Fietsen met je hond
Fietsen met je hond kan een fijne activiteit zijn voor je hond en een goede manier om conditie op te bouwen; alleen is het wel van belang dat je dit rustig en veilig opbouwt. Ook zal het niet voor elke hond een geschikte activiteit zijn, beleeft niet elke hond er plezier aan en is het ongelooflijk belangrijk dat je alleen gaat fietsen met je hond wanneer de weersituatie het toelaat!
Is fietsen een geschikte activiteit voor jouw hond?
Allereerst moet de hond oud genoeg zijn en voldoende uitgegroeid zijn qua botten en bespiering. Meestal is dit zo rond het anderhalf jaar, maar het is een beetje afhankelijk van (de grootte van) het ras.
Hoewel lange afstanden en bochtige wegen vóór die leeftijd beter geen optie zijn (je wil blessureleed vermijden!), neemt dit niet weg dat je al wel wat eerder kan beginnen met de eerste stapjes om je hond te laten wennen aan de fiets.
Ten tweede moet de hond ook fysiek in staat zijn om stukken naast een fiets mee te rennen. Voor honden met een korte neus die al moeite hebben met normaal ademen, is dit bijvoorbeeld ontzettend belastend! Maar er zijn ook honden met een lange rug, zoals teckels en corgi’s, waar dit veel te belastend voor kan zijn. Of honden die simpelweg al blessures hebben.
Kijk dus goed of het meelopen langs de fiets fysiek een geschikte activiteit is voor jouw hond, voordat je ermee begint.
Ga liever niet fietsen met je hond bij 20° of meer!
Zoals in het begin aangegeven moet de weersituatie geschikt zijn. Het is dan vooral belangrijk dat het niet te warm is buiten. Boven de 20 graden wordt het namelijk al gauw te warm voor je hond om een flink stuk mee te rennen langs de fiets.
Honden kunnen veel moeilijker hun warmte kwijt dan mensen, en dan voornamelijk via hun voetzooltjes. En juist deze komen tijdens het rennen langs de fiets constant in contact met het warme asfalt. Hun voetzooltjes kunnen letterlijk verbranden en de hond kan oververhit raken doordat hij zijn warmte niet goed kwijt kan.
Een goede check is om zelf je hand op het asfalt of op de stenen waar zon op schijnt te houden, om aan te voelen hoe warm dit is.
Hoe bouw je veilig het fietsen met je hond op?
Het is van groot belang, voor de veiligheid van jezelf én je hond, dat je het meelopen langs de fiets rustig en stapsgewijs opbouwt. Hieronder omschrijven we stap voor stap hoe je dit kunt doen. Begin pas met een volgende stap als jouw hond comfortabel is in de stap waar je op dat moment mee bezig bent!
In basis is de hond altijd rechts van je naast de fiets. We gaan ervan uit dat je, zoals het hoort volgens de verkeersregels, aan de rechterkant fietst. Wanneer andere fietsers of brommers je inhalen zullen ze dit via de linkerkant doen. Wanneer je hond rechts van je is, heeft hij hier dus geen last van.
In de eerste paar stappen kun je jouw hond met voertjes belonen; maar wanneer je echt aan het fietsen bent, wordt dit veel lastiger. Gebruik daarom tijdens de eerste stappen, naast voerbeloning, óók stembeloning. Zo kan je hond hier alvast aan wennen. In de stappen waarbij je echt fietst kun je dit dan gebruiken in plaats van voerbeloning.
Stap 1: Laat een ander met een fiets wandelen en laat je hond naast jou lopen. Jijzelf loopt tussen de hond en de fiets in. Beloon je hond voor het rustig met een slappe lijn meewandelen. De situatie is helper-fiets-jijzelf-hond.
Stap 2: Hetzelfde als stap 1, alleen wissel je van positie met je hond. Nu loopt jouw hond dus tussen de fiets en jou in. Beloon weer voor rustig meelopen met een slappe lijn. De situatie is helper-fiets-hond-jijzelf.
Stap 3: Nu neem jijzelf de fiets over. Bos de lijn zodanig op dat, als je hond trekt, hij jou niet met fiets en al kan omtrekken. Wikkel de lijn dus niet om je hand en/of pols! Beloon de hond voor het rustig naast de fiets blijven, zónder dat je in beweging bent. De situatie is nu jijzelf-fiets-hond.
Stap 4: Hiermee start je zodra de hond zich comfortabel voelt in de situatie van stap 3; vanuit hier ga je rustig voorwaarts lopen. Je stapt dus nog niet op de fiets. Je beloont de hond voor rustig meelopen naast de fiets. Let op dat hij niet voor de fiets uitkomt. Dit is om ongelukken te voorkomen wanneer je volledig aan het fietsen bent. Het is ontzettend belangrijk dat je hond begrijpt dat tijdens het fietsen hij echt rechts naast de fiets moet blijven.
Stap 5: Al lopend naast de fiets ga je rustig aan linker en rechterbochtjes maken. Laat je hond wennen aan het meebewegen met de fiets zodat, wanneer je daadwerkelijk aan het fietsen bent, de hond al gewend is aan het meebewegen in een bocht.
Stap 6: Stap nu op de fiets en houd een rustig tempo aan. Oefen alleen korte, rechte stukjes.
Stap 7: Voer het tempo stap voor stap op totdat je hond in een rustige draf naast de fiets mee kan rennen. Laat hem niét voluit rennen.
Stap 8: Voer vanuit het normale draf tempo rustig wat linker- en rechterbochten in.
Wanneer je deze stappen hebt gevolgd, heb je een veilige basis opgebouwd voor het fietsen met je hond. Blijf goed kijken naar je hond en blijf jezelf de vragen stellen of hij er wel plezier in heeft, of er geen blessures zijn en of de weersomstandigheden veilig zijn. En als het allemaal goed zit, kunnen jullie heerlijk genieten van de fietstochten samen!
Meer tips & tricks lees je hier.