Teken bij honden
teken hond

Teken bij honden

Teken zijn spinachtige beestjes die zich aan je hond kunnen hechten voor een bloedmaaltijd. Dit is helaas niet altijd zonder gevolgen. Hoe kun je teken herkennen bij je hond, wat zijn de risico’s en wat moet je doen om ze te verwijderen en te voorkomen? Dat lees je in dit artikel.

Herken een teek bij je hond!

Een teek is erg klein, slechts 1-3 mm groot. Je kunt ze daarom gemakkelijk over het hoofd zien. Zeker als je hond een dikke, lange vacht heeft. Een teek hecht zich met de kop vast in de huid. Ze zijn vooral goed zichtbaar als ze zijn volgezogen. Ze zien er een beetje uit als een bruine of grijze wrat met pootjes. Soms kunnen de teken nog los lopen over de vacht op zoek naar een geschikte plek om zich vast te hechten. Ze hechten zich met name vast op de dun behaarde delen van je hond, dus op de kop, in de oren of in de liezen en oksels.

Hoe kan mijn hond zich besmetten met teken?

Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen en struiken. Ze stappen van daaruit over op passerende honden. Teken zijn er het hele jaar door. Ze zijn vooral actief vanaf een buitentemperatuur warmer dan 7 °C.

Via de website tekenradar.nl kun je zien waar en wanneer teken actief zijn.

Kunnen honden ziek worden van een tekenbeet?

Honden, maar ook mensen en andere huisdieren, kunnen ziek worden van een tekenbeet. De teek kan een ontsteking geven op de plek waar hij zich vasthecht. Dit kan jeuk en irritatie geven.

Daarnaast kunnen teken verschillende ziektes overbrengen. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Lyme. 1 op de 5 teken in Nederland is besmet met de Lyme bacterie! Honden die besmet zijn met Lyme, kunnen net als mensen vage klachten krijgen. Symptomen die kunnen passen bij een infectie met de ziekte van Lyme zijn:

  • Gewrichtspijn
  • Neurologische verschijnselen
  • Koorts
  • Slechte eetlust
  • Nierproblemen
  • Huidveranderingen

Voorkomen is beter dan genezen!

Wat kan ik doen om mijn hond tegen teken te beschermen? Je kunt verschillende dingen doen om je hond of kat tegen teken te beschermen:

De keuze is reuze; van pipetten tot bandjes, sprays en tabletten. Klik hier voor allerlei tekenwerende en tekendodende producten. Wil je liever volledig natuurlijke middelen? Bekijk hier de producten.

Kijk wat het beste bij jou en bij je hond past en zorg er zo voor dat je enge ziektes door tekenbeten (en ook vlooien) zoveel mogelijk voorkomt!

Effe checken!
Controleer je hond en kat dagelijks op teken. Honden zeker na elke wandeling en katten als ze buiten zijn geweest. Check vooral de dunbehaarde delen als oksels, liezen, kop en oren.

Noteer altijd in je agenda wanneer je hond of kat een teek heeft gehad. Wordt je huisdier ziek in de periode na een tekenbeet, meldt dan altijd aan je dierenarts dat ze een teek heeft gehad of dat ze in het buitenland is geweest.

Verwijder de boosdoener!
Geen enkel product beschermt 100%. Verwijder gevonden teken zo snel mogelijk bij je hond, liefst binnen 24 uur in verband met het overbrengen van ziekteverwekkers. Gebruik altijd een tekentang of tekenkaart om een teek te verwijderen.

Let op: Gebruik geen alcohol, hitte of zeep voordat je een teek verwijderd! De teek kan dan juist zijn maaginhoud uitspugen en sneller ziektes overbrengen op je hond!

Bron: medpets.nl

Nieuwsbrief (artikelen)

  • Wil je graag op de hoogte blijven van alle artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans