Help… mijn asielhond lijkt wel asociaal?
Je hebt een leuke, lieve hond uit het asiel geadopteerd en je wilt hem (of haar) een nieuwe kans geven. Fantastisch natuurlijk. Maar stel nou dat je met je hond thuis komt, en na een paar weken blijkt dat hij niet zo leuk doet. Dat je hond bijvoorbeeld geen zin heeft om aan de kant te gaan als jij eraan komt. Dat hij zich een beetje ‘asociaal’ gedraagt tegen andere honden door wild te doen en té hard te spelen. Dat je hond gaat blaffen en/of opspringen tegen mensen en dingen op straat. En dat het het dus af en toe lijkt alsof je hond niet weet hoe hij zich moet gedragen?
Sociale vaardigheden en hondenetiquette worden veelal geleerd door interactie en omgang met broertjes en zusjes uit het nest en met hun moeder. Puppy’s leren spelenderwijs hun beet te remmen én ze leren hondentaal. Ze leren ook het doel van overheersende en onderdanige houdingen. Want wanneer mag je nog een beetje brutaal doen? En wanneer ga je over een grens? Dit bereidt ze allemaal voor op het leven in de wereld.
Tijdens de hele jeugd van de hond is socialisatie dus ontzettend belangrijk. Ze leren in deze periode de sociale vaardigheden en omgangsvormen die ze nodig hebben om te kunnen functioneren in onze oh zo ingewikkelde wereld. Socialiseren moet zeker ook gebeuren op die situaties waar je hond op latere leeftijd waarschijnlijke mee te maken zal krijgen. Dus woon je bijvoorbeeld bij een lagere school of kinderboerderij in de buurt, dan leer je je hond daarmee om te gaan. Moet je hond met de trein meereizen, dan is dat van belang.
❕ Vreemde mensen en kinderen, honden, andere huisdieren en verkeer zijn dingen die standaard in het socialisatietraject horen.
Asociaal, of niet?
Maar wat als jouw hond die sociale interactie niet goed heeft meegekregen? Omdat hij/zij bijvoorbeeld uit een broodfokkerij komt? Of omdat je hond in het buitenland gezworven heeft als pup. Maar het is ook denkbaar dat hij/zij net in een belangrijke leer-fase in het asiel woonde en dus niet een ideale socialisatie heeft meegemaakt.
Honden die in het asiel hebben gezeten, zijn soms ook een beetje verleerd hoe ze met elkaar en met de wereld om moeten gaan. Ze hebben soms langere tijd alleen in een hok gezeten. Als het kon, stonden ze met misschien één of twee andere honden op het speelveld; maar veelal was hun tijd in het asiel heel alleen. En als je alleen bent, hoef je geen rekening meer te houden met de ander. Dan verleer je sociale vaardigheden en wordt contact maken steeds ingewikkelder. En als ze het als jonge hond al niet goed geleerd hebben, komt de tijd in het asiel ze niet ten goede. Die honden hebben het moeilijk als ze bij hun nieuwe eigenaar komen. Ze weten het namelijk gewoon even niet.
Hoe kan asociaal gedrag eruit zien
Hoe herken je ‘niet sociaal gedrag’? Het woord sociaal geeft al aan dat het om communicatie en/of interactie gaat. We maken dan ook een onderscheid tussen hond-mens en hond-hond.
🔶 Hond-mens: je hond kan opdringerig of lomp zijn in de interactie met de mensen in huis. Vaak hebben ze niet geleerd rustig te wachten op aandacht en eventueel juist geleerd dat ze met opdringen of blaffen aandacht te krijgen.
Dit bovenste is vervelend maar redelijk goed te trainen. Het komt namelijk niet door slechte socialisatie, maar omdat de hond niet heeft geleerd zich netjes en/of rustig te gedragen of ‘te wachten op zijn of haar beurt’.
Wat we vaak zien bij slechte socialisatie is dat de hond schrikkerig of angstig is voor andere mensen of specifiek bepaalde groepen, bijvoorbeeld mannen, kinderen, mensen met paraplu’s, mensen in een rolstoel. Soms ook vrouwen, maar dat komt relatief weinig voor.
🔶 Hond-hond: sommige honden hebben weinig of geen contact gehad met andere honden en hebben daardoor een achterstand in het communiceren met andere honden. Daardoor kunnen ze situaties met andere honden spannend vinden en het uit de weg gaan. Maar sommige honden reageren dan juist weer met angst-agressie om soortgenoten weg te jagen, omdat ze hun eng vinden.
Het kan ook zijn dat je hond ooit wel met andere honden is omgegaan, maar nooit gecorrigeerd werd door deze honden terwijl hij heel lomp gedrag vertoonde. Daardoor lopen ze uiteindelijk risico dat ze in de communicatie met andere honden uiteindelijk problemen krijgen.
Uiteraard zijn dit allemaal lastige situaties waarvan je soms even niet meer weet hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Daarom hebben wij een lijst met tips gemaakt waarmee je aan de slag kunt gaan. Download hiervoor de gratis factsheet ‘Socialisatie tips en oefeningen voor je hond’.Raadpleeg een ervaren hondengedragstherapeut wanneer je merkt dat het welzijn van je hond (of anderen) in het gedrang komt! Kijk op de website van de NVGH, SPPD of certipet voor geaccrediteerde trainers, hondenscholen en gedragstherapeuten bij jou in de buurt.
Hoe ga je met een hond om die niet zo’n sociaal wenselijk gedrag vertoont naar andere honden en/of mensen? Download snel onze tips!
Verminderde sociale vaardigheden en etiquette bij asielhonden