Over asielen en het adoptieproces van een asielhond

Waarom asielen zo belangrijk zijn

In asielen zitten honden van alle soorten, maten, energie, karakters en temperament. En iedere asielhond heeft een andere achtergrond. De ene hond draagt een hele grote rugtas met zich mee, terwijl de ander een minder zware rugtas heeft. Bij een goed asiel ben je aan het juiste adres voor een transparant en betrouwbaar verhaal over jouw toekomstige hond. Door hun jarenlange ervaring zijn asielmedewerkers erg goed in het leren kennen van het temperament en de persoonlijkheid van de hond. Ze snappen wat de hond precies nodig heeft, wat hij/zij nog lastig vindt in het leven en waar hij/zij juist heel blij en ontspannen van wordt. Met die informatie gaan ze aan de slag om een geschikte thuis voor de hond te vinden.

Het maken van een goede match tussen asielhond en eigenaar is werkelijk een kunst. Heb dus vertrouwen in de asielmedewerkers want dit is waar ze goed in zijn! Wees eerlijk over jouw ervaringen, wat je verwachtingen zijn over het samenleven met een hond en wat je een hond echt kunt bieden (en wat niet). Jouw input is zeer waardevol om de juiste match te maken. Een goede asielwerking en adoptieprocedure voegt enorm veel waarde toe aan de aanschaf én het welzijn van een herplaatser ten opzichte van het blind adopteren of ophalen van een hond via marktplaats of dubieuze websites. Hoe mooi of makkelijk het ook lijkt om via zulke websites een hond te vinden, je weet nooit echt wie of wat erachter zit en hoe (al dan niet gevaarlijk) dit kan uitdraaien.

Een dierenasiel heeft jarenlange ervaring met de juiste verzorging en opvang van huisdieren, het proberen op te lossen van eventueel probleemgedrag en het maken van de beste match tussen dier en nieuwe eigenaar. Dit heeft hun prioriteit; het gaat het om het welzijn van het dier, niet om geld. Vertrouw dus op de asielen en hun ervaren medewerkers. Daar is geen verborgen agenda en je krijgt er altijd eerlijke informatie en het juiste advies. Er wordt zeker niets achtergehouden, ze willen jou en de hond juist opzetten voor een succesvolle, fijne toekomst samen.

Start jij online met je zoektocht naar een asielhond? 🧐 De beschrijving en belangrijkste informatie over de honden die een thuis zoeken, vind je meestal uitgebreid terug op de websites van de asielen. Leg steeds jezelf, je gezin en je leefsituatie hiernaast en kijk kritisch of je deze hond kunt bieden wat hij/zij nodig heeft. Denk je een match te hebben gevonden? Dan maak je een afspraak bij het asiel en kijk je samen met hen of de match klopt. Heb je het gevoel dat je online aan het zoeken bent naar een naald in een hooiberg, of start je de zoektocht liever gelijk met de juiste begeleiding? Maak dan een afspraak met het dierenasiel in jouw regio, maak kennis met de asielmedewerkers en laat je meteen professioneel begeleiden in het vinden van een juiste match.

Wat maakt een asiel goed en betrouwbaar?


Gezondheid en welzijn

Bij een goed asiel staat het welzijn van de dieren op de eerste plek. Er wordt rekening gehouden met alle behoeftes van de dieren: medisch worden de dieren onderzocht en behandeld, bij pijn wordt pijnstilling gegeven en bij gedragsproblemen wordt samengewerkt met een gedragsdeskundige.

Ook probeert het asiel voor ruim voldoende fysieke en mentale uitdagingen te zorgen. Zo zien we veel ontwikkelingen rondom het aanbieden van verrijking, hersenwerk, specifieke leuke activiteiten die passen bij de hond en natuurlijk lange wandelingen waarbij er uitgebreid gesnuffeld mag worden.

Wanneer hondenverzorgers iets aan willen leren bij de hond (bijv. tuigje, halsband of muilkorf aandoen, netjes wandelen, zitten bij de kennel) wordt dit volgens moderne methoden aangeleerd door middel van positieve bekrachtiging van gewenst gedrag.


Vaccinaties, ontwormen en chippen

Een asiel zal er altijd voor zorgen dat een hond alle inentingen heeft gehad, ontwormd én gechipt is. Dit alles wordt geregistreerd in het paspoort van de hond.

Herplaatsbare honden

Een hond wordt herplaatst als het asiel de hond fysiek en mentaal geschikt vindt voor herplaatsing. Vooraf verzamelt het asiel zeer gedetailleerde informatie over de geschiedenis, de persoonlijkheid en het gedrag van de hond. Eventuele valkuilen, risico’s en aandachtspunten worden in kaart gebracht en soms ook al getraind. Zowel de gezondheid van de hond als de ontwikkeling van zijn/haar gedrag wordt nauwkeurig bijgehouden en geëvalueerd. Dit laatste wordt regelmatig gedaan aan de hand van speciale gedragstesten in samenwerking met een gedragsdeskundige. Een hond wordt dus pas plaatsbaar als het asiel de hond hiervoor geschikt heeft bevonden.

Check woonomgeving en leefsituatie

Een goed asiel wil graag weten waar de hond terecht komt. Hoe je woont, in wat voor omgeving en wat de mogelijkheden voor de hond zijn in huis en tuin is belangrijke informatie voor een goede plaatsing. Ook checkt een asiel of je samenleeft met meerdere mensen en (huis)dieren, wat je verwachtingen zijn van de hond en wat jij de hond allemaal kunt bieden.

Als je bij een asiel voor een hond komt, zullen ze je dus vragen stellen om te kijken welke hond het best bij jou of je gezin past en of je in staat bent om goed voor de hond te zorgen. Natuurlijk wordt er ook rekening gehouden met jouw wensen en verwachtingen. Zo zullen ze bijvoorbeeld vragen naar wat soort hond je op zoek bent; groot of klein? Actief of minder actief?.

Opvolging en advies

Het asiel kan je tijdens én na het adoptieproces van je asielhond goed adviseren. Alle vragen en problemen moeten bespreekbaar zijn. Van medische vragen tot dagelijkse verzorging van de hond en ongewenst gedrag of gedragsproblemen. Ook kan het asiel je doorsturen naar een betrouwbare hondenschool of gecertificeerde gedragstherapeut.

Het adoptieproces in stappen

Het is intussen wel duidelijk dat een hond adopteren niet over één nacht ijs gaat. Van het nadenken over een hond in huis, tot de matching in het asiel, tot het uiteindelijk overgaan tot herplaatsing en de hond mee naar huis nemen… Je doorloopt heel wat (belangrijke) stappen! En dat is maar goed ook, want een hond is een levend wezen en een dus hele verantwoordelijkheid.

Het werkelijke adoptieproces en -beleid kan natuurlijk per asiel verschillen, maar grofweg is dit de volgorde van stappen die je doorloopt bij het adopteren van een asielhond in Nederland of België:

🔸 Contact opnemen met het asiel: een websiteformulier invullen, het asiel mailen of telefonisch een afspraak maken
🔸 Eerste gesprek om kennis te maken, wensen te uiten en vragen te kunnen stellen
🔸 Bepalen of er een match is
🔸 Eerste kennismaking met de hond
🔸 Tweede kennismaking met de hond
🔸 Eventueel meerdere afspraken om te wandelen en/of de hond beter te leren kennen
🔸 (Extra) dierenartscontrole
🔸 Papierwerk waarbij je moet tekenen voor de overname van de hond
🔸 Paspoort en chip in orde maken
🔸 Betaling
🔸 De hond mee naar huis nemen
🔸 Opvolging

Je wandelt dus niet het asiel binnen en gaat meteen met een hond naar huis. Het is een proces waarbij het asiel jou moet leren kennen en jij vooral tijd hebt om verschillende honden te overwegen en veel vragen te stellen. Haastige spoed is zelden goed en dat geldt in dit geval zeker!

Op zoek naar een dierenasiel in jouw buurt

Door het hele land vind je goede dierenasielen en dierenopvangcentra. Asielen kunnen van de landelijke dierenbescherming zijn of het kan een particulier asiel zijn. Het grootste dierenasiel vind je in Amsterdam (DOA), daar kunnen wel tot 150 honden opgevangen worden. Klik hier voor een overzicht van alle asielen die mee werken aan het Dutch Cell Dogs trainingsprogramma!