Iedereen draagt een rugzak, groot of klein
Je hoort het wel vaker in de volksmond: “Een asielhond heeft een rugzakje”. Maar wat bedoelt men daar eigenlijk mee?
Laten we maar meteen in huis vallen en je vertellen dat eigenlijk iedereen een rugzak heeft. Niet alleen (asiel)honden, maar dus ook wij als mensen. Deze rugzak is gevuld met genen, karakter, kennis, ervaringen en je verleden of geschiedenis. Bij de ene is de rugzak voller dan bij de ander. En hoe zwaarder dat rugzakje, hoe meer “gebukt” je onder die rugzak door het leven gaat en hoe meer werk er dus aan de winkel is om dat rugzakje lichter te maken en hiervan te herstellen.
Het maakt niet uit om welke reden een hond ooit in asiel is beland, voor deze hond is dat een hele verandering en een behoorlijk intense ervaring geweest. Een extra duit in zijn/haar rugzakje dus.
Waarom belanden zoveel honden in het asiel?
Vaak denken mensen dat er iets “mis” is met een hond die naar het asiel werd gebracht, maar dat is zeker niet altijd het geval. Er zitten namelijk ook veel honden in het asiel die daarvoor wél een fijn gezinsleven hebben gehad. Ze hadden een thuis, een gezin, ze werden goed verzorgd en geliefd, hun leven was probleemloos.
Anderzijds verblijven in het asiel ook honden die in het verleden juist een minder fijn leven hebben gehad. Misschien wel een troosteloos leven, in een schuur of alleen in een kennel, zonder veel menselijk contact.
En dan zijn er nog de honden die zelfs in beslag zijn genomen, omdat ze werden mishandeld of verwaarloosd door hun vorige eigenaren.
Maar ook gedragsproblemen kunnen natuurlijk een aanleiding zijn om een hond af te staan. Dit hoeven niet eens onoverkomelijke of onoplosbare problemen te zijn geweest. Misschien waren deze problemen in een andere omgeving juist geen probleem? Of misschien had de vorige eigenaar geen mogelijkheden om deel te nemen aan trainingen of was het vragen om hulp (zoals van een gedragstherapeut) geen optie.
Je begrijpt, iedere hond in het asiel heeft een eigen verhaal, een eigen rugzak en zeker eigen uitdagingen. We delen graag een aantal voorbeelden van redenen waarom honden in het asiel terecht kunnen komen en welke denkbare uitdagingen of problemen daar dan bij kunnen horen.
Leven in een asiel, wat doet dit nou met een hond?
Huishonden die in het asiel terechtkomen, begrijpen hier natuurlijk niets van. Hun hele omgeving is plots anders en ook hun vertrouwde baasje is weg. Opeens zitten ze in een kennel, tussen blaffende soortgenoten en vreemde mensen.
Hetzelfde geldt voor honden die door bijv. probleemgedrag werden afgestaan in het asiel, ook zij hebben geen idee waarom ze plots werden achtergelaten. En ze begrijpen al zeker niet dat dit te maken kan hebben met het feit dat ze de tuin of die mooie driezitsbank hebben gesloopt uit verveling, wanneer het baasje na 10u weg nog steeds niet thuis was.
Voor honden die uit een situatie van verwaarlozing, mishandeling of broodfok komen, is het asiel dan weer een grote verbetering in hun leven. Maar óók voor deze honden is het een immense verandering van omgeving, en komen ze tussen vreemde honden en mensen terecht. Ze zijn vaak nog nooit ergens anders geweest…
Ondanks dat de asielen hun uiterste best doen om zo goed mogelijk voor alle honden te zorgen, hebben ze naast het geven van een goede basisverzorging (zoals schone verblijven, voeding, water, medische verzorging, uitlaten) helaas niet altijd voldoende ruimte, mensen, middelen of tijd voor “extraatjes” zoals trainen, socialiseren of gewoon in alle rust ergens zijn en onverdeelde aandacht geven aan elke hond. Maar zelfs als die ruimte en tijd er wél zou zijn; het leven in een asiel is voor álle honden pittig. En er is niets zo heilzaam als een échte thuis.
Wat doet het leven in een asiel eigenlijk met de emotionele, mentale en fysieke toestand van een hond? Wat is kennelstress? Hoezo moet je beweging rustig aan weer opbouwen bij een hond die lange tijd in het asiel heeft geleefd? Bestaan er oefeningen om de mentale en fysieke conditie van een asielhond weer op te bouwen en dat rugzakje lichter te maken? Je leest het allemaal in het volgende topic!
De meest voorkomende uitdagingen en gedragsproblemen bij asielhonden
Voor alle asielhonden (ongeacht waar ze vandaan komen) geldt dat ze – al dan niet opnieuw – moeten wennen aan een leven in huis. Geduld en begrip zijn gelukkig vaak de grootste sleutels tot succes wanneer je ervoor kiest om een asielhond een nieuwe kans te geven.
Zelfs voor de honden die het leven als huishond al gewend waren voordat ze in asiel kwamen, kan het een tijdje duren voordat ze opnieuw gewend raken aan het leven in huis. En voor de honden die daarvóór al uit een slechte thuissituatie kwamen of helemaal nooit in een huis hebben geleefd, is het vaak nog veel moeilijker om hun draai te vinden na herplaatsing. Ze hebben dit leven – een leven met aandacht, liefde en eigen spulletjes – waarschijnlijk nooit gekend. Geduld en begrip zijn gelukkig vaak de sleutels tot succes wanneer je ervoor kiest om één van deze honden een nieuwe kans te geven.
Anderzijds zou het ook kunnen dat een asielhond naar het asiel gebracht werd omwille van een gedrags- of trainingsprobleem, of dat dit probleem net in het asiel ontstaan is (bijvoorbeeld kennelstress bij langdurig verblijf). In dat geval zal je dat deel nog éxtra aandacht moeten geven en hier intensief mee aan de slag moeten gaan.
In het volgende topic gaan we de diepte in en delen wij onze inzichten en ‘eerste hulp tips’ over de 9 meest voorkomende uitdagingen en gedragsproblemen bij asielhonden. Want of je hond nu al lange tijd of nog maar heel kort bij jou woont, het is noodzakelijk voor zijn/haar toekomst én geluk (en die van jou ook trouwens) dat je hiermee aan de slag gaat!