Routine en genoeg rust voor je hond

Routine en genoeg rust voor je hond

Waarom is rust en routine zo belangrijk?

Honden gedijen over het algemeen zeer goed op voorspelbare routines in de dagen. Dit maakt zaken duidelijk en begrijpelijk waardoor er ook tijd is om tot rust te komen op een vaste veilige plek in huis. Soms vergeten we dat een volwassen hond gemiddeld 12-14 uur per etmaal slaap nodig heeft en een pup nog veel meer. Dit is nodig om het hoofd en het lijf te laten herstellen. 

Honden zijn sterren in het leren kennen van patronen in jouw dagroutines. Let maar eens goed op, misschien staat jouw hond al klaar wanneer je je laptop dicht klapt? Of als je thuis komt van werk of ‘s morgens na je eerste bak koffie. Wat zijn jullie vaste momenten en hoe weet jouw hond wat er gaat gebeuren?
Hoe weet je hond dat het tijd is voor de middagwandeling? Dat merk je bijvoorbeeld al wanneer jij je sleutels, jas of schoenen pakt… Je leest de verwachtingen van je hond zijn gezicht af: “Gaan we op avontuur samen? Wandelen? Naar het bos?”

Net als wij mensen, houden honden van voorspelbaarheid in het leven. Dit maakt hun leven simpelweg fijner, vergroot het welzijn en maakt de kans op ongewenst gedrag ook kleiner. Als een hond totaal niet weet waar hij/zij aan toe is kun je te maken krijgen met een verhoogd stressniveau in het lijf, onrustig gedrag en te weinig slaap. Dit kan op zijn beurt weer resulteren in tal van probleemgedragingen. Dagelijks vaste voer-, training-, wandel-, en slaapmomenten geven rust, omdat de hond gewend raakt aan een ritme dat bij jullie beide goed past.

Bron: G.J. Adams, K.G. Johnson, Sleep-wake cycles and other night-time behaviours of the domestic dog Canis familiaris. Applied Animal Behaviour Science Volume 36, Issues 2–3, April 1993

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans