Fitness met je hond in het bos: 5 leuke oefeningen

trainen met je hond

Fitness met je hond in het bos: 5 leuke oefeningen

In de bossen kun je als hond heerlijk rennen, snuffelen en spelen. Genoeg te doen, maar het bos is ook een fantastische plek om even een paar minuten aan het lijf van je hond te werken. Door balans- en coördinatie-oefeningen wordt je hond flexibeler en sterker in zijn lijf. Daarbij kunnen deze oefeningen bijdragen aan het zelfvertrouwen van je hond.

Belangrijk bij dit soort oefeningen is dat je gedoseerd en secuur te werk gaat en vooral dat je niet te lang door gaat. Een goede manier om te doseren is om 10 hondensnoepjes in je zak te doen. Wanneer deze op zijn, is het tijd om weer een stukje door te lopen en je hond de ruimte geven om weer heerlijk te kunnen rennen, snuffelen en spelen.

Trainingsoefeningen met je hond in het bos

Voor deze oefeningen gebruik je beloningsvoer waar je hond graag voor werkt. Hou één snoepje voor de neus van je hond en beweeg je hond zo in de juiste positie. Je hond moet vrijwillig achter het voer aan willen gaan. Zorg ervoor dat je alleen bewegingen met je hond doet die hij ook daadwerkelijk leuk vindt. Dwing nooit een beweging af.

1. Pootjes op

Bij deze oefening plaatst de hond zijn pootjes op een boomstam of andere verhoging. Pas op dat de verhoging niet te hoog is voor de hond. Beloon je hond met een snoepje zodra hij met twee voorpootjes stilstaat op de boomstam.

Oefening 1: Pootjes op

2. Achterpootjes op

Waar je de voorpotjes op een verhoging kan laten plaatsen, kan dat natuurlijk ook met de achterpootjes. Wederom, zorg dat de boomstam niet te hoog is en zorg dat je direct beloond nadat je hond de gevraagde oefening uitvoert.

Oefening 2: Achterpootjes op

3. Kruip er onder door

Zie je een boomstam of ander object waar je hond veilig onder door kan kruipen? Dan is dit een leuke oefening op te proberen. Deze oefening vergt soms wat geduld. Zorg dus dat je de tijd neemt om je hond duidelijk te maken wat je bedoelt. Door het kruipen traint je hond zijn lijf op een natuurlijke manier.

4. Jump!

Natuurlijk! Nat als op een verhoging staan en onder een verhoging doorkruipen is gecontroleerd over een verhoging heen springen ook een goede oefening om het lichaam van je hond te trainen. Zorg dat je hond gecontroleerd over het object heen springt en voer deze oefening niet te vaak achterelkaar uit.

5. Even blijven hangen

Net als bij mensen, kan je hond spieren trainen door en bepaalde houding wat langer aan te houden. Deze oefening is daar een mooi voorbeeld van. Door je hond even op een verhoging te laten hangen, train je zijn spieren, zonder ze direct te overbelasten. Wederom is het heel belangrijk dat je de oefening niet te lang aanhoudt.

Oefening 5: Even blijven hangen

Lees meer blogs over hondentraining of hondengedrag. Ben je juist benieuwd wat Dutch Cell Dogs precies doet? Lees hier hier meer over onze trainingsprogramma’s.

Auteur: Tessa van Heumen, KPA gecertificeerde hondentrainster