Berenklauw gevaarlijk voor je hond

berenklauw hond|berenklauw honden

Berenklauw gevaarlijk voor je hond

Lekker wandelen met je hond? Let op voor de berenklauw!

Het is nog steeds heerlijk weer om leuke wandelingen met je viervoeter te maken . Mooie kleuren en frisse geuren maken de wandelingen met onze trouwe viervoeters alleen maar leuker, toch? De zon op je snoet, dát is pas genieten!

Maar we moeten links- en rechtsom ook uit onze doppen kijken, want tussen al dat mooie groens kan er ook wel eens een “berenklauw” verstopt zitten. Nu ja, verstopt is een groot woord, want deze plant kan maar liefst 90 tot 150 cm groot worden!

De berenklauw komt steeds vaker voor in ons land. Je vindt ‘m terug in het bos, maar ook in bermen, langs wandelpaden en zelfs in tuinen die een tijdje verwaarloosd zijn.

Berenklauw gevaarlijk voor honden

Wanneer je hond in aanraking komt met het sap van deze plant kan dit ernstige gevolgen hebben; de stof die in het sap zit, furocoumarine, zorgt er namelijk voor dat de huid erg gevoelig wordt voor UV-straling en zonlicht! Dit kan dan weer een heftige ontstekingsreactie veroorzaken; met rode vlekken, bulten en zelfs lelijke blaren en pijnlijke wonden tot gevolg.

Zelfs een oppervlakkige aanraking, met welk deel van de plant ook, is genoeg om deze ellende te veroorzaken. Probeer dus altijd alert te zijn en deze plant te vermijden.

berenklauw honden

Wat moet je doen als je ergens een berenklauw ziet staan?

Je hoeft niet in een blinde paniek weg te rennen, want voor zover wij weten hebben ze geen pootjes en zullen er dus ook nooit spannende “berenklauw-achtervolgingen” plaatsvinden. Maar roep je hond wel ALTIJD (en snel) bij je wanneer je er eentje tegenkomt op wandeling!

Is je hond toch op één of andere manier in aanraking gekomen met dit enge gedrocht? Dan is het verstandig om je hond zo snel mogelijk goed te wassen met veel water (en eventueel een klein toefje huidvriendelijke hondenshampoo) en minimaal enkele dagen zonlicht te vermijden. Als hierna toch nog een huidreactie ontstaat, ga dan best even langs bij de dierenarts. Hij of zij kan je hond dan verder helpen met de juiste (brandwonden)zalf en eventueel pijnstillende medicatie.

Maar… zeg niet te gauw “t is weer een berenklauw”, want ook andere planten kunnen gevaarlijk zijn voor je hond (of jezelf)!

Blijf op de hoogte van handige seizoentips en leuke Dutch Cell Dogs verhalen door je aan te melden voor onze nieuwsbrief!