Hond in auto vervoeren
hond in auto

Hond in auto vervoeren

Je hond is je grootste vriend, daarom neem je hem natuurlijk graag mee. Als je verder dan loopafstand wil, is een auto vaak het handigst. Hoe ervaart je trouwe vriend dit? Wat zijn de vervoersregels en hoe leer je dit je hond aan? Hieronder lees je er meer over.

Hond in auto

De regels
Allereerst, wat mag er nu eigenlijk volgens de wet wel en niet? Er is in Nederland (in tegenstelling tot de landen om ons heen) geen duidelijke wetgeving met betrekking tot honden in de auto. Kun je een hond dan gewoon los in de auto zetten zonder zorgen over de politie? Nou, nee, want een hond die niet vast zit in de auto kan natuurlijk een enorme afleiding (en veiligheidsrisico) zijn. Hier kan de politie je prima een bekeuring voor geven.

Veiligheid
Buiten het feit dat oom agent er misschien niet zo blij mee is en je achter het stuur waarschijnlijk al genoeg afleiding hebt, is het geen goed idee om een hond los in de auto te vervoeren. Want wat als je in een botsing verzeild raakt? Een hond kan zich niet schrap zetten of zichzelf tegenhouden. Bij een plotselinge stop zal de hond hierbij zeker letsel oplopen en in het ergste geval door de voor- of zijruit vliegen. Een rondvliegende hond in de auto is niet alleen voor de hond zelf schadelijk/dodelijk. Ook mensen kunnen (zwaar) gewond raken wanneer ze op hoge snelheid geraakt worden.

Moet de hond vast in de auto?

Oké, je hond moet dus vast in de auto. Maar hoe doe je dat? En welke plek is nu het veiligst? Uit een test van de ANWB blijkt dat een metalen bench of speciale autokennel het veiligst is om je hond te vervoeren. De plaats waar deze gemonteerd wordt is ook van belang. Het veiligst voor de hond en andere inzittenden is om een autokennel of gemonteerde metalen bench, pal tegen de achterbank te plaatsen. En dan het liefst ook nog eens verankerd in de kofferbak.

Aanleren
Je hebt een bench of autokennel en deze is veilig in de auto gemonteerd. Wat nu? Je hebt hier nog steeds niets aan als je hond zich niet op zijn gemak voelt en de hele rit blaft, piept of zit te trillen van spanning. Want vergeet niet, hoewel het voor mensen nu de normaalste zaak van de wereld is om in een auto te stappen en je met 100km/u voort te bewegen, voor je hond kan dit best spannend en onnatuurlijk kan zijn.

Stapsgewijs hond aanleren

1 – Begin je hond aan de auto te laten wennen zonder dat deze rijdt. Dit doe je door leuke dingen te koppelen aan de auto. Bij honden betekent dit natuurlijk vaak: lekker eten! Dus laat je hond een smakelijke maaltijd, favoriete gevulde KONG of een lekker bot op peuzelen op de plaats waar hij straks ook in de auto zal reizen. Let op: de motor is in deze fase nog uit. Het ‘in de auto zijn’ moet in eerste instantie veilig en ontspannen zijn voor je hond. Als je hond het prima vindt om in de auto te zijn, kun je beginnen met de motor te starten en later ook zelf achter het stuur te gaan zitten. Dit doe je terwijl je hond met zijn/haar lekkers bezig is. Trek ook eens aan de handrem, dit geluid is voor veel honden ook iets raars.

2 – Als je viervoeter hieraan gewend is en de auto leuk en relaxed vindt, kun je langzaamaan korte ritjes met je hond gaan maken. Probeer (zeker in het begin) rustige wegen aan te houden en enigszins vloeiend te rijden. Rustig aan rijden als je honden vervoert is altijd een goed idee. Sommige honden kunnen misselijk worden van het autorijden. Lomp rijden en abrupte bewegingen helpen dan niet mee.

3 – Rijdt in het begin voornamelijk naar leuke dingen toe. Dus zoek een mooi wandelgebied in de buurt van je woning uit en rij daar dan met je hond heen voor een lekkere wandeling. Je hond zal zo naar verloop van tijd de auto gaan associëren met leuke dingen en zo wordt de auto dus ook leuk.

4 –  Als dit goed gaat, bouw dan rustig uit naar langere ritten (op de snelweg). Let wel: als je het idee hebt dat je hond het te spannend vindt (veel hijgen, piepen, janken, kwijlen, etc.) doe dan even een stapje (of twee) terug. Veel werk? Als je nu geduld hebt en investeert, heeft je hond (en jij dus ook) hier zijn hele leven plezier van.

Tip hond in auto vervoeren

Als laatste nog een tip; als je hond het erg spannend vindt, laat dan iemand bij de hond zitten die hem gerust kan stellen. Zeker in het begin is dit prima te doen. Begin bij fase 1 en blijf dit dagelijks oefenen tot de hond ontspanning vindt in de auto. Daarna kun je pas verdere stappen maken.

Vele veilige kilometers en mooie avonturen met je hond gewenst!

Meer tips & tricks te weten komen? Lees onze blogs!

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans