Hond alleen thuis
Instructeur en hondengedragstherapeut Tessa schreef een artikel voor Vrouw & Dier over je hond alleen thuis leren zijn.
Leer je hond om relaxt alleen te zijn
Het is erg belangrijk dat je pup en volwassen hond in de toekomst niet gestresst raakt wanneer je hem of haar alleen thuis laat. Voorkom dat je hond problemen krijgt met alleen zijn en leer het hem/haar nu al aan!
Honden hebben van nature moeite met sociale isolatie
Elke hond moet nu eenmaal van tijd tot tijd even alleen thuis kunnen zijn. Honden zijn geëvolueerd tot sociale wezens die in groepen leven. Ze hebben dus, net als wij, van nature moeite met sociale isolatie.
Ineens vanuit huis werken door Covid-19…
Tot enkele decennia geleden was het normaal dat een hond gedurende de werkdag gewoon bij ons kon zijn; ’s ochtends met de boer mee het veld op of met moeder en de kinderen rond huis blijven. Echter veranderden onze werkcultuur vrij snel. We gingen opeens de hele dag van huis om op kantoor te werken.
Ook in deze vreemde coronatijd werken veel mensen ineens weer vanuit huis. Voor veel mensen reden genoeg om een pup of asielhond in huis te nemen. Heerlijk om de hele dag met je nieuwe beste vriend te vertoeven.
Een hond relaxt ‘alleen laten zijn’ gaat niet vanzelf!
Voor het welzijn van je hond is het heel belangrijk om zich vertrouwd en veilig te voelen als je even niet bij hem of haar kunt zijn. Dit is niet iets wat een hond automatisch kan, dit moet je een hond leren.
Veel van de gedragsproblemen die ik tegenkom hebben te maken met het niet goed alleen thuis kunnen zijn. De reden dat een hond moeite heeft met het alleen zijn, kan zeer divers zijn. Van paniek tot verveling, tot een gebrek aan zelfvertrouwen en veiligheid. Het is daarom van belang dat je vroeg in de vertrouwensrelatie met je hond aanleert dat ze veilig en zelfstandig kunnen zijn zónder jouw aanwezigheid. Hieronder een aantal tips om hiermee te starten!
Heeft jouw hond al problemen met alleen zijn, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met een gecertificeerde gedragstherapeut. Dit gedrag wordt niet vanzelf minder. Film met je telefoon het gedrag van je hond terwijl je er even niet bent, dat geeft veel inzicht.
Tip 1: Komen en gaan
Vermijd, als je de deur uit gaat, even ervoor intense interactie met je hond. Vertrek rustig, zonder je hond gedag te zeggen. Wanneer je terugkomt, loop dan kalm naar binnen en wees vrij neutraal richting je hond. Deze kalme manier van komen en gaan zorgt ervoor dat jouw vertrek minder dramatisch wordt voor je hond.
Tip 2: Sluit de badkamer deur
Je hond weet dat je daar niet de hele dag bent. Vul een Kong met plakkerig lekkers (nat voer, leverworst, geweekte brokken, yoghurt of smeerkaas). Als je de deur sluit, zeg je niks, maar leg de Kong neer zodat hij/ zij daar even lekker mee bezig kan zijn. Als je weer terugkomt, pak je de Kong rustig op en leg je deze opzij voor een volgende keer. Wees erop voorbereid dat je de Kong moet ruilen voor wat lekkers. Je kunt dit ook doen als je bijvoorbeeld het vuilnis buiten zet of boven de was gaat doen.
Tip 3: Een veilig plekje
Als je een bench of puppyren gebruikt, wen je hond hier dan stap-voor-stap aan voordat je überhaupt het huis verlaat en hem/haar erin achterlaat. Ook al is je huis veilig, je hond kan nog steeds erg veel stress ervaren als je hem alleen in een bench opsluit waar hij/zij nog niet aan gewend is. Een goede benchtraining is essentieel! Laat je hierin begeleiden door een goede kynologisch instructeur of gedragstherapeut.
Tip 4: Plan vooruit, regel een oppas
Plan de momenten dat je de hond alleen moet laten. Want als je hond dit nog niet aankan, doe je er voor je harige vriend goed aan om hem niet in het diepe te gooien. Als je geen tijd hebt om je hond er rustig vertrouwd mee te laten zijn en je moet toch voor enige tijd de deur uit, vraag dan een vriend, uitlaatservice of bekende om even op je maatje te passen.
Tip 5: Verminder afhankelijkheid
Zorg dat je hond niet alleen jou heeft als grote steun en veiligheidsfactor: geef hem/haar een veilig plekje, speeltjes en zorg ervoor dat je hond leuk contact heeft met andere mensen. Dus vraag soms een vriend om met je hond te spelen of hem/haar eten te geven.
Tip 6: Oefen het vertrek
Doe meerdere keren per dag je jas aan of pak je sleutels om deze daarna weer uit te doen en neer te leggen zonder daadwerkelijk het huis uit te gaan. Zo worden deze dingen minder spannend voor je hond en geen aanleiding voor zorgen.
Tip 7: In het zicht maar uit elkaar
Oefen met je hond door hem/haar gedurende een minuut of 5 in zijn/haar bench te doen, terwijl jij vervolgens naar een andere ruimte gaat terwijl je hond je nog wel kan zien. Maak deze oefening makkelijker door hem/haar wat lekkers of een speeltje te geven terwijl jij in de andere ruimte bent. Kan je hond niet relaxen en gaat deze niet aan de slag met het lekkers? Hervat dan de beginstappen van een gedegen en geduldige benchtraining. Het kost je wat tijd, maar het is zo belangrijk voor de toekomst!
Veel succes! Lees hier meer artikelen over hondentraining.
Bron: Vrouw & Dier. 2020. Leer je hond om relaxt alleen te zijn.