Is jouw hond bang voor vuurwerk?
hond vuurwerk

Is jouw hond bang voor vuurwerk?

Ondanks dat er dit jaar een vuurwerkverbod is, wordt er al op verschillende plekken in Nederland vuurwerk afgestoken. Vooral in het weekend, maar ook in de avond doordeweeks.

Wat als je hond extreem bang is voor vuurwerk?

Steun

Vroeger werd er vaak gezegd dat je het bange gedrag moet negeren want anders beloon je het gedrag. Dat kan dus niet, angst is een emotie en geen bewust gedrag.

Voorbeeld: Stel je ligt ’s nachts in bed en je partner slaapt naast je. Je hoort beneden wat geluiden die erop wijzen dat er een inbreker actief is. Je maakt je partner wakker om aan te geven dat je bang bent. Je partner negeert jou en gaat verder slapen terwijl jij nog steeds geluiden beneden hoort. Hoe beïnvloed dat jouw relatie met je partner die je niet steunt?

Niet steunen betekent dus niet dat de angst erger wordt, maar dat de relatie tussen de baas en de hond slechter wordt. Daarom is negeren geen optie, steunen wel! Steunen is iets anders dan zelf zenuwachtig gaan doen en roepen dat het zo erg is.

Wat bedoelen we met steunen?

Wanneer je hond naar je toekomt; geef hem aandacht, kijk hem aan, leg je handen op zijn rug, kriebel hem, geef een kluifje of ga ermee spelen (als de hond dit nog kan). Als de hond helemaal in paniek is, kan hij helemaal niets meer. Hooguit tegen je aan kruipen, dit moet je dan ook toelaten. Sta vooral niet op om hem te negeren. Steun hem!

Veilige plaats maken

Sommige honden zoeken de steun niet bij het baasje, maar in de omgeving. We noemen dit ook wel een ‘safespace’. Maak voor je hond een veilige plek wanneer hij zich liever isoleert. Dit kan bijvoorbeeld een bench zijn met een aantal dikke kleedjes en een plaatje van piepschuim er bovenop. Laat aan de zijkanten wel genoeg ademruimte over zodat de hond niet het gevaar loopt te stikken. De safespace mag geluiddempend, donker en veilig zijn. Begin hier op tijd mee, het liefst vandaag nog. Nu kan de hond er nog aan wennen. De safespace kan een plek zijn die de hond uit zichzelf kiest. Sommige honden duiken bijvoorbeeld onder de trap of in de voorraadkast. Maak daar dan een fijne plek van. Ga er zelf even zitten en luister of het geluid binnenkomt en kijk wat je ziet vanaf daar. Probeer het zicht op de lichtflitsen te verminderen, dat kan bijvoorbeeld met donkere gordijnen. Je kunt ook de televisie en radio wat harder zetten, dat dempt het geluid van de knallen.

Niet naar buiten dwingen

Vaak wil een hond helemaal niet mee naar buiten. Dat is dan niet anders, vooral niet gaan dwingen. Als je de hond dwingt om mee naar buiten te gaan en er is even later een vuurwerkknal, dan heb jij het letterlijk en figuurlijk verknald voor de hond.

Aanlijnen = veilig

Als je gaat wandelen met een angstige hond die snel schrikt of juist achter het vuurwerk aan wil rennen (apporteren) is het heel belangrijk de hond goed en veilig aan te lijnen. Het liefst met 2 lijnen of bijvoorbeeld met een langere lijn en 2 bevestigingspunten; aan de halsband en aan de tuig. Als je het niet vertrouwt, absoluut niet je hond los laten lopen!  

Instructeur Minna heeft zelf een hond die speurt naar vermiste honden. Rond oud & nieuw kunnen Minna en haar hond 24 uur per dag honden gaan zoeken die geschrokken zijn van het vuurwerk. Soms is het een ongeluk, maar vaak is het nalatigheid, niet aangelijnd houden en niet goed op letten. Dus houd je hond veilig aan de lijn.

Afleiden

Een leuke activiteit samen met je hond doen kan veel steun geven. Dit kan variëren van apporteren, trekspelletjes, snuffelspelletjes tot masseren. Als je hond het maar leuk vindt! Mits… dat je hond daardoor niet de activiteit minder leuk gaat vinden. Dus stel dat je hond een snuffelmat leuk vindt. Je geeft hem de snuffelmat en opeens wordt er geknald. Je hond stopt met snuffelen en loopt van de snuffelmat weg. Verzin dan iets anders! Anders denkt je hond dat de snuffelmat betekent dat er knallen gaan komen en train je precies verkeerdom. Dan word je hond bang voor de afleiding omdat hij denkt dat de afleiding een voorbode is van knallen. Altijd iets wat je goed in de gaten moet houden!

Vuurwerktraining

Vuurwerktraining wordt vaak aangeboden. Daar is niets mis mee, mits degene die de vuurwerktraining geeft weet waar hij mee bezig is. Dus dat de volgorde altijd klopt! Er is een knal te horen in de hevigheid dat een hond het wel kan horen maar niet angstig reageert, daarna komt er iets leuks/lekkers. Je gooit bijvoorbeeld een balletje, je geeft hem eten, je speelt met je hond en daarna komt er een pauze. Dan stopt de prettige activiteit en wacht je even. Vervolgens komt er weer een geluid op een niveau dat de hond niet schrikt maar het wel kan horen, daarna komt er weer iets prettigs. Vuurwerktraining is dus een tijdrovende bezigheid wat je erg stapsgewijs moet opbouwen, als dit kan met je hond. Bij sommige honden is het zodanig erfelijk bepaald dat een vuurwerktraining weinig uitmaakt. Als je gaat trainen, begin dan op tijd. Begin bijvoorbeeld in februari, dan heb je nog 10 maanden de tijd. Je kunt ook trainen met vuurwerk cd’s. De ervaring is dat als je een goed geluidssysteem hebt, met meerdere speakers en waarbij het geluid natuurlijk overkomt, het werkt. Veel honden reageren er niet op wanneer je de cd afspeelt via een laptop of mobiele telefoon, omdat het niet lijkt op het echte geluid. Bij echt vuurwerk heb je niet alleen geluid, maar ook lichtflitsen. Het kan zijn dat je hond banger is voor de lichtflitsen dan voor het geluid. Je hebt daarnaast ook nog de geur. Ook al ligt je hond binnen in de bijkeuken te slapen, de dusdanig goede neus ruikt echt wel de duizendklapper van de andere kant van de straat. Dit krijgt hij dus echt wel mee!

Hond & vuurwerk

Hulpmiddelen

Er zijn allerlei hulpmiddelen die je bijvoorbeeld bij Medpets kunt bestellen, zoals een RelaxoPet, Thundershirt, Pet Remedy en Adaptil. Allemaal het proberen waard! Heb je een hond die panisch is en waarbij je niet weet wat je nog kunt doen? Neem dan uiteraard contact op met de dierenarts en een gedragstherapeut om te kijken hoe het verder moet.

Lees ook de blog over hoe je het vertrouwen wint van een angstige hond.

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans