Aflevering 3 – Muilkorf

Muilkorf aanleren 

In deze video legt Betty uit hoe je een hond het dragen van een muilkorf kunt aanleren.

Muilkorf training is een hele belangrijke oefening. Zeker als je hond agressief is naar andere honden is het natuurlijk heel erg prettig dat hij geleerd heeft een muilkorf om te doen. Maar ook als hij agressief is naar mensen of bijvoorbeeld naar de dierenarts, is het heel erg belangrijk dat hij dan zijn muilkorf om heeft zodat we zeker weten dat er niets kan gebeuren. We gaan de muilkorf aanleren op een positieve manier, zonder dwang. Dan associeert de hond een muilkorf met iets leuks.

Wat hebben we daarvoor nodig? Een clicker, een muilkorf en een hond. In dit geval is dat Humke. 

Hoe werkt het aanleren van een muilkorf?

Hoe gaan we de muilkorf aanleren? Die gaan we in hele kleine stapjes aanleren. Je begint met de hond naar de muilkorf te laten kijken, je klikt en beloont. Gaat de hond er een stukje in met zijn snuit? Klik en beloon. Gaat dat goed en gaat de hond er helemaal in met zijn snuit? Klik en beloon. Als dat goed gaat, klik en beloon je pas als de hond een langere tijd met zijn snuit in de muilkorf gaat. De ene keer klik je bij 5 seconde, de andere keer bij 3 seconde, dan bij 10 seconde, dan weer bij 1 seconde en uiteindelijk bij 30 seconde. Gaat dat helemaal goed? Dan gaat de muilkorf dicht. Als dat helemaal goed gaat, dan kun je uiteindelijk met een dichte muilkorf gaan lopen. Dus je laat de muilkorf zien, de hond ruikt eraan, je klikt en beloont. Herhaal dit nog een keer. Je ziet dan dat de hond er steeds verder in gaat met zijn snuit. Dwing hem niet! Het is makkelijk om de muilkorf dan meteen om te doen, maar kies er bewust voor dat juist niet te doen zodat de hond zelf nadenkt en de oefening leuk blijft. Het kan dat de hond het niet super leuk vindt op het moment maar hij moet het ook niet erg vinden. Je kunt heel veel gevaarlijke momenten voorkomen, daarom is de muilkorf ontzettend belangrijk.  

Tip muilkorf aanleren

Een tip die ik jullie nog mee wil geven. Doe de muilkorf niet snel om. Wanneer de hond met zijn poten gaat tegenstribbelen en aan de muilkorf gaat trekken is het veel te moeilijk geweest. De muilkorf moet af en je moet opnieuw gaan beginnen. Het heeft geen enkele zin om volledig onder druk de hond de muilkorf aan te leren. Zorg ervoor dat de hond de muilkorf leuk gaat vinden. Dus veel en op tijd belonen.

Meer oefeningen zien? Bekijk dan ook onze andere video’s.

Geen video’s meer missen? Abonneer je op ons YouTube-kanaal!

Geef asielhonden een tweede kans