Hond ‘hier’ leren komen

win_een_workshop

Hond ‘hier’ leren komen

Heerlijk struinen door de bossen, uitwaaien op het strand of gewoon even relaxen tijdens een lange wandeling. Wat is het fijn als je hond los van de lijn kan lopen en dan ook weer bij je terugkomt als je hem/haar weer bij je roept. Lukt dat niet altijd even soepel? Wij geven de belangrijkste tips om je hond ‘hier’ te leren komen.

‘Hier!’ Leer je hond bij je terugkomen wanneer je roept!

Heel veel oefenen

Hoe meer je oefent met het ‘hier’ komen in verschillende omgevingen en situaties, hoe beter het zal gaan. In je eigen huis ‘hier’ oefenen en belonen als je hond dan bij je komt is de basis. Oefen dit ook zeker buitenshuis.

De allerleukste ‘hier’ oefening die we in de Dutch Cell Dogs trainingen gebruiken

Gooi een paar brokjes of iets anders lekkers voor de neus van je hond, ren zelf gauw een stukje weg terwijl je hond eet en roep vrolijk ‘hier’ wanneer je hond de brokjes op heeft. Komt de hond naar je toe? Klik en beloon en gooi meteen weer brokjes op de grond als beloning. Terwijl je hond eet, heb jij weer tijd om afstand te maken! Echt een TOP oefening om je hond te leren dat naar jou toekomen helemaal te gek is! 

Oefen ook eens met twee personen, de ene persoon staat bijvoorbeeld in de woonkamer en de ander een stukje verderop in de kamer. Vraag om de beurt om ‘hier’ te komen en beloon met iets lekkers. Gaat dat heel goed? Oefen dan ook de ‘hier’ in de tuin en daarna tijdens het wandelen. Let op dat verandering van omgeving veel afleiding betekent en hou er dus rekening mee dat je hond het ‘hier’ komen in iedere nieuwe omgeving opnieuw moet aanleren. Ga voor succes en oefen de ‘hier’ eerst vaak aan de lijn op rustige momenten, op die manier heb je controle over de situatie en is het geen gok of je hond vandaag misschien wel of niet zal komen op jouw commando.

Ga voor succes!

Veel aan het oefenen met het ‘hier’ komen op verschillende plekken?! Top! Blijf altijd goed kijken naar je hond. Wanneer pak je het juiste moment om hem/haar bij je te roepen? Doe dat vooral niet wanneer honden aan het spelen, jagen of intensief aan het snuffelen zijn. Je hond zit dan volop in geweldige afleiding! Ga liever voor een makkelijker moment zodat jij en de hond beide succes hebben. Creëer zoveel mogelijk van dit soort mooie leerervaringen en je zal merken dat je hond steeds vaker en steeds makkelijker met groots plezier naar je toekomt!  

Wat is een beloning voor jouw hond?!

De enige die dat kan bepalen is, jawel, de hond zelf. Ga dus op onderzoek uit, wat vindt mijn hond een beloning? Voor de een is het een speeltje en voor de ander een stukje kaas of worst.  Misschien heb jij wel die ene uniekeling die alles doet voor een stukje appel. Het maakt niks uit, als je maar beloont met iets dat de hond ook ervaart als een hele speciale beloning. In huis kunnen dit de eigen brokjes van de dagelijkse maaltijd zijn, maar tijdens de wandeling zal je merken dat dit niet belonend genoeg is. Hoe meer afleiding, hoe leuker jij moet zijn (met dus nog meer lekkers) om succesvol het ‘hier’ komen te laten slagen.

Heb je de favoriete beloning voor je hond altijd bij je? Dat is de eerste stap, want honden doen wat werkt. Heeft een bepaalde actie iets heel leuks opgeleverd? Dan zal de hond dit gedrag vaker gaan herhalen. Sta dus klaar wanneer je hond tijdens het wandelen op jouw commando ‘hier’ (of uit zichzelf!) naar je toekomt om hier een feestje van te maken. 

Onvoorspelbare momenten

Betekent het commando ‘hier’ altijd het einde van de wandeling, aanlijnen of een boze stem?! Dat leert je hond heel snel en zal daardoor steeds minder vaak naar je toekomen wanneer je roept (want lekker rennen en snuffelen is sowieso veel leuker). Oefen daarom ‘hier’ op veel verschillende momenten en plekken, roep op allerlei onvoorspelbare momenten enthousiast je hond. Beloon je hond en wandel weer vrolijk en vrij verder.

Op zoek naar meer goede tips van onze instructeurs om samen met je hond te trainen? Klik hier!