Jouw leuke asielhond sloopt opeens je bank, voordeur of het nieuwe hondenkussen? Helemaal niet gek. Destructief gedrag is een veelvoorkomend probleem bij honden. Soms is de oorzaak van dit gedrag vervelend voor de hond (bijvoorbeeld slopen door stress of nervositeit), maar soms ook totaal niet (bijvoorbeeld spullen slopen of graven door verveling; de hond wordt hier dan blij en voldaan van).
In de meeste gevallen hebben de eigenaren wel last van dit ‘sloop’ gedrag. En het lijkt misschien simpel maar nog voor je hier iets aan kunt doen, is het ontzettend belangrijk om te weten wáárom je hond sloopt.
We kunnen je in ieder geval vast beloven dat een hond nooit ongewenst gedrag, zoals bijvoorbeeld slopen, laat zien om jou dwars te zitten of om dominant te willen zijn. Ook heeft straffen geen nut en heeft dit zelfs zeer nadelige gevolgen voor jullie vertrouwensband. Wel kun je sloopgedrag heel goed voorkomen en middels training dit soort ongewenst gedrag ombuigen.
Mogelijke oorzaken van sloopgedrag:
- Wanneer de hond nog een pup is, komen er tandjes door waardoor het gebit gevoelig is en zelfs pijn kan doen. Wanneer er dan geen geschikte spullen zijn om op te kauwen, gaat de pup op zoek naar andere voorwerpen of dingen om op te kauwen.
- De hond heeft moeite met alleen zijn of kan het simpelweg nog niet omdat hij (of zij) dat nooit geleerd heeft. Bij het ‘niet alleen kunnen zijn’ zien we regelmatig destructief gedrag aan deuren, kozijnen of aan spullen in huis.
- De hond is angstig voor bijvoorbeeld bepaalde geluiden waardoor hij probeert te ontsnappen. Deze ontsnappingspogingen resulteren dan in destructief gedrag.
- De hond is verveeld of eenzaam omdat er te weinig sociale interactie is met hem of haar. Als honden niet voldoende tijd krijgen voor sociale interactie met hun baasjes of als hun omgeving redelijk saai is, kunnen ze zichzelf dus gaan vermaken door iets te slopen.
- Wanneer een hond aandacht probeert te krijgen en dit lukt niet, kan dit leiden tot gedrag waar negatieve aandacht voor is, dit is tenslotte ook aandacht. Zelfs de best getrainde honden kunnen soms ongewenst gedrag vertonen om meer aandacht te krijgen van hun baasje, zelfs als deze aandacht niks anders is dan een uitbrander.
- Soms verloopt speelgedrag uiteindelijk in sloopgedrag. Dit komt heel vaak voor bij jonge honden en komt ook vaak voor wanneer de hond zonder toezicht is of niet voldoende uitlaatkleppen heeft voor gepast speelgedrag.
- Onderzoeksgedrag; wat soms als bijkomend nadeel heeft dat er iets gesloopt wordt door het natuurlijke gedrag van de hond. Honden kunnen dus (onbedoeld) voorwerpen in hun omgeving beschadigen tijdens het verkennen of onderzoeken.
- Doordat de hond regelmatig gestraft is bij terugkomst van de baas ontstaat juist een angstniveau voor de terugkomst van de baas; wat kan leiden tot destructief gedrag.
- Diverse medische oorzaken kunnen leiden tot slopen.
- De hond raakt gefrustreerd of in paniek door opsluiting, vaak in kleinere ruimtes, en gaat dan sloopgedrag vertonen. Dit kan soms ook in verband worden gebracht met verlatingsangst.
- Knaagdieren in huis die de hond probeert te vinden vanuit zijn of haar jachtinstinct.
Raadpleeg een ervaren hondengedragstherapeut wanneer je merkt dat het welzijn van je hond (of anderen) in het gedrang komt! Kijk op de website van de NVGH, SPPD of certipet voor geaccrediteerde trainers, hondenscholen en gedragstherapeuten bij jou in de buurt.
Heb je nood aan meer informatie over de oorzaken van sloopgedrag én tips over hoe je hiermee om kan gaan? Je kan ze lezen in de gratis factsheet!