Trekspelletje met je hond
trekspelletje hond

Trekspelletje met je hond

Spelen met je hond is niet alleen leuk, het versterkt ook nog eens jullie onderlinge band! Het trekspel is en blijft toch wel een favoriet spelletje voor veel honden én eigenaars. In dit artikel delen we enkele tips om dit spel voor zowel je hond als jezelf veilig en leuk te houden!

Een trekspel is geen competitie

Wil je een trekspel doen met je hond? Dan is het belangrijk dat zowel jij én je hond weten dat dit geen competitie hoeft te zijn! Een hond ervaart namelijk geen “winnen” of “verliezen” zoals wij dat doen; hij wil simpelweg fijn met je samenwerken.

Leer je hond daarom het speeltje eens los te laten door te ruilen met iets lekkers of door een ander leuk speeltje weg te gooien. Op deze manier geef je je hond ook nog een andere optie en kun je je hond spelenderwijs leren apporteren. De commando’s “los”, “vast” en “apport” kun je tijdens dit spel dus prima op een leuke manier aanleren!

trekspelletje

Hou het spel ontspannen en gezellig

Probeer tijdens het spel te letten op signalen van te veel opwinding of stress bij je hond; leg in dat geval het spel stil en doe even wat anders om samen te bedaren (bijv. samen kroelen of voertjes zoeken in het gras). Wees dus ook bewust van je eigen houding en hoe druk of luid je zélf bent tijdens het spelen…

Is jouw hond wat onzeker? Maak er dan een ontspannen “zittend” trekspelletje van of maak het speeltje vast aan een langer touw zodat jullie op een wat grotere afstand van mekaar kunnen spelen.

Laat je hond tijdens het trekspel ook gerust “winnen” om het spelplezier te vergroten of om je hond wat extra zelfvertrouwen te geven. Nodig hem daarna uit om weer naar je toe te komen met het speeltje in zijn bek. Zo kun je meteen duidelijk zien of hij echt graag nog een keer met je wil spelen.

Beëindig het spel op een duidelijke manier (bv. met een stopwoord) zodat je hond weet dat het spel is afgelopen. Berg het speeltje eventueel op; zo kan je hond weer rustig worden. En wanneer het dan de volgende keer weer wordt bovengehaald, zal hij waarschijnlijk nóg enthousiaster zijn!

trekspel hond

Spelen met je hond? Safety first!

Gebruik een veilig speeltje dat groot genoeg is om samen mee te spelen (tenzij je je vingers kwijt wil) en houd het laag genoeg zodat je hond niet op hoeft te springen. Laat je hond mee de kracht in het spel bepalen; je hond 2 meter de lucht inzwieren is -althans in veel gevallen- géén goed idee.

Speel altijd in een ruime, veilige omgeving op een ondergrond die niet glad is om verwondingen of blessures te voorkomen en speel 1 à 2 uur voor en na het eten niét om de kans op een  maagtorsie te minimaliseren.

Vinden jullie trekspelletjes allebei superleuk? Maak met onze instructies zelf een stevig fleece speeltje voor je hond.

Veel plezier!!


Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans