Aflevering 7 – Luisteren

YouTube video

Hond leren luisteren met een aandachtsoefening

In deze video legt Betty uit hoe je een hond kunt leren luisteren met de check-in aandachtsoefening.

De check-in is een ideale oefening om een goede relatie met je hond op te bouwen. Bij de check-in leert de hond om even naar je te kijken, één team, één taak. Stel de hond vindt een bepaalde situatie spannend, dan kijkt hij even naar jou om te kijken hoe de baas erop reageert.  

Wat hebben we daarvoor nodig? Een clicker, lekkere beloningen en een hond. In dit geval Hamilton.

Hoe werkt het leren luisteren?

Hoe gaan we de aandachtsoefening aanleren? Elke keer als de hond naar je kijkt, klik je en beloon je. We gaan de hond niet belonen als hij blijft staren. We gaan hem leren dat als hij hij  naar je kijkt, je klikt en je beloont. Hij kijkt, je klikt en je beloont. Als dat goed gaat dan kun je de afleiding opvoeren door bijvoorbeeld zelf een beetje te bewegen. Als dat goed gaat dan kun je verwachten dat de hond steeds een beetje langer naar je gaat kijken. Het is niet de bedoeling dat hij naar je gaat staren, hij hoeft alleen maar even te kijken. Je wacht totdat de hond kijkt, je klikt en beloont. Daarna kun je het brokje weggooien omdat hij zo mooi kijkt. Dan kan hij even resetten en bewegen. De hand kun je even achter je rug plaatsen omdat de hond anders weet hij dat hij daar naar kan gluren. Hij kijkt, je klikt en beloont. Mocht de hond de oefening heel erg moeilijk vinden en kijkt hij je niet recht aan in je ogen, dan kun je ook beslissen dat het goed is als hij naar je lijft kijkt. Hij kijkt naar je lijf, je klikt en beloont. Als hij naar je hand kijkt, beloon je niet. Vervolgens kun je zelf ook gaan bewegen zodat er weer afleiding is. Het is goed om te controleren of de hond niet geleerd heeft te kijken en te gaan zitten. Je kunt dus ook klikken op het moment dat hij nog staat en je dan aankijkt. Hierdoor zie je dat de context voor de hond ook een beetje veranderd. Hierdoor leert hij dat hij niet altijd hoeft te gaan zitten, maar ook mag staan.

Tip luisteren

 Een tip voor het leren luisteren. Zorg ervoor dat de hond niet gaat staren. Merk je dat hij gaat staren tijdens deze oefening, even de hond resetten. Dus hij kijkt je aan, je klikt en gooit het brokje weg zodat je voorkomt dat hij naar je gaat staren. Het is de bedoeling dat de hond even incheckt, maar niet dat hij fulltime naar je blijft kijken.

Meer oefeningen zien? Bekijk dan ook onze andere video’s.

Geen video’s meer missen? Abonneer je op ons YouTube-kanaal!