Aflevering 5 – Oefeningen

Hond touch oefening aanleren 

In deze video legt Betty uit hoe je een hond de touch oefening aan kunt leren.

Touch is een hele leuke manier om je hond bepaalde dingen aan te leren. Met touch moet de hond leren om met een bepaald lichaamsdeel iets aan te raken, bijvoorbeeld met zijn neus je hand aanraken of met zijn poot op een krukje gaan staan. Je kunt het met allerlei dingen aanleren. Je kunt het met je hand aanleren, je kunt het met een target stick aanleren, je kunt het met een post-it aanleren, of dat de hond het licht aan en uitdoet. Het is een geweldige manier, omdat de hond niet gelokt wordt maar omdat hij zelf na moet denken.

 Wat hebben we daarvoor nodig? Een knappe assistent zoals Funky, een hand en bijvoorbeeld een geavanceerde target stick. Een target stick is ideaal want je kunt het uitschuiven en er zit al een clicker in. Als je die thuis niet hebt liggen, kun je er ook voor kiezen een houten of plastic pollepel gebruiken. Je kunt ook een pilon gebruiken, dat de hond de pilon aan moet raken met zijn snuit. Je kunt dan heel makkelijk het vooruitsturen oefenen.

Hoe werkt het aanleren de touch oefening?

De hond raakt mijn hand aan, je klikt, je beloont. Houd je hand heel dicht bij zijn neus. Hij raakt hem aan, je klikt en je beloont. Dus elke keer als zijn snuitje je hand aanraakt, ga je klikken en belonen. Funky vindt het heel makkelijk, dus we kunnen het iets moeilijker maken bijvoorbeeld door je hand iets verder weg te houden. Elke keer als ik de snuit voel, dan klik ik en dan krijgt hij zijn beloning. Misschien lukt het ook als je hond een stukje achter je hand aanloopt. Misschien durft hij zelfs wel onder je benen door te gaan. Als de touch oefening er goed inzit, kun je de hond in allerlei posities krijgen.

Tip touch oefening aanleren

 Tot slot nog een paar tips. Zet je hond klaar voor succes. Dus op het moment dat hij je hand of target stick niet aanraakt, maak het makkelijk. Hou je hand dichter bij zijn snuit. Doet hij het nog steeds niet? Blijf dan niet met je hand voor zijn snuit zwaaien, maar haal even je hand of target stick weg en biedt hem dan opnieuw aan.

Meer oefeningen zien? Bekijk dan ook onze andere video’s.

Geen video’s meer missen? Abonneer je op ons YouTube-kanaal!