Help, mijn hond springt op!
“Wat je aandacht geeft, groeit” is een uitspraak die elke hondeneigenaar echt niet zou mogen vergeten… Want zonder dat we er vaak zelf erg in hebben, belonen we gedrag waarvan we later denken dat dit wellicht niet zo handig is. Een pup die vrolijk opspringt is natuurlijk überschattig… maar blijft dat opspringen ook zo leuk als je hond eenmaal volwassen is? Instructeur Barbara geeft in dit artikel handige tips over hoe hiermee om kan gaan.
Levert opspringen wat op? Dan doet je hond het opnieuw!
Eerlijk is eerlijk; de meesten van ons vinden een pupje onweerstaanbaar. Als dat kleine ding dan zo schattig op je af huppelt en tegen je opspringt, willen we het liefst gewoon knuffelen, spelen en hem dus aandacht geven. En precies daar belonen we het gedrag van opspringen, want de pup leert dat opspringen beloond wordt met iets leuks. We geven hem namelijk aandacht en… ja, daar is ie: “wat je aandacht geeft groeit”! De pup blijft dit doen omdat het hem simpelweg iets oplevert. Maar… na een poosje is deze schattige pup plots een joekel van een hond van 45 kilo. En dan is het ineens niet meer zo grappig als hij te pas en te onpas tegen jou of anderen opspringt om aandacht te krijgen, en al zeker niet als hij net uit een modderpoel komt.
Belangrijk dus om van pups af aan te leren dat begroeten met 4 pootjes op de grond WEL positieve aandacht oplevert! Zo voorkom je ongewenste situaties later…
In de trainingsvideo ‘Begroeten’ Hond leren begroeten || Stichting Dutch Cell Dogs (LINK) wordt duidelijk uitgelegd hoe je een hond kunt aanleren rustig te begroeten met gebruik van een clicker. Voor degene die niet met een clicker wil of kan werken, je kan ook een woordje gebruiken. Bijvoorbeeld “YES”.
Focus op wat je WEL wil van je hond
Allereerst leggen we de focus op wat we willen dat de hond WEL doet bij het begroeten; 4 pootjes op de grond in een veilige keuze, zeker omdat sommige honden het simpelweg niet prettig vinden om altijd te gaan zitten, met name oudere honden.
Oefen altijd eerst in een veilige, prikkelarme omgeving en maak met jezelf (en je gezin) de afspraak: alleen aandacht en belonen als er 4 pootjes op de grond staan. Tijdens het oefenen zet je de situatie in scene en doe je de oefening samen met een gezinslid: je loopt naar de hond en ‘zijn begeleider’ toe, klik en beloon meteen wanneer je hond rustig op 4 poten blijft staan of uit zichzelf gaat zitten. Oefenen, oefenen, oefenen. En juist ook op de momenten dat het er niet toe doet! Korte sessies en veel herhalen werkt beter dan heel lang achter elkaar trainen. Op het moment dat de hond niet meer vanzelf opspringt en geleerd heeft dat 4 pootjes op de grond WEL aandacht (lees een beloning) oplevert, dan kun je een stapje verder gaan en het wat moeilijker maken…
Train je visite en voorkom ongewenst gedrag
Ook bij visite willen we namelijk dat die 4 pootjes op de grond blijven. Het is dus belangrijk om ook die mensen te vertellen hoe jij het graag wilt en het op dezelfde manier aan te pakken. Dat kan best lastig zijn. Zeker als er mensen over de vloer komen die niet zo vaak komen of vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen bijvoorbeeld. Kies er in dat geval voor om te voorkomen dat de hond opspringt door hem simpelweg even in een andere ruimte te zetten, in de tuin of in de bench als die aanwezig is. Honden zijn namelijk net gokkasten; als ze 1 keer succes hebben met hun gedrag dan zijn ze direct weer getriggerd het weer te gaan herhalen in de hoop op méér succes, simpelweg omdat het hen iets oplevert.
Belangrijke tips wanneer je hond opspringt
Als je hond opspringt, straf hem dan niet! Tips die je wellicht krijgt nam “kenners” als knietjes geven, in de zij porren of ergens knijpen, gooi je liefst direct overboord! Je wilt een goede band hebben met je hond en je wilt dat hij jou kan vertrouwen. Daarom leren wij de hond gewoon wat we WEL willen zien; pootjes op de grond en je krijgt WEL (positieve) aandacht of een beloning.
Honden spiegelen het gedrag van de mens vaak. Begroet de hond daarom altijd rustig, want als jij druk en opgewonden praat zal de hond dat gedrag ook eerder gaan vertonen. Blijf jij kalm en praat je rustig dan zal de hond ook rustiger reageren.
Laat de hond NOOIT opspringen, ook niet als je een liefhebber tegenkomt die het niet erg vindt! Nogmaals… duidelijkheid is echt heel belangrijk: opspringen brengt niets op, bij niemand. Rustig begroeten wordt wél beloond.
Oefening baart kunst
Blijven oefenen is de boodschap, geef niet op! Zeker bij een hond die opnieuw moet leren wat er van hem verwacht wordt, duurt het gewoon echt een poosje voordat hij door heeft wat de bedoeling is. Maar de aanhouder wint en wat je aandacht geeft groeit… dus ga ervoor!
Trainen met je hond is leuk! Lees hier hoe je de belangrijke oefening “Hier” aanleert.