Honden naar de tandarts
honden_tanden

Honden naar de tandarts

Dierenarts Linda Gielen heeft in februari 2018 haar praktijk opgestart, specifiek ingericht voor tandheelkunde bij huisdieren. Na de opleiding tot dierenarts heeft ze cursussen in binnen- en buitenland gevolgd om zich verder te verdiepen in de tandheelkunde. Ze is lid van de werkgroep Veterinaire Tandheelkunde. Samen met andere tandheelkundig dierenartsen in Nederland levert ze de beste tandheelkundige zorg voor onze huisdieren.

Gebitsproblemen hond

66% van de honden ouder dan 2 jaar loopt rond met gebitsproblemen. Deze problemen veroorzaken altijd pijn. Toch laat slechts 8% van alle honden met gebitsproblemen klachten zien. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook het gebit van onze huisdieren gezond blijft? Want een stinkende adem hoeft echt niet. Hier volgen een paar tips!

Gebitscontrole aanleren

Kinderen gaan vanaf 2 jaar al mee naar de tandarts om op latere leeftijd zonder angst hun tanden te laten zien en behandelen. Voor onze honden geldt precies hetzelfde. Een gebitscontrole bij de dierenarts hoort erbij, altijd! Al op 6 weken leeftijd, wanneer een pup voor het eerst gevaccineerd of getiterd* wordt, kunnen we kijken naar het doorkomen van de melktanden en de stand van de kaken (is er geen over- of onderbeet). Zoals het leren wandelen aan de riem, moet een pup leren dat het normaal is dat de baas lippen mag aanraken en tanden kan bekijken. Het starten met wennen aan een tandenborstel kan beginnen. Hoe jonger je hier voorzichtig mee begint, hoe gemakkelijker. Net zoals peuters, hebben ook honden een hele tijd nodig om te wennen aan het tandenpoetsen.

Tanden wisselen hond

Na de vaccinaties (of titerbepalingen) bieden veel dierenartsen een maandelijkse puppycontrole aan. Dit zijn mooie momenten om het wisselen van de tanden te volgen. Naast stand-afwijkingen, zien we ook tanden die niet doorkomen, of juist niet willen wisselen. Rond 6 maanden is een controle zeker aan te raden om te checken dat het wisselen goed verlopen is. Sommige kleinere rassen zijn wat later, een extra controle wordt dan rond 7 of 8 maanden gepland.

Gebitscontrole hond

Bij de eerste verjaardag van je hond krijg je een oproep van de dierenarts voor herhaling van de vaccinatie of titertest. Ook dan is een gezondheidscontrole inclusief gebitscontrole belangrijk. Op dit moment kunnen we al de eerste tekenen van tandplak en tandsteen zien op de hoektanden en kiezen van de bovenkaak. Verschillen tussen de kleinere rassen tot 5 kg (bijvoorbeeld Chihuahua, Dwergkees en Yorkshire Terriër) en de zwaardere hondenrassen zijn groot. Om te voorkomen dat bij een klein ras op 3 jaar alle snijtanden getrokken moeten worden, is vaak een eerste behandeling al nodig. Terwijl grotere rassen soms wel tot 7 jaar een perfect gebit hebben zonder behandeling. We zien bij de grotere honden wel vaker tandfracturen, van stukjes glazuur tot echt afgebroken hoektanden. Glazuur en tandbeen kunnen we herstellen. Ligt zelfs de zenuw bloot, dan doen we een wortelkanaalbehandeling.

Tandheelkundig dierenarts

Om pijn en infecties voor te zijn, adviseren we elke 6 maanden een gebitscontrole bij een tandheelkundig dierenarts. Dit zijn dierenartsen die tandheelkundige vervolgopleidingen hebben gedaan. Want je gaat toch ook niet voor een gebitscontrole naar de huisarts?

*Titeren: het meten van antistoffen in het bloed. Bij voldoende antistoffen, hoeft niet gevaccineerd te worden.

Meer tips & tricks lezen over het verzorgen van honden? Klik hier!

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans