Redenen waarom honden in het asiel terechtkomen

Iedere hond in het asiel heeft een eigen verhaal, een eigen rugzak en zeker zijn of haar eigen uitdagingen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van redenen waarom honden in het asiel terechtkomen, en zal je zien dat dit in de meeste gevallen niét aan de hond zelf ligt.

Ook delen we welke denkbare uitdagingen of problemen daar dan bij zouden kunnen horen, als je ervoor kiest ‘deze hond’ te adopteren. Met de nadruk op kunnen; het hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, iedere hond is anders en elk baasje gaat hier ook weer anders mee om.

Het geeft je in ieder geval een globaal idee over eventuele toekomstige uitdagingen én een denkpiste om meteen naar de juiste hulp en/of oplossingen op zoek te gaan.

 Verandering gezinssituatie


Scheiding

Door de spanningen in een huis was er vaak al vóór de hond naar het asiel te brengen minder tijd voor hem of haar. Soms waren er zelfs ruzies of oplopende spanningen in huis. Honden zijn enorm gevoelig voor stemmingen in huis, daardoor kunnen honden die uit zo’n situatie komen meer moeite hebben om weer een nieuwe eigenaar te vertrouwen of zich helemaal veilig te voelen binnen een (nieuw) gezin.

Eigenaar overleden

Allereerst is het natuurlijk voor een hond verschrikkelijk om zijn of haar beste maatje plots kwijt te zijn. 💔 Als de hond dan ook nog in het huis was tijdens het overlijden, kan dit een behoorlijk traumatische ervaring (daarbovenop) zijn. Ook honden kunnen erg depressief worden. Een probleem dat hierdoor zou kunnen ontstaan, is bijvoorbeeld verlatingsangst.

Kind gekregen

Soms onderschatten eigenaren de invloed van zwangerschap of het krijgen en opgroeien van een baby in hun leven. 👶 Het wordt dan allemaal teveel en de hond krijgt bijvoorbeeld een pak minder aandacht of dient zich altijd te moeten aanpassen aan de constante veranderingen of drukte in huis.

Het kan ook zijn dat de hond het kind niet accepteert of dat, wanneer het kind begint te kruipen of lopen,  veiligheid misschien niet meer te garanderen is (voor kind én hond weliswaar). Dan wordt een hond uit veiligheidsoverwegingen naar het asiel gebracht. Deze honden zouden dan misschien problemen kunnen hebben met het vertrouwen van kinderen of bijvoorbeeld zwangere vrouwen.


Verandering levenssituatie


Verhuizing

Soms komt het voor dat iemand (al dan niet noodgedwongen) van woonplaats gaat veranderen en dat de hond niet mee mag of kan verhuizen. Bijv. bij verhuizen naar het buitenland voor werk of door de regels van een nieuwe huisbaas.

Wanneer dit bijvoorbeeld om een hond gaat die altijd gewend was om het grote erf van een boerderij te bewaken en daar vrij rond te lopen, moet je het deze hond echt niet aan doen om op een appartement te gaan wonen. De kans is groot dat deze hond niet kan wennen aan zijn nieuwe omgeving, heel ongelukkig wordt van al die ‘beperkingen’ en/of zich druk gaat bezighouden met het bewaken van het hele appartementencomplex. Ook kan het zijn dat deze hond misschien moeilijk kan wennen aan aangelijnd lopen en wandelingen maken, omdat hij daarvoor altijd heeft losgelopen.

In sommige gevallen is er dus extra aandacht nodig om te leren wennen aan en omgaan met de nieuwe woonomgeving. Past jouw woonsituatie bij deze hond?


Opname in een verzorgingstehuis

Bij veel verzorgingstehuizen zijn huisdieren niet toegestaan en dit is een veelvoorkomende reden dat honden in het asiel belanden.

Soms wordt een hond ook (in eerste instantie, op zoek naar oplossingen) thuis alleen achtergelaten; deze honden kunnen vaak met verlatingsangst kampen als gevolg hiervan

Financiële situatie

Soms wordt het door bijv. werkloosheid steeds moeilijker om de kosten van de hond op te brengen. Of heeft de hond een ongeluk of medische aandoening (gekregen) en is er geen geld voor medische zorg, medicijnen of zelfs een operatie. Hierdoor moet het baasje op zoek naar een oplossing en belandt de hond in het asiel.

In het geval van afstand omwille van (de kosten van) een medische conditie, dien je dus ook zelf rekening te houden met het feit dat de verzorging van deze hond wellicht maandelijks meer geld zal kosten.

Mismatch

Geen doordachte keuze van het ras

Denk bijvoorbeeld aan een hond uit een werkhondenlijn die is aangeschaft als gezelschapshond, of een hond die is gefokt voor bewaking terwijl de eigenaar eigenlijk graag een allemansvriendje wil. Maar ook honden die veel beweging nodig hebben, die bij een baasje terechtkomen die in een flat woont of slecht ter been is. Deze mismatch veroorzaakt gedragsproblemen als gevolg van verveling en frustratie. Als nieuwe eigenaar moet je rekening houden met de behoeftes van de desbetreffende hond en of jij hieraan tegemoet kan komen.

Karakter van de hond past niet bij de eigenaar

Een hond die niet heel erg houdt van andere honden of vreemde mensen, terwijl de eigenaar graag meedoet aan gezellige groepswandelingen? Een hond die weinig werklust heeft, bij een ambitieuze eigenaar die graag topsport wil beoefenen? Of een hond die angst heeft voor kinderen, bij een druk gezin? Deze problemen hoeven bij een passende eigenaar helemaal geen extra uitdaging te zijn, dan is het nadeel juist een voordeel!

Impulsaankoop

Soms hebben mensen van tevoren niet bedacht hoeveel tijd een hond kost. Deze honden hebben dus misschien niet veel aandacht gehad, geen of niet genoeg socialisatie of training, minimale opvoeding. Dan is er voor de nieuwe baas dus werk aan de winkel om de hond op te gaan voeden en te trainen.

Probleemgedrag

Financiële situatie

Sommige honden in het asiel kunnen najagen, opspringen, bezitsagressie laten zien, angstig zijn, slopen, trekken aan de lijn, niet alleen zijn, agressie inzetten naar andere honden of mensen, of net super apathisch zijn. De lijst van gedragsproblemen kan lang zijn. Het gedrag kan ooit ontstaan zijn bij de vorige eigenaren, maar ook in het asiel zelf.

Sommige gedragsproblemen, zoals bijv. trekken aan de lijn, zijn eigenlijk (goed op te lossen) trainingsproblemen waar je vooral genoeg tijd en energie in moet steken om ze te veranderen. Maar bij echte gedragsproblematiek, zoals bijv. angst of agressie, is vaak meer inzet nodig en zelfs hulp van een gediplomeerde gedragstherapeut.

Inbeslagname

Verwaarlozing

Deze honden zijn door gebrek aan verzorging bij een eigenaar weggehaald. Ze zijn vaak in slechte conditie als ze binnenkomen. Ze kunnen ondervoed zijn, met problemen als bijv. oneetbare dingen toch opeten of baknijd. Vaak hebben ze weinig socialisatie gehad en kunnen ze verzorging heel spannend vinden.

Mishandeling

Dit zijn honden die in beslag zijn genomen omdat de eigenaar de hond sloeg, schopte of op een andere manier mishandelde. Deze honden zijn vaak angstig en terughoudend. Het kost tijd om hun vertrouwen weer te winnen.

Broodfok

Soms komen honden uit de broodfokkerij in het asiel terecht. Dit kan gaan om honden die louter als fokdieren gebruikt werden, of pups en jonge honden die (nog) niet verkocht werden. Deze honden hebben vaak alleen maar in schuren of kennels geleefd, en velen hebben zelfs nooit het zonlicht gezien of gras tussen hun teentjes gevoeld.. Ze zijn slecht of niet gesocialiseerd, niet zindelijk, bang van vanalles, en moeten echt alles nog gaan leren. Soms hebben fokdieren fysieke problemen waar je dus ook rekening mee moet houden.