Aflevering 8 – Liggen

Hond leren liggen op commando

In deze video legt Betty uit hoe je een hond kunt leren liggen op commando.

De ligoefening is een ideale oefening voor als je de hond even tijdelijk ergens wilt parkeren, bijvoorbeeld als je de hond meeneemt naar een restaurant of als je lekker bent gaan wandelen. Het is dan ontzettend fijn als de hond netjes ergens gaat liggen en daar ook voor een langere tijd blijft liggen.

Wat hebben we daarvoor nodig? Een clicker, lekkere beloningen en een hond. In dit geval is dat Stoer.

Hoe werkt een hond leren liggen?

Hoe gaan we de ligoefening aanleren? Door behulp van targettraining. Je laat je hand zien aan de hond, daarin zitten geen koekjes. Je stuurt de lege hand laag naar de grond en je buigt een klein stukje naar voren. Zodra de hond door de ellenbogen gaat, klik en beloon je. Als dat goed gaat, kun je de hand hulp steeds kleiner maken en je kunt steeds rechter gaan staan. Als dat goed gaat, kun je een commando invoeren. Zorg ervoor dat je tussendoor reset zodat de hond niet in de ligpositie blijft. Je geeft eerst het commando en vanuit het commando laat je de handhulp zien. In het begin heeft de hond nog geen flauw idee wat het betekent. Soms lijkt het of de hond het al meteen beheerst, maar tussendoor kun je wat hapering zien. Dan blijkt toch dat het commando er nog niet helemaal goed in zit. Geef het commando, wacht een seconde totdat hij het gedrag laat zien. Daarna kun je de hand op je rug houden want de hond raakt dan niet afgeleid door je hand. Kijk of het lukt om hem zelf na te laten denken.

Tip leren liggen

Het kan voorkomen dat de hond de ene keer met de rechtse heupjes gaat liggen en de andere keer op zijn zij. Dit is niet erg want de ligoefening betekent dat de buik en ellenbogen op de grond zijn. Als je samen met de hond de sport in gaat, dan is het wel prettig als je hiervoor twee verschillende commando’s hebt. Een commando voor het liggen en een commando voor het ‘nette’ liggen wat je alleen in de sport gebruikt.

Meer oefeningen zien? Bekijk dan ook onze andere video’s.

Geen video’s meer missen? Abonneer je op ons YouTube-kanaal!

Geef asielhonden een tweede kans