, is makkelijker te doen als je daarna lekker op het strand gaat uitwaaien dan wanneer je alleen in de auto moet als het tijd is voor een dierenartsbezoek.
Wordt je hond misselijk in de auto? Overleg dan met je dierenarts voor pilletjes tegen misselijkheid (bijvoorbeeld Cerenia), of probeer homeopathische reispilletjes. Voor honden die heel veel stress ervaren met autorijden, kun je ook adaptil of pet remedy spray gebruiken.