International Redemption and Justice Award
Dutch Cell Dogs, Betty, Marlies, podium

International Redemption and Justice Award

Stichting Dutch Cell Dogs wint International Redemption and Justice Award

IMG_1765Elk jaar word de Redemption and Justice Award georganiseerd door No Offence, een internationale belangenorganisatie voor mensen die met justitie in aanraking zijn gekomen, hun naasten en justitiële medewerkers. In aanmerking komen die organisaties die zich hebben ingezet om verandering te realiseren in het leven van deze doelgroep en daarmee een voorbeeld zijn voor anderen.

In de categorie ‘Internationale Award’ waren maar liefst 173 instellingen genomineerd van uit de hele wereld, waarbij de Nederlandse stichting Dutch Cell Dogs wist door te dringen tot de laatste ronde. In een uniek trainingsprogramma met asielhonden schakelt Dutch Cell Dogs gedetineerden in als trainer. Zij krijgen de verantwoordelijkheid om de honden te trainen en iets te leren. De honden zijn afhankelijk van hun inzet en drive om er iets van te maken. De instructeurs van Dutch Cell Dogs leren hen hoe ze dat moeten doen. Gedetineerden krijgen zo een nuttige tijdsbesteding, meer status en een gevoel van verantwoordelijkheid.

Op 9 oktober reisde een afvaardiging vanuit Nederland af naar Engeland voor de bekendmaking van de winnaars in de Manchester Cathedral. Tijdens een spectaculair gala passeerden 9 categorieën de revue. Stichting Dutch Cell Dogs en The Lighthouse for Recovery Ministries uit Amerika waren de laatste twee finalisten in de categorie ‘International Award’. 21 juryleden, allen expert op het gebied van strafrecht, hadden zich verdiept in beide organisaties. Niemand minder dan de aartsbisschop van Engeland maakte uiteindelijk bekend dat Dutch Cell Dogs de grote winnaar was, waarna hij de prijs uitreikte aan de oprichters Betty Buijtels en Marlies de Bats. ‘Het concept van Dutch Cell Dogs is innovatief en relatief simpel van opzet maar het heeft een grote impact op zowel de honden als de gedetineerden. Deze award is het resultaat van de passie van de oprichters en van hun persoonlijke opofferingen. Wij zouden een dergelijk initiatief in het verenigd koninkrijk heel goed kunnen gebruiken omdat het een perfecte vorm is van creatieve re-integratie’, aldus de Engelse aartsbisschop.

Selfie met Collin Salmon No Offence Awards 2015, Manchester International Award, winner, Dutch Foundation for Cell Dogs

Betty Buijtels en Marlies de Bats reageerden euforisch na afloop: ‘Het behalen van de laatste ronde uit 173 genomineerden was als zoveel meer dan we hadden verwacht, waardoor we niet ook nog rekening hadden gehouden met de overwinning. Dat we de award uiteindelijk toch ontvingen is voor ons echt een geweldige blijk van waardering en een grote stimulans om verder te gaan. We hebben er hard voor moeten knokken om te bereiken waar we nu staan, maar er moet nog zoveel gebeuren. We zijn naarstig op zoek naar meer steun voor onze stichting, deze award kan ons de extra bekendheid geven die we nodig hebben om dit te realiseren. Daarom doe ik hierbij graag een oproep tot steun, ga alstublieft een keer naar onze website om te zien hoe u een bijdrage kunt leveren. Tenslotte willen we ook heel graag nog het ministerie van justitie bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen. Van hen kregen we de unieke kans om in de gevangenis te gaan trainen met asielhonden’.

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans