Kong recepten: de favorieten van onze instructeurs
kong_recepten

Kong recepten: de favorieten van onze instructeurs

Wil je graag een hond…

– die zich niet constant bezig houdt met jouw huishouden, de kinderen en bedelen aan de tafel?
– die zichzelf op zijn plaats of in zijn bench vermaakt terwijl er visite is?
– wat zelfstandiger wordt op een positieve manier?
– die niet verveeld is?
– die geen aandacht vraagt wanneer jij even geen tijd hebt?

Zet jou hond dan eens aan de slag met een gevulde Kong!

Een Kong is een rubber speeltje voor honden. Als je ermee gooit gaat het alle kanten op. Dat is een heel leuk spel, maar nog veel idealer is het feit dat je hem makkelijk tot de nok kunt vullen met lekkers. Op deze manier is jouw hond lang bezig met het uitlikken van de Kong terwijl hij veel leert over de situatie waarin hij anders misschien druk zou zijn, op zou springen, aandacht zou vragen, niet alleen kon zijn etc. etc.

Zelfstandigheid aanleren i.p.v. ongewenst gedrag

Een gevulde Kong met voer is dé uitkomst in allerlei situaties met jouw hond. Honden zijn lang bezig met een volledig gevulde Kong door de ideale vorm van het ding. Helemaal als deze bevroren is, is je hond lang zoet en mooi zelfstandig bezig. Hier leren ze veel positieve lessen uit, want in de betreffende context (tijdens visite, drukte, alleen zijn, terwijl jij zelf even druk bent) ervaart jouw hond nu dé oplossing; namelijk in je mand/bench met iets waanzinnig lekkers bezig zijn! Hiervoor moet je natuurlijk wel eerst oefenen! Geef in eerste instantie een “makkelijke” vulling in de kong die je hond zeker smakelijk vindt. Denk aan een combinatie van vlees, worst en/of blikvoer voor honden (als het maar heel smeuïg is). Zorg ervoor dat je hond dit al een aantal keer succesvol heeft ervaren in zijn mand/bench voor je de situatie ‘moeilijker’ maakt. Als je na een paar keer precies weet welke vullingen jouw hond het allerlekkerst vindt, kun je de gevulde Kong ook een half uurtje in de vriezer leggen. Hierdoor zal je hond er nog langer mee bezig zijn.

Ontdekkingstocht

De hond moet echt met zijn snuit en tong op ontdekkingstocht om al het lekkers eruit te krijgen (lees goed op de verpakking welke variant Kong jouw hond nodig heeft qua hardheid en grootte). Het leeghalen van de (eventueel bevroren) vulling die je hond heel lekker vindt, geeft de hond voldoening en ontspanning. Hij heeft bij iedere lik succes en haalt er op deze manier steeds kleine beetjes lekkers uit. Met een bevroren versie is je hond langer bezig. Omdat er maar kleine hoeveelheden tegelijk worden opgelikt, krijgt de hond geen grote hoeveelheden bevroren product in de maag. Probeer dit pas uit wanneer je hond ervaren is met het leeglikken van de Kong zodat hij/zij er ook echt mee aan de slag blijft.

Er zijn vele “Kong recepten” bekend. Op de website van Kong vind je vele inspiraties en instructievideo’s.

Onze favoriete Kong recepten!

Favoriete recept van instructeur Ragna: “Boerenmaaltijd”
Afhankelijk van de grootte van de Kong voor jou hond; 100 – 400 gram vers vlees of gehakt, 1 ei, wat gekookte rijst of pasta en 1 eetlepel peterselie. Meng alles goed door elkaar en vul de Kong hiermee tot er niets meer bij kan. Staat jouw hond al te kwijlen?!

Favoriete recept van instructeur Minna: “Yoghurtijsje”
Maak een overheerlijke mix met yoghurt of kwark! Dicht eerst de onderkant van de Kong af met een brokje of een stuk banaan. Mix er bijvoorbeeld appel, banaan, een lepel honing en een lepel pindakaas door heen. Vries het geheel even 20 min in de vriezer en klaar is je zelfgemaakte hondenijsje!

Favoriete recept van instructeur Tessa: “Ei hoort erbij”
stop het onderste gat van Kong dicht met in water gewelde brokjes of een stukje kaas/worst. Zet de Kong ondersteboven in een passende mok. Klop 1 ei los en giet dit in de Kong tot deze voor de helft gevuld is. Zet de Kong (in de mok) heel kort in de magnetron tot het ei ‘gebakken’ is. Je Kong is nu volledig gevuld met gekookt ei. Laat hem afkoelen (evt. in de vriezer) en laat je hond maar smullen!

Favoriete recept van directeur Marlies: “Cheeeeese”
Van dit recept gaan jullie zeker blij worden, want makkelijker kan het niet: meng een kopje geraspte kaas en wat hondenbrokjes of stukjes Rodi worst door elkaar. Vul hiermee de Kong en verwarm 2 a 3 min in de magnetron. Alle smaken zitten nu goed aan elkaar geplakt. Even afkoelen en smullen geblazen!

Favoriete recept van instructeur Hanneke: “Boterhammentijd”
Afhankelijk van de grootte van de Kong voor jou hond pak je een hele of halve boterham. Besmeer deze royaal met pindakaas of smeerleverworst (aan beide kanten). Stop de boterham in de Kong en vul aan met meerdere besmeerde stukjes tot je Kong vol is. Vindt je hond dit nog moeilijk? Maak het dan een beetje smeuïger met wat warm water.

Favoriete recept van directeur Betty: “Koud smulsoepje”
Wat lekkere (zoutloze) kip/groente/runderbouillon over van je zelfgemaakte soep? Top het onderste gat van Kong dicht met een stukje kaas. Zet de Kong ondersteboven in een passende mok. Giet de bouillon in de Kong en zet het geheel in de vriezer. Een overheerlijk vlees-ijsje voor je hond, waar hij/zij gegarandeerd van zal genieten!

Favoriete recept van instructeur Marlous: “Restjesdag”
Heb je wat aardappels, pasta of rijst over? Samen met een restje groente van bijvoorbeeld wortel, sperziebonen of pompoen eet je hond dit wellicht graag nog op. Meng er wat kvv of blikvoer voor honden doorheen en je hebt een heerlijk dinertje klaar staan voor je hond!

Bekijk ook onze kookvideo’s!

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans