Met je hond naar het terras

Met je hond naar het terras

Versoepelingen; het eerste terrasje van het jaar is in zicht!

We hebben er met z’n allen lang op moeten wachten, maar de terrassen mogen eindelijk weer open. En al is het onder strikte voorwaarden (of zou het pijpenstelen regenen), genieten zúllen we! Maar hoe bereid je je hond hierop voor na het voorbije “verre van sociale” jaar?

Natuurlijk is het superleuk om je hond ook mee te nemen op een uitje, tenminste… als je hier goed op voorbereid bent. Want vergeet niet dat COVID-19 niet alleen óns leven, maar vaak ook dat van onze honden heeft beïnvloed.

We trokken dan wel vaker onze wandelschoenen aan, het “normale” sociale leven stond op een laag pitje. En ook de mondkapjes mogen we niet vergeten; want voor ons zien ze er intussen heel normaal uit, voor sommige viervoeters is dat niet het geval! Het is dus goed mogelijk dat ook je hond weer moet gaan wennen aan meer drukte en mensen (mét enge mondkapjes) om zich heen.

Te veel prikkels kunnen je hond behoorlijk wat stress geven, en dat wil je hem niet aandoen. Gelukkig kan je jouw hond hierop voorbereiden door hem stapsgewijs weer te laten wennen aan deze (al dan niet nieuwe) prikkels.

Zet bijvoorbeeld zelf je mondkapje op terwijl je met hem aan het trainen of wandelen bent, of vraag bezoek een mondkapje op te zetten (ook al zitten jullie buiten). Stel je hond gerust en beloon je hond voor het positief verwerken van en omgaan met deze nieuwe en vaak toch spannende prikkel. Lees hier meer over hoe je jouw hond kunt laten wennen aan mensen die een mondkapje dragen.

Is je hond het niet (meer) gewoon veel mensen om zich heen te hebben? Ga hier dan ook mee aan de slag door bijvoorbeeld wat mensen in je tuin uit te nodigen, samen op wandel te gaan of een bankje in het park uit te kiezen en een babbeltje te slaan met voorbijgangers.

Bekijk dus even van tevoren of je jouw hond een plezier doet door hem mee te nemen. Verwacht je dat je hond het fijner vindt om gewoon thuis te blijven, volg dan vooral dat gevoel en neem hem voorlopig niet mee.

Hond mee naar het terras of restaurant

Zijn jullie klaar voor het eerste terrasje, een gezellige lunch of zelfs restaurantbezoek? Bedenk dan dat het handig is dat jouw hond er geen probleem mee heeft een tijd aangelijnd te zijn én ergens rustig te (blijven) liggen of zitten. Het commando “stil” komt hier zeker van pas, alsook een eigen dekentje waarop je hond lekker kan relaxen… Zorg er uiteraard ook voor dat je hond voldoende gesocialiseerd is op onverwachte bewegingen of geluiden.

Lekkere beloningen in de aanslag? Een bakje water bij? Een kauwbeentje of wat anders waarmee je hond zich rustig kan bezighouden in je “doggy bag”? Let’s go! Als je hond een echte stuiterbal is, is het slim om hem op voorhand alvast even uit te laten.

Geef je hond een rustig plekje waar hij niet in de weg ligt voor de bediening of anderen. Voorkom ook dat je hond in de volle zon moet liggen! Kan je hond niet goed met andere honden, vermijd dan dat hij deze steeds in het zicht heeft. Maak het hem én jezelf niet te moeilijk, plekjes genoeg op het terras.

Een terrasje doen moet vooral leuk, gezellig en veilig zijn; zowel voor jou, je hond als voor iedereen rondom jullie. Zorg er dus altijd voor dat je hond veilig is voor de omgeving, én omgekeerd!

Valt je hond af en toe uit of twijfel je toch ergens aan de veiligheid? Leer (ja, leer!) je hond dan een muilkorfje te dragen, zo kunnen jullie beiden relaxed van het uitstapje genieten.

En dan nu… Hop, het terras op!!!

Meer tips & tricks lezen om het leven met jouw hond nog leuker, gezelliger en veiliger te maken? Klik hier!

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans