Aflevering 2 – Zitten

Hond leren te zitten

In deze video legt Betty uit hoe je een hond kunt leren zitten. Waarom? In onze cultuur wil iedereen eigenlijk dat de hond kan zitten. Want als de hond kan zitten, dan heb je een goed luisterende hond vinden mensen vaak.

Wat hebben we daarvoor nodig? Een clicker, lekkere beloningen en een hond. In dit geval Hamilton.

Hoe werkt een hond leren zitten?

Hoe gaan we de zitoefening aanleren? Wij gaan zitten de hond aanleren via targettraining. Er wordt voor targettraining gekozen omdat we willen dat de hond zelf leert nadenken. Het mooie bij targettraining is dat de hond geen brokje volgt, maar een lege hand. Als de hond alleen een brokje volgt, dan creëer je eigenlijk aangeleerde hulpeloosheid. Dat wil je niet. We willen dat de hond zelf na gaat denken. Zorg ervoor dat je geen brokje in je hand hebt. Stuur je hand, de hond gaat zitten, je klikt en beloont. Beweeg steeds om te voorkomen dat hij blijft zitten. Gooi nu het brokje even weg en stuur je hand. De hond gaat zitten, je klikt en beloont met niets in je hand. Je stuurt hem. Geef de hond extra beloningen zodat hij weet dat hij het super goed heeft gedaan.

De hond gaat zitten, niet recht voor je maar hij doet het wel dus daar wordt hij voor beloond. Een ‘zit’ een zit. Een zit betekent dat de hond met zijn kont op de grond gaat zitten, dus hij hoeft je niet volledig aan te kijken. Kijk ook of het lukt om helemaal geen commando meer te gebruiken. Als het heel erg goed gaat, dan is het ook heel belangrijk dat je stopt. Want als het heel erg goed gaat, dan gaat het daarna alleen maar minder. Heel erg belangrijk, altijd stoppen op je hoogtepunt.

Tip hond leren zitten

Een tip voor je hond leren zitten. Honden gaan van nature niet heel vaak zitten. Dus merk je dat je hond heel vaak gaat zitten, neem dan even contact op met de dierenarts.

Meer oefeningen zien? Bekijk dan ook onze andere video’s.

Geen video’s meer missen? Abonneer je op ons YouTube-kanaal!

Geef asielhonden een tweede kans