Behoefte aan een trouwe viervoeter neemt tijdens Corona crisis toe

lizzy

Behoefte aan een trouwe viervoeter neemt tijdens Corona crisis toe

De dagen worden langer en de sociale isolatie steeds groter. Een huisdier kan in deze tijd een fijne metgezel zijn. Er worden op dit moment dan ook meer asieldieren geplaatst dan normaal. Veel mensen zitten thuis en hebben nu de tijd en aandacht voor de aanschaf van een huisdier. De ideale situatie zou je denken. Toch zitten daar nog wel een aantal haken en ogen aan.

Geen impulsaankoop
Bij verschillende asielen waar wij mee samenwerken is de toenemende vraag naar een huisdier duidelijk merkbaar.  “Het klopt dat er meer aanmeldingen zijn voor het adopteren van een hond, maar deze mensen hebben ook goed nagedacht over de zorg ná de corona tijd.” Aldus Linda van dierenasiel Breda. “Aanmeldingen die wij binnen krijgen zijn geen impulsaankopen. Wel is er nu genoeg tijd om de hond goed te laten wennen in hun nieuwe thuis. Ik vermoed dat er daarom een toename is.”

Valkuil
De valkuil is dat gezinnen nú hartstikke goed voor een huisdier kunnen zorgen en hem of haar alle aandacht, tijd en liefde van de wereld geven. Het hele gezin is gezellig thuis, geen onverwacht bezoek of feestjes. Een ideale binnenkomer voor een nieuwe huisgenoot, maar kunnen we het dier hetzelfde bieden na deze crisis? Want dan moet hetzelfde gezin wellicht weer aan het werk en naar school. Naar onze ervaring kunnen vooral honden hier ontzettend moeite mee hebben als ze dit niet gewend zijn en niet stapsgewijs hebben geleerd. De tijd voor het dier is opeens een stuk minder, visite komt weer over de vloer. Dit soort plotselinge, en daardoor stressvolle, veranderingen kunnen probleemgedrag veroorzaken.

Voordelen voor een asielhond
Heeft het adoptiegezin ook na de crisis genoeg tijd en aandacht voor de hond en zijn ze zich bewust van de verandering? Dan kan dit natuurlijk een prachtige start zijn voor een asielhond. In deze nieuwe thuissituatie kan hij/zij nu rustig wennen en bijkomen van een, wellicht, roerige periode. Alle tijd voor een fijne kennismaking met het hele gezin en ruimte voor rustige wandelingen.

Op slot
Sommige asielen zitten op slot. Wendy van Dierentehuis ’s Hertogenbosch vertelt dat ook zij meer aanvragen ontvangen, maar tot 28 april zijn ze gesloten. “Deze tijd geeft ons wel de mogelijkheid om de dieren meer aandacht te geven en de honden te trainen”.

Denk jij na over de aanschaf van een asielhond? Dat vinden wij fantastisch. Besef goed waar je aan begint en of je dezelfde zorg, tijd en aandacht ook ná deze Corona crisis nog aan je dier kunt geven.