Aflevering 4 – Clicker

YouTube video

Hond clicker aanleren 

In deze video legt Betty uit hoe je een hond een clicker kunt aanleren.

Bij Dutch Cell Dogs werken we met de clickermethode. Het is een hele leuke, diervriendelijke manier van trainen, waarbij we de hond nooit corrigeren. Voor asielhonden is dat heel erg fijn, omdat we de honden leren om zelf na te denken over goed gedrag. Ze worden er ook heel erg moe van. Ook als de asielhonden bij de nieuwe eigenaren zijn, hebben ze geleerd om zelf na te denken en dat is natuurlijk heel erg belangrijk als ze in de maatschappij teruggaan.  

Wat hebben we daarvoor nodig? Om de clicker goed aan te leren, hebben we drie dingen nodig: een clicker, lekkere beloningen (zoals onder andere Rodi worst) en we hebben dit keer een hele lieve puppy genaamd Hamilton.

Hoe werkt het aanleren van de clicker?

De clickermethode is eigenlijk een metalen apparaatje, het maakt een klikgeluid. Zodra de hond dat geluid hoort associeert hij het met leuke dingen doen. Klik een paar keer waarvoor de hond niets hoeft te doen. Dus klik en beloon, klik en beloon. Dan wacht je totdat de hond je aankijkt. Hij kijkt je aan, je klikt en hij krijgt dan een beloning. Als je de clicker aan wilt leren, dan is het makkelijk om het volgende aan te leren; je klikt, beloont, je klikt, beloont, je klikt, beloont. Als je denkt dat de hond het begint te begrijpen, dan willen we  dat hij gaat leren dat hij bij een klik bepaald gedrag laat zien. Dus de hond moet eerst naar je kijken, hij kijkt, je klikt en beloont. Hij kijkt, je klikt en beloont. Hij kijkt, je klikt en beloont. Gaat dat heel erg goed en hij kijkt naar je, klik en gooi de beloning iets verder weg. Dat is ervoor om te voorkomen dat de hond naar je gaat staren en dat hij gaat denken dat hij steeds iets lekkers krijgt. We willen wel dat de hond gaat leren dat hij een bepaald gedrag moet laten zien en dat je niet zomaar alles kunt doen om koekjes te verdienen.

Tip clicker aanleren

Een tip wanneer je de clicker aan gaat leren. Probeer de clicker niet als afstandsbediening te gebruiken. Op een gegeven moment hoef je dan niet meer te klikken want de hond snapt jouw beweging niet en vraagt zich af wat er aan de hand is. Klik niet tien keer achter elkaar. Als je dat wilt doen, moet je dat buiten doen als de hond binnen is. Of als de hond buiten is dat jij binnen een paar keer gaat klikken. Doe het niet als de hond erbij is. Na de klik altijd een beloning geven.

 Meer oefeningen zien? Bekijk dan ook onze andere video’s.

Geen video’s meer missen? Abonneer je op ons YouTube-kanaal!