Wat je moet weten over honden

Welke vragen moet je jezelf stellen vóór je een hond in huis neemt?

GRATIS DOWNLOAD

Wel of niet adopteren

Wil jij graag een hond? Dit is wat je écht moet weten!

Ja, wij zijn ervan overtuigd dat een hond je leven werkelijk kan verrijken met onvoorwaardelijke liefde en vriendschap. Maar onthoud goed: die onvoorwaardelijkheid moet een hond ook terugkrijgen van jou! ❤️ En met elke hond die je in huis neemt, moet je dus ook bereid zijn om poep op te ruimen, te stofzuigen, te dweilen, geld uit te geven, tijd te steken in spelen, opvoeden, trainen en ga zo maar door.

En niet alleen bereid zíjn… vooral ook bereid blijven.

Welke impact heeft het hebben van een hond op je leven of dat van jouw gezin? Waar houd je (best op voorhand al) rekening mee en wat komt er écht allemaal bij kijken wanneer je besluit een hond in huis te nemen?


Je moet tijd hebben (of maken) voor een hond.

En dat betekent niet dat je er vandaag en volgende week tijd voor moet hebben. Honden kunnen oud worden. Sommige honden worden maar 8 jaar, maar anderen halen het dubbele. Als je een jonge hond neemt, sta er dan bij stil dat je misschien de komende 15 jaar tijd moet hebben voor je hond.

Waarvoor moet je dan precies tijd maken als je een hond in huis hebt? Aandacht, knuffelen, wandelen, trainen en/of hondenschool, naar de dierenarts of dierenwinkel of trimmer gaan, spelen, dagelijkse verzorging..


Een hond is een levend wezen en dus een grote verantwoordelijkheid.

Jij bent verantwoordelijk voor het welzijn van je hond (zoals zorg, voeding, aandacht, opvoeding), maar je draagt óók de verantwoordelijkheid voor je omgeving. Zo zorg je er bijvoorbeeld voor dat je hond geen overlast veroorzaakt, zoals achter fietsers aanrennen, uitvallen op straat, veel blaffen in of rond huis… En je ruimt zijn poep op. Want ja, ook dat hoort erbij!

Met een hond in huis zal je aanpassingen moeten maken.

Als je een lange dag op je werk hebt gehad en je komt thuis, dan ga je wandelen of lekker even bezig zijn met je hond. Je zal dus regelmatig eens “nee” moeten zeggen tegen een uitje direct vanaf je werk. Vaak betekent een hond in huis ook niet (meer) eindeloos uitslapen op een zondagochtend. Of dat je je vakanties moet aanpassen zodat je hond mee kan. En kan je hond echt niet mee, dan hoor je op tijd een goede opvangplaats te zoeken waar je hond gedurende die periode terecht kan… Een hond hebben kan zelfs invloed hebben op je woonsituatie of welke auto je kiest.

Hoe zit het met een hond hebben en relaties?

Iets waar nieuwe hondeneigenaren vaak niet bij stilstaan, is de invloed die een hond soms heeft op je relaties met mensen. Wat ga je doen als je verliefd wordt op iemand die bang is voor honden? Of iemand die echt geen hond in huis wil hebben? Of iemand die juist een hond heeft die niet zo goed met jouw hond kan opschieten? Heb je een kinderwens? Hoe ga je om met je hond tijdens de zwangerschap en hoe ga je tijd vrij maken voor je hond wanneer de baby er is?

Je financieel plan moet voorbereid zijn.

Een hond aanschaffen hoeft niet duur te zijn; er zijn honden te koop voor dik 3000 euro en er zijn honden die je gratis mag ophalen. Maar daarna kost een hond gemiddeld 100 euro per maand, dat is dus 1200 euro per jaar… en 12 000 euro in tien jaar tijd. En dit is dus gemiddeld… Want wat als je hond een speciaal dieet nodig heeft omwille van gezondheidsproblemen? Of een operatie of een brace van 700 euro, omdat hij een ongeluk heeft gehad? Heb je hier goed over nagedacht?

Een hond moet alles leren.

Honden worden niet ‘kant en klaar getraind’ geboren en weten dus ook niet van nature dat ze moeten komen als je roept, dat we graag willen dat ze niet trekken aan de lijn, of waar ze moeten poepen of plassen. (Wij verwachten en vragen nogal wat van onze honden hé!) Lang verhaal kort: Netjes een andere hond passeren op straat, niet achter katten jagen, alleen thuis kunnen blijven, niet opspringen bij mensen, en zo maar door… Honden moeten dit allemaal (van ons) leren. Je moet dus veel tijd steken in socialisatie, opvoeding en training!

Is een hond hebben dan helemaal niet leuk? Jawel!

Vanzelfsprekend kost het hebben van een hond tijd, geld en aandacht, maar in ruil daarvoor krijg je van je hond ook onvoorwaardelijke liefde en vriendschap. Je hond wordt een deel van jezelf, je beste vriend die er altijd is voor je. Je kunt samen de leukste dingen doen, samen genieten. Een hond maakt je leven écht stukken leuker, mits je dus een goed doordachte keuze maakt en de juiste hond voor jou kiest!

Neem voldoende tijd om te bedenken hoe je het hebben van een hond in huis (en de daarbij horende veranderingen) goed gaat aanpakken. Wij helpen jou alvast op weg met een Worksheet dat je voor jezelf kan invullen!

Vragen om jezelf te stellen voor je een hond in huis neemt