Reactiviteit aan de lijn of andere barrière

Heb jij een hond die regelmatig uitvalt aan de lijn?  Download onze tips en ga aan de slag!

Gratis download    Steun ons

Help, mijn hond valt uit!

Er is niks zo vervelend als over straat moeten lopen met een hond die als een dolle tekeer gaat. En of het nou naar ander honden is, naar auto’s of vreemde mensen… Je schaamt je vaak enorm. Je wordt misschien wel over straat gesleurd of probeert met alles wat je hebt nog een poging te doen om het te sussen. Je stuit vaak op veel onbegrip. Want jeetje…. “Kun je je hond niet gewoon onder controle houden?”

Reactieve of uitvallende honden zijn dus honden die reageren op een bepaalde prikkel door heel hard te gaan blaffen, of blaffend uit gaan vallen aan de lijn. Maar ook grommen, gericht happen of gewoon bevriezen of gaan liggen en niet meer vooruit of achteruit willen, hoort bij reactiviteit.

Emotie

Maar waarom doen onze honden dit? Nou, dat gedrag laten ze niet zomaar zien. Het is altijd een uiting van een onderliggende emotie. En het is belangrijk om die te achterhalen! Want een eigenaar zegt al snel: ja, hij heeft een hekel aan andere honden. Maar zo simpel is het natuurlijk niet.

Door de hond goed te bekijken, kom je erachter wat er speelt. Is je hond gefrustreerd omdat hij (of zij) aan de lijn zit en niet naar de prikkel toe kan? Of is je hond zijn territorium aan het bewaken? (Zelfs al is dat de hele wijk of het bos waar jullie steeds gaan wandelen.) Of is je hond eigenlijk bang voor de prikkel en wil hij deze het liefst wegjagen?

Corrigeren?

Wat de reden ook is, je wilt dat je hond hier zo snel mogelijk mee stopt. Maar corrigeren, rukken aan de lijn of schreeuwen tegen je hond werken eigenlijk altijd averechts. De gefrustreerde of territoriale hond trekt zich er waarschijnlijk niets van aan. En de angstige hond was al bang. Want die prikkel die toch al niet leuk was, zorgt er nu ook nog voor dat zijn baasje boos wordt. Geen succes dus, ook niet voor de band tussen jou en je hond.

Maar wat dan wel?

Eigenlijk wil je je hond 2 dingen leren:

🟠 Je wil dat het zien van de prikkel betekent dat hij heel veel superlekkere voertjes gaat krijgen. Door dit je hond te gaan leren, probeer je stapje voor stapje ervoor te zorgen dat de negatieve emotie over de prikkel gaat veranderen naar een positieve.

🟠 Daarnaast ga je starten op een afstand waarbij je hond nog in staat is om lekkers aan te nemen. Dit kan in het begin best ver zijn. En heel langzaam maar zeker – binnen de grens van wat je hond aankan – ga je de afstand verkleinen.

Verwacht niet te veel ineens van je hond! Kan/wil je hond geen lekkers aannemen? Dan heeft je hond al teveel stress of frustratie opgebouwd (en dan eet ie dus niet) en zal je de afstand waarschijnlijk weer een stukje groter moeten maken.

Tips voor meer succes:

  • Breng de beste beloning die je kan vinden mee! Die komen meestal uit onze koelkast (denk aan kaas, kip, worst, etc). Maar ook Rodi worst doet het vaak heel goed!
  • Begin altijd in een rustige omgeving waar je nog controle hebt over de prikkels. Oefen daar eerst al wat oefeningen zoals bijvoorbeeld Kijk eens en Let’s go.
  • Management van het gedrag is een ander essentieel onderdeel van de training. Vermijd andere honden waar je kunt, vergroot de afstand zo snel mogelijk tot wat jouw hond aankan.
  • Probeer zelf altijd hetzelfde te reageren. Blijf rustig, zet een vrolijke stem op en reageer steeds op exact dezelfde manier wanneer jullie een hond zien. Elke hond die jullie tegenkomen, betekent een beloning voor jouw hond!
  • Strooi beloningen op de grond indien je hierdoor een moeilijke situatie kan vermijden en laat hem snuffelen. Dit is een kalmerende handeling.

Naarmate de tijd vordert, zal je merken dat de reacties in frequentie en intensiteit zullen afnemen. En hoe meer je oefent, hoe beter het gaat. Het gaat hier over maanden, niet dagen of weken. Geduld is alles!!

Raadpleeg een ervaren hondengedragstherapeut wanneer je merkt dat het welzijn van je hond (of anderen) in het gedrang komt! Kijk op de website van de NVGH, SPPD of certipet voor geaccrediteerde trainers, hondenscholen en gedragstherapeuten bij jou in de buurt.

Heb jij een hond die regelmatig uitvalt aan de lijn?
Download dan de onderstaande factsheet en ga aan de slag met onze tips!

Oefeningen wanneer je hond uitvalt aan de lijn