Puppy zindelijk maken
puppy zindelijk maken

Puppy zindelijk maken

Yes, een pup! Zó leuk. Je kunt blijven knuffelen met je nieuwe maatje. Lekker spelen en ravotten. Een nieuw gezinslid erbij die alle aandacht van je krijgt. En zo hoort het ook. Maar het is niet alleen knuffelen, want je komt erachter dat deze kleine viervoeter regelmatig een plasje moet doen. Oeps, was je weer te laat….Een pup zindelijk maken, ook dat hoort erbij. Komt het nu mooi uit dat onze eigen Betty, oprichter van Stichting Dutch Cell Dogs, ook een pup heeft. In deze blog neemt ze je graag mee in de wondere wereld van een puppy zindelijk maken.

Zindelijk maken pup

‘Wat leuk, we hebben een pup! Ze is super schattig en scharrelt heerlijk door ons huis. Ze is super lief! Af en toe zien we andere karaktereigenschappen maar dat nemen we maar even voor lief. Uiteindelijk gaat ze wisselen en gaat ze haar messcherpe tandjes verliezen. Ik let de hele dag op haar en heel af en toe doet ze een plasje in huis. Het is nog allemaal goed te managen.

Ondertussen zijn we twee weken verder en plast ze nog steeds af en toe in huis. Een puppy zindelijk maken, is nog niet zo makkelijk. Dat inspireerde me om dit artikel te schrijven.

Hoe maak je een puppy zindelijk?

Eén ding is zeker, met alleen opletten gaat het niet lukken.

Voorkeursplaats
Pups krijgen een voorkeursplaats waar ze later als ze groot zijn het liefste willen plassen. Denk aan gras, tegels, zand en bosgrond. Wij hebben bijvoorbeeld een tuin met gras. Als de pup wakker wordt en ik loop met haar naar buiten dan lukt het haar net om niet binnen te doen en loopt ze meteen naar het gras. In eerste instantie lijkt het dus super handig om hier je pup te laten plassen. Als ik dan bedenk dat ik het heerlijk vind om in de zomer op blote voeten door de tuin te lopen en mijn kinderen ook graag met blote voeten door de tuin lopen, wordt deze optie toch minder aantrekkelijk. Daarom kies ik ervoor om de pup op te tillen en deze zo snel mogelijk op de ondergrond te laten plassen en poepen wat mij voor de toekomst ook nog een handige plek lijkt.

Zo worden er ook puppypads verkocht, deze nemen de urine super goed op. Het nadeel van deze puppypads of het gebruik van kranten is dat de pup een voorkeur krijgt van deze ondergrond. Uiteindelijk wordt het dus onhandig als je met een krant naar buiten moet omdat de hond anders niet wil poepen of plassen.

De plas of poep buiten belonen
Dit is een advies wat je altijd toe kunt passen.  Ik ben er wel van overtuigd dat het plassen en poepen al een beloning op zich is. Mijn puppy krijgt geen koekjes als deze plast of poept wel zeg ik op een vriendelijke toon dat ze braaf is. Uiteraard kun je de pup altijd belonen, want als je het gedrag beloont dan neemt het gedrag toe, dus de pup gaat meer en vaker buiten plassen. En dit is wat je wil, Mocht de pup nog binnen poepen dan kan je deze ook opruimen en deze buiten neerleggen daar waar je wilt dat de pup de volgende keer moet plassen. Let er wel op dat dit hoe jonger de pup is hoe dichter dit bij het huis moet. De pup kan het niet ophouden om eerst een kilometer te lopen en dan te gaan plassen. Daar zijn de spieren niet goed genoeg voor getraind. Hoe het niet alleen voor de pup makkelijk, ook voor jezelf.

Wel of geen beschutting
Mijn pup vindt het fijn dat als ze poept dat ze met haar rug ergens tegen aan zit, denk aan een struik of dat ze met haar rug naar een boom wijst. Daar waar de ene pup het liefst in een open veld zit te poepen vindt een andere hond het fijn als ze beschut zitten. Kijk eens naar je hond als deze poept, dat is echt zo verschillend per hond. Sommige honden kijken terug en sommige honden kijken juist weg. Mocht je een hond hebben die wegkijkt tijdens het poepen, kijk die dan niet de hele tijd aan 😉 dan kan ze gewoon lekker op haar gemak poepen. Tenslotte willen we allemaal op ons gemak poepen, toch?

Seizoen
Het seizoen heeft ook nog een grote invloed op een puppy zindelijk maken. Ik heb een winter pup en deze vindt het allemaal nogal erg snel koud. Ze gaat dus liever niet naar buiten als het vriest of regent. Ik kies ervoor om haar wederom op te tillen en mee naar buiten te nemen. Daar zet ik haar op een plek en laat ik haar plassen of poepen.

Mocht je nu een pup in de zomer hebben dan is het vaak makkelijker omdat je toch al veel buiten bent. In de zomer is het juist moeilijker als je niet wilt dat je pup op het gras plast om dit goed te registeren. Dit vergt ook veel oplettendheid om dit in goede banen te leiden.

Dagboek bijhouden
Wil je nu echt goed inzicht krijgen in wanneer je pup moet plassen of poepen, houd dan een dagboek bij. Dan zie je vrij snel structuur. Alles wat erin gaat bij de pup moet er namelijk ook weer uit.

Door zelf op gezette tijden te voeren zul je gaan zien dat hij ook op vaste tijden gaat poepen en plassen. Dit maakt het zindelijk maken makkelijker. Uiteraard scheelt het of je pup veel of weinig heeft bewogen. Veel bewegen zorgt ervoor dat hij eerder moet poepen. Weinig bewegen zorgt ervoor dat er meer tijd tussen zit, tussen het eten en het poepen.

Geen machine
Wat je ook doet, onthoud je pup is geen machine. Kijk bij het voeren ook naar de behoefte van je hond. Wat als je pup heel veel heeft bewogen en hij heeft super veel honger? Kies er dan niet voor om hem enkel op de vaste tijd eten te geven. De kans dat dat hij iets gaat vernielen is dan groot. Uiteraard is het ook niet de bedoeling om hem zoveel eten te geven dat hij in een soort van zevende hemel ligt en enkel aankomt en daarna niet tot nauwelijks kan bewegen.

Je kunt wel proberen om altijd rond dezelfde tijd eten te geven, dan ga je snel een verband zien wanneer de hond moet poepen. Honden zijn soms net mensen als je veel gaat bewegen dan worden je darmen gestimuleerd en dan moet je ook vaak eerder poepen.

Verschil in voeding voor puppy
Er zijn 1001 verschillende hondenvoedingen op de markt, niet ieder voer is hetzelfde. Goedkoper voer bevat vaak meer zout en meer kleurstoffen en minder voedingswaardes. Houd er rekening mee dat als er veel zout in het voer zit dat je pup veel gaat drinken en veel drinken zorgt er weer voor dat de pup veel moet plassen.

Drinken
Helaas kreeg ik dit advies toen ik vertelde dat mijn pup binnen plaste. Ik moest haar minder drinken geven, het advies was na 20.00 uur geen drinken meer. Negeer dit advies, een pup moet altijd bij water kunnen. Mijn eigen pup heeft een bakje in de bench hangen gedurende de nacht, als ze dorst heeft dan kan ze drinken. Je wilt namelijk geen nierproblemen gaan creëren. Geef je pup gewoon water en voorkom dat je een obsessieve drinker creëert.

Na het spelen en na het slapen
Misschien vraag je je af of er een soort van schema is om je puppy zindelijk te maken? Na elke inspanning of ontspanning je pup naar buiten brengen. Als de pup heeft geslapen en deze wordt wakker, meteen naar buiten. Heeft de pup lekker gespeeld? Neem de pup dan ook meteen mee naar buiten. Plast de pup buiten niet dan gewoon zorgen dat je een goede jas aan hebt, want je kunt pas naar binnen als je pup heeft geplast.

Niet corrigeren
Ga je pup niet corrigeren als deze binnen heeft geplast of gepoept. Een puppy zindelijk maken kost gewoon tijd, de ene pup is de andere pup niet. Sommige hebben een hele goede ontwikkeling van de blaas en kringspieren en bij sommige honden duurt dit langer. Er is dus geen vast schema voor het zindelijk maken van je pup. Hoe beter je je puppy in de gaten houdt, hoe sneller de kans is dat ze zindelijk worden. Bij mijn eerste pup was ik 15 lentes jonger en had ik geen kinderen. Ik hoefde mijn aandacht enkel te focussen op de pup. Nu zit ik in een andere fase van mijn leven en wil ik het allemaal goed doen maar niet alles gaat precies zoals ik wil. Ik zou zeggen laat het los en kijk naar wat er wel goed gaat in de tijd die je hebt. Dus je hond niet corrigeren maar zeker ook jezelf niet corrigeren als het niet gaat zoals je verwacht.

Duurt het toch wat langer voordat je puppy zindelijk is? Vang dan een keer zijn of haar urine op en breng dit naar de dierenarts. De dierenarts kan dan onderzoeken of de pup blaasontsteking heeft. Dan kun je vanuit daar weer kijken hoe je verder gaat met je puppy zindelijk maken.

Blaasontsteking

En mag ik zo vrijblijvend zijn om nog een laatste advies te geven? Doe datgene waar je zelf een goed gevoel van krijgt. Zoveel mensen zoveel meningen. Het is natuurlijk fantastisch dat de buurman, je moeder, je tante of je oom al jaren honden hebben, maar dat maakt ze nog niet automatisch een expert. Twijfel je, maak dan een afspraak met een hondengedragstherapeut over het gedrag of maak een afspraak bij de dierenarts om de urine te onderzoeken. En laat je niet gek maken, niet door je hond en niet door je omgeving. Uiteindelijk gaat het jou ook lukken. Ik wens je veel succes met je puppy zindelijk maken!’

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans