Demodag bij De Woenselse Poort
demodag

Demodag bij De Woenselse Poort

Ben jij benieuwd hoe een demodag bij De Woenselse Poort eruit ziet?

Afgelopen maand vond er een demodag plaats bij De Woenselse Poort. Wij geven je graag een kijkje achter de schermen. 

Voordat de training begint, wordt er een korte introductie gegeven over De Woenselse Poort. Hierin wordt uitleg gegeven over de verschillende beveiligingsniveaus, het rechtssysteem en TBS. We kunnen hier nog uren over doorpraten, maar intussen staan de trainers en honden al te popelen om te beginnen. Op naar het trainingsveld dus!

Eenmaal aangekomen bij het trainingsveld geeft oprichter Betty Buijtels wat uitleg over stichting Dutch Cell Dogs. Terwijl Betty aan het vertellen is, kun je al met je eigen ogen zien wat er gebeurt. Ook al komen wij met een select gezelschap op gepaste afstand naar de training kijken, de focus van de trainers en honden ligt volledig bij elkaar. In een korte tijd zijn er al hechte teams ontstaan.

De teams wisselen steeds door naar een andere oefening. De oefening ‘op een verhoging staan’ kunnen wij als toeschouwers van dichtbij zien. Vol trots tonen de trainers hoe goed de hond al met twee poten, of zelfs volledig, op de verhoging kan staan. Sommige duo’s stelen de show door hun hond zelfs een rondje te laten draaien op de verhoging. Terwijl de trainers en honden de oefening uitvoeren, vertellen instructeurs Tessa en Ragna wat deze duo’s allemaal al bereikt hebben. Bij iedere trainer zie je een kleine glimlach tevoorschijn komen. Dat hebben ze toch maar mooi bereikt samen.

asielhond

Nadat de training is afgelopen, is het tijd om de demodag af te sluiten. Alle trainers en honden worden één voor één naar voren geroepen. Jeroen, de directeur van De Woenselse Poort, spreekt de trainers persoonlijk toe over de doelen die ze bereikt hebben. Doelen als geduld hebben, zelfvertrouwen opbouwen en doorzetten (ook als het even tegen zit), komen hierbij aan bod. Instructeurs Tessa en Ragna overhandigen vervolgens een certificaat en twee mooie foto’s aan de trainers; een portretfoto van de hond en natuurlijk een foto van de hond en trainer samen. Met een voldaan gevoel nemen de trainers dit in ontvangst.

Op 19 mei 2015 zijn we gestart met het Dutch Cell Dogs programma bij De Woenselse Poort. Inmiddels bijna 6 jaar later, hebben er al 105 trainers en honden deelgenomen aan de trainingen. Een mooie samenwerking met een prachtig resultaat!

Dutch Cell Dogs is er primair om de honden een tweede kans te geven, maar natuurlijk doet het ook iets voor de mens. Instructeurs Tessa en Ragna hebben de basiscursus forensische psychiatrie gevolgd en zijn jurylid geweest bij Woensel Got Talent. Veel mensen binnen De Woenselse Poort kennen hen dan ook. Het is verbluffend hoe ze iedere keer weer hond en mens matchen aan elkaar, zodat ze beiden kunnen leren groeien en het beste in elkaar naar boven halen. Tessa en Ragna brengen zo ook de maatschappij naar binnen. Met hun grondhouding en mensvisie een goede aanvulling binnen De Woenselse Poort.  

Op het einde van de demodag hebben we de kans om nog even met de trainers te praten. Zo heeft Trainer R. echt zijn ‘Buddy’ gevonden. Buddy houdt normaal niet van veel mensen en drukte om zich heen. Maar met R. naast zijn zijde, durft hij toch een kleine knuffel te komen halen bij een aantal toeschouwers. “Die naam heb je niet voor niets gekozen, hè?”. “Nee, ik heb wel echt een maatje gevonden in hem” antwoordt R. De aankomende training is de laatste training van trainer R. met Buddy. “Fijn dat er dan geen andere mensen bij zijn, dan hebben wij alle tijd om afscheid van elkaar te nemen”.

Om de demodag goed af te sluiten, krijgen alle trainers een stukje cake. Trainer R. vraagt meteen aan instructeur Ragna of hij ook wat lekkers aan Buddy mag geven. “We moeten hem wel even extra verwennen hè, hij heeft weer zo goed zijn best gedaan!” zegt R. Het beloontasje met voer is binnen no-time leeg.

Je wordt er stil van…
Er komt veel op je af tijdens een demodag. Het is zo indrukwekkend om dit van dichtbij mee te mogen maken. Dit kun je niet in woorden uitdrukken, je wordt er stil van. Het effect voor zowel de trainers als de honden is zichtbaar, zo bijzonder. Hier doen we het samen voor als maatschappij!

Benieuwd hoe een training eruit ziet bij De Woenselse Poort? Lees het artikel hier.

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans