Kamperen met je hond
kamperen met je hond

Kamperen met je hond

Er is bijna niets leukers dan je hond mee te nemen wanneer je gaat kamperen. Lekker buiten zijn, wandelen, spelen, in het gras liggen luieren, knuffelen in de tent en samen een nieuwe omgeving verkennen. Om het voor jezelf, je gezin, je hond en iedereen die je op vakantie tegenkomt gezellig te maken en te houden is het goed er van tevoren bij stil te staan hoe je het gaat aanpakken.

Astrid, één van onze lieve vrijwilligers, schreef enkele waardevolle kampeertips en -weetjes neer om er een geweldige kampeervakantie en ervaring van te maken!

Voorpret!

Heb je nog nooit gekampeerd met je hond, ga dan eerst eens een weekendje uitproberen met de tent, caravan of camper. Zo ontdek je wat het beste bij jou en je hond past. Ligt hij rustig aan de lijn of loopt hij kriskras tussen de scheerlijnen door en trekt hij de tent omver? Maakt het hem niet zoveel uit wie er langskomt of beschouwt hij jullie kampeerplekje binnen korte tijd als eigen terrein en blaft hij zich schor naar iedereen die maar in de buurt komt? Wordt hij helemaal gek van alle lekkere luchtjes rond etenstijd of maakt het hem allemaal niet zoveel uit? Ligt hij graag in het gras of toch liever op een handdoek of in een eigen mand? Slaapt hij ’s nachts aan je voeten of toch liever in een reisbench?

Houd je hond op de camping sowieso aan de lijn en laat ‘m niet alleen op de kampeerplek.

Tip! Ons hondje is blind en vindt het geweldig om een afgezet stukje grasveld te hebben waar hij niet tegen het hete gasstel op kan lopen en niet verstrikt raakt in de scheerlijnen. We hebben altijd een opgerold stuk afrasteringsnet met pennen bij ons die je zo in de grond kunt steken waar je maar wilt.

Vraag je na dit weekend in alle eerlijkheid af of kamperen bij je hond past en of kamperen met je hond bij jou past. Hou je ervan om tijdens je vakantie vooral toeristische attracties te bezoeken en door steden te slenteren dan is kamperen met je hond waarschijnlijk niet echt een goed idee.

kamperen hond

Een bestemming kiezen; kamperen in binnen- of buitenland?

Als de missie geslaagd is, kies je natuurlijk als eerste waar je heen gaat.

Wil je in het buitenland kamperen met je hond dan zijn er een aantal zaken die je in ieder geval moet regelen. De hond moet een officieel Europees hondenpaspoort hebben, gechipt zijn en tegen rabiës gevaccineerd zijn. Een pup mag over het algemeen pas na 15 weken mee op vakantie. Per land gelden er aanvullende regels en gebruiken. Op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren, vind je alle informatie op een rij en ook bij de dierenarts kun je terecht voor vragen over je reis. Zorg sowieso voor een afspraak bij je dierenarts voor een gezondheidscheck, ontwormen en tekenbestrijding.  

Tip! Lees op internet reisverhalen van andere hondenliefhebbers, zo krijg je een idee van het land, extra tips en leuke ideeën.

Als je eraan toe bent om een camping uit te zoeken kun je via internet genoeg overzichten vinden van campings waar honden welkom zijn. Denk bij het uitzoeken van de plek aan voldoende ruimte en schaduw.

Tip! Kijk ook naar de directe omgeving van de camping. Niets zo vervelend en gevaarlijk als ’s avonds nog even de hond uitlaten langs een geasfalteerde weg zonder ruimte voor voetgangers en honden.

Lijstjes maken

Het is gelukt een heerlijke kampeerplaats te reserveren, tijd om een lijstje te maken! En wanneer je gaat kamperen met je hond, staat hier heel wat op! Denk vooral aan het hondenpaspoort, eventuele medicijnen, voer, eerste hulpspulletjes zoals een tekentang, een uitvouwbaar drinkbakje, speeltjes, botjes, een slaapplek, poepzakjes, een tuigje en riem, een lange lijn en evt. een stuk afrasteringsnet om de kampeerplaats mee af te zetten.

Tip! Neem een reserveriem mee voor als je ‘m kwijtraakt of hij kapot gaat, een nieuwe is niet altijd in de buurt te vinden.

met je hond op vakantie

Met je hond op vakantie

Tijd om op vakantie te gaan. Het klinkt misschien vanzelfsprekend maar zorg voor een eigen plek voor de hond in de auto met zijn eigen veiligheidsriem want een ongeluk zit helaas in een klein hoekje.

Jullie zijn op de plek aangekomen, hoera! Het grote genieten kan beginnen. Er zijn zoveel leuke dingen te doen samen met je hond. Ga lekker wandelen en zwemmen of huur een bakfiets of een bootje.

Tip! Ons hondje ligt prinsheerlijk te slapen tijdens het fietsen sinds we een oud luchtbedje half opgeblazen in de bakfiets hebben liggen met daar overheen een handdoek.

Als je hond maar genoeg beweging, drinken, eten, schaduw en rust krijgt elke dag, samen met jou, dan hebben hij en jij een heerlijke vakantie.

Veel plezier! 

Meer tips lezen over het seizoenen? Klik hier!

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans