Honden en warm weer – Do’s en dont’s
Het is weer zomer! Natuurlijk wil je ervoor zorgen dat je hond niet oververhit raakt in de warme dagen. In dit artikel vertellen wij fijne tips maar ook juist dingen die je niet moet doen met je hond in de hitte.
In de warme zomers
Op hete dagen kun je het best vroeg in de ochtend en later op de avond met je hond wandelen. Overdag is het te heet voor de hond om in de felle zon en op heet asfalt te lopen. Honden kunnen hun warmte niet kwijt zoals wij en hebben een veel hogere kans op oververhitting. Ook kan het asfalt of de stoep erg warm worden door de zon. Hierdoor kunnen de onderkant van de poten van je hond verbranden en dit is iets wat je natuurlijk niet wenst.
Laat je hond op warme dagen veel slapen op koelere plekken in huis en/of in de schaduw. Zorg dat er altijd vers drinkwater aanwezig is, eventueel een badje met een klein laagje water en doe het vooral rustig aan. Zorg dat de hond in water kan met pootjes en buik maar voorkom water op de rug/bovenop de hond (dit gaat broeien en geeft nog meer hitte aan het lijf).
Wees in de hete zomerdagen extra voorzichtig met oudere honden, puppy’s, kortsnuitige honden en honden met overgewicht. Zei lopen namelijk nog meer risico om oververhit te raken.
Activiteiten die je moet vermijden bij warm weer
In de hete zon zijn er natuurlijk een aantal activiteiten die je het beste kunt vermijden met je trouwe viervoeter. Wanneer je toch een va onderstaande activiteiten wilt gaan doen met je hond in het warme weer zorg er dan voor dit je dit zo vroeg mogelijk of juist zo laat mogelijk op de dag doet aangezien het dan minder warm is buiten.
- Hardlopen/rennen
- Fietsen
- Achter ballen/speeltjes aan laten rennen
- In stilstaand water laten drinken/zwemmen
- Heel intensief zwemmen of in hoge opwinding in water heel veel water binnen krijgen (risico op watervergiftiging door te grote hoeveelheden water)
- In de auto achterlaten (kan na enkele minuten al fataal zijn)
Hoe merk je het als een hond het te warm heeft?
Honden raken snel oververhit! Een hond heeft dit niet door, gaat op jou tempo mee en geeft het niet altijd aan. Dit is gevaarlijk! Let op de volgende symptomen:
- Rode slijmvliezen, ademt snel, hond voelt erg warm aan
- Trage onregelmatige gang, strompelt
- Lusteloos, wil niet eten, lege blik
- Kwijlen, braken
- Hitteshock: snelle hartslag en apathie (reageert weinig/niet meer op prikkels)
- *Bel bij oververhitting de dierenarts en koel je hond af.
Hoe koel je je hond wanneer hij/zei het te warm heeft?
Wanneer je dus bovenstaande symptomen merkt bij je hond is het van belang om je hond af te gaan koelen. Het hier hierbij belangrijk dat je niet ineens een emmer koud water of je hond gooit dit zal juist een nadelig effect hebben. Lees daarom onderstaande punten hoe je je hond op een juiste wijze af kunt laten koelen:
- Leg je hond op een koele plek
- Koel de voetzolen en buik van de hond met lauw water (plots koud water vernauwd de bloedvaten waardoor koelen juist lastiger wordt)
- Leg geen natte handdoeken over de hond (broeikas; nog meer warmte want hond kan haast niet zweten)
- Gooi geen water bovenop de hond; ze koelen af via voetzolen, buik en hals: deze kun je vochtig maken.
- Zorg uiteraard voor vers drinkwater dichtbij de hond
Hoe lang mag een hond in de hete zon zitten?
Laten we eindigen met het antwoord op de vraag; Hoelang mag een hond in de zon? Dit is afhankelijk van het type hond, leeftijd, conditie, de omgeving, ondergrond en temperatuur. Maar om levensgevaarlijke risico’s te mijden kun je het allerbeste gewoon
helemaal niet met je hond in de hete, felle zon wandelen of activiteiten ondernemen.