Maak de leukste smartphone foto’s van jouw hond!
foto maken van je hond met telefoon smartphone

Maak de leukste smartphone foto’s van jouw hond!

Jouw hond is natuurlijk de allerleukste en allerknapste. Je telefoon staat dan ook bomvol met foto’s van je lieveling. De ene foto is meer geslaagd dan de andere, maar zolang jij je hond herkent, prima toch…? Herkenbaar? In deze blog geeft instructeur Kim tips over hoe je met je smartphone nóg mooiere foto’s kan maken van je hond.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Controleer jij ooit de instellingen van de camera? Sommige telefoons veranderen namelijk de verhouding, verlagen de resolutie of gaan zonder dat jij het in de mot hebt plots op ‘nacht’ modus staan. Loop alles dus regelmatig even na, maak na het veranderen van een instelling een foto en controleer of dit je beter bevalt.

Daarnaast hebben veel telefoons tegenwoordig een ‘portret’ en ‘pro’ stand. Bij de portret stand kan je zelf de intensiteit van de focus kiezen, hierbij wordt het object scherp en de achtergrond waziger. Dit is ideaal voor mooie portretten van jouw hond. Wil jij als een echte pro te werk gaan? Dan kan je ook op jouw telefoon alle instellingen (diafragma, ISO en sluitertijd) kiezen bij het maken van een foto. Hoe tof is dat!

Locatie is key

Wil jij dat de foto echt om jouw hond draait? Zorg dan dat je een rustige achtergrond kiest. Hoe meer kleuren, lijnen en objecten er op de achtergrond staan, hoe minder aandacht er gaat naar de hond. Kijk eens rond voor je de foto maakt, vanuit welke hoek komt jouw hond het beste tot zijn recht? Soms scheelt het super veel als je net die ene stap naar links of rechts maakt.

Gebruik je hierbij de portretstand, dan wordt de achtergrond minder scherp. Zo komt jouw hond nog beter naar voren.

Of wil je juist heel bewust de achtergrond betrekken bij de foto? Bijvoorbeeld, omdat de halsband van de hond en het verkeersbord op de achtergrond dezelfde kleur hebben of er een mooie boom staat. Zorg dan dat beide objecten op foto scherp zijn (je gebruikt nu niet de portretstand).

Van boven? Van onder? Ooghoogte? Ver weg? Dichtbij?

Het maakt heel veel verschil vanuit welke hoek jij de foto maakt en daar is niet per definitie iets fout aan. Foto’s maken is creatief zijn en lekker uitproberen. Gelukkig kunnen we tegenwoordig onbeperkt foto’s maken en is het rolletje niet na 25 foto’s vol.

Ga aan de slag en kijk welke hoek jij mooi vindt. Vaak wordt er bij hondenfotografie voor gekozen om de foto’s te maken op ooghoogte van de hond. Dat wil zeggen dat fotografen door de knieën gaan of op hun buik liggen. Zo krijg je een mooi aanzicht.

Maar misschien vind jij het wel super tof om jouw kleine Pomeriaan groot te laten lijken door de foto van onderaf te maken, of zoom je in en maak je enkel foto’s van details zoals ogen, oren en staart. Bij fotografie mag en kan alles en dat maakt het zo fantastisch.

Maak de mooiste foto's van je hond met je smartphone telefoon

Hoe kies je de beste foto’s uit?

Het was een zonnig moment, je had je telefoon bij de hand en jouw hond had een heerlijke modderneus. Het perfecte moment voor ‘een’ foto. Klik, klik, klik… En voor je het weet ben je 40 foto’s verder. Hoe kies je hier nou de beste foto uit?

Zelf vind ik het fijn om de foto’s in de galerij globaal te bekijken en de onscherpe meteen weg te gooien, dit scheelt je waarschijnlijk alweer 10 foto’s. Daarna ga je door alle foto’s scrollen. Alles waarvan je denkt ‘mwah’, gooi je weg. Het voordeel is dat veel telefoons nu ook een prullenbak hebben, als je er per ongeluk een te veel weggooit, kan je hem altijd weer terughalen. Uiteindelijk houd je waarschijnlijk 3 tot 5 foto’s over waar je écht blij mee bent.

Puntjes op de i: De beste foto’s bewerken

Zelf gebruik ik Snapseed om op mijn telefoon foto’s te bewerken, maar houd er rekening mee dat foto’s bewerken altijd de resolutie en kwaliteit verlaagt. Bij het bewerken van een foto is ‘less is more’ vaak het mooiste, dat wil zeggen dat je wat kleine aanpassingen doet. Zo houd je de foto natuurlijk, maar komen kleuren en belichting beter uit.

Wil je foto’s bewerken zonder kwaliteitsverlies? Ga dan aan de slag met een spiegelreflex of systeemcamera en bewerk de foto’s in Lightroom en Photoshop.

Geniet

We willen de allermooiste momenten vastleggen en voor altijd bewaren, maar vergeet je niet om ook daadwerkelijk van het moment te genieten? Heb je een aantal mooie foto’s gemaakt, doe je telefoon in je zak en geniet samen met jouw hond van het mooie moment!

Ben jij graag creatief bezig en wil je jouw hond op een leuke manier bezig houden? Maak je eigen snuffelmat!
TIP: Maak daarna de leukste foto’s van je hond die druk in de weer is om al dat lekkers in de snuffelmat terug te vinden.

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans