Waarom honden najagen
waarom honden najagen

Waarom honden najagen

De meeste mensen herkennen het wel; honden die als een gek achter bijvoorbeeld fietsers, joggers, rennende kinderen of andere dieren aan rennen… najagen.  Veel mensen lachen erom, vinden het een komisch gezicht “kijk hem lekker rennen”…  Maar als je zelf wel eens door een vreemde hond achterna gezeten bent (of je kunt jezelf dit inbeelden), besef je zeker wel dat dit helemaal niet zo grappig is. Instructeur Barbara legt uit waarom honden eigenlijk jagen en wat jij kan doen om het leuk en veilig te houden voor zowel je hond als jouw omgeving.  

jagen en najagen en normaal hondengedrag

Najagen is normaal gedrag

Jagen hoort bij het normale gedrag van honden. Ze zijn dol op bewegende dingen. Hoe harder iets wegloopt, hoe harder de hond er achteraan zal willen gaan. Veel honden zullen daarom (als ze hun oorspronkelijke jachtdrift nog hebben) eenden, vogels, fietsers, joggers, brommers, katten en noem het verder maar op, vaak niet kunnen weerstaan en er achteraan willen.

Voor ons als hondenbezitters is dit een grote uitdaging én een belangrijke taak om ze te leren hoe we het wèl graag zouden willen zien!

Laat je hond niet toe om ‘zomaar’ te jagen

Onder het mom van beter voorkomen dan genezen, is het allereerst belangrijk om de hond NOOIT toe te staan om na te jagen. Als de hond één keer geleerd heeft dan zijn gedrag succesvol is, zal hij het blijven doen. Het wordt alsmaar leuker zelfs! De hond denkt namelijk dat hij iets heeft “weggejaagd” en voelt deze ervaring als een groot succes… “Hoppa”, denkt de hond “1-0 voor mij”. En zie het dan nog maar eens af te leren.

Belangrijk is dat jij als begeleider van de hond datgene (we nemen even een jogger in dit voorbeeld maar het kan van alles zijn wat beweegt) eerder ziet dan je hond en hem dan snel bij jou roept – en aanlijnt als dat nog niet het geval was –  voordat hij achter de jogger aan kan gaan jagen. Je kunt hem dan vervolgens afleiden met wat lekkers of zijn favoriete speeltje. Herhaal dit elke keer als jullie een jogger op afstand zien, of als er eentje voorbij komt. Jullie zien de hond dus wel maar, doordat je hem afleidt, doet je hond hier niks mee…

wil je hond najagen. leid hem dan af met zijn favoriete speeltje

Oefen aan de leiband

Het best oefen je dit aangelijnd en heel vaak op een plek waar je zeker weet dat er iets langs komt waar je mee wilt oefenen, zodat je de hond veel succes ervaringen kunt geven.  Je wilt er naartoe werken dat je hond denkt “Hé daar komt een jogger… Jippie!… ik krijg wat lekkers van mijn baas of we gaan spelen!”. Datgene wat jij de hond aanbiedt, zou voor de hond dus veel interessanter moeten zijn dan het achterna rennen van die jogger!  

Heeft je hond behoefte om te jagen? Voorzie hem hier dan in!

Als je hond de behoefte heeft om te jagen is het wel belangrijk dat hij op een positieve, veilige manier in deze behoefte voorzien wordt.  Leer hem daarom om op de momenten dat het wél kan op een veilig voorwerp te jagen in plaats van op joggers en andere dingen die ongewenst zijn.  Je kunt als alternatief een favoriet speeltje gebruiken. Enthousiasmeer de hond om dit terug te brengen bij je en ruil het dan voor iets wat hij heel lekker vindt of net zo leuk (twee dezelfde speeltjes bijvoorbeeld) en bied hem daarna weer het speeltje aan of gooi het weer weg. Zo maak je samen jagen veel leuker dan alleen, houd je het veilig en bovendien versterkt het de band met je hond.  

hond afleiden met speeltje

Een goede socialisatie helpt problemen te voorkomen

Het belang om de hond goed te socialiseren en te wennen aan van alles en nog wat is één van de eerste dingen die je moet doen om problemen zoals najagen te voorkomen. Het is heel belangrijk om je hond op te laten groeien met allerlei verschillende soorten dieren (en dingen) zodat hij niet zo snel onder de indruk is van alles wat hij tegen komt. Houd de hond altijd aangelijnd zolang je nog niet weet hoe hij op iets zou kunnen gaan reageren, voorkom dat je hond de kans krijgt hoe leuk het is om bijvoorbeeld op koeien te jagen. Als de koeien niet opgejaagd worden, zullen ze ook niet wegrennen. Zorg er voor dat de hond zoveel koeien ziet dat hij het de normaalste zaak van de wereld vindt en denkt: “Hmmm… eigenlijk zijn die koeien hele saaie beesten”. Richt zijn enthousiasme op jou als begeleider door met hem te spelen, zijn aandacht voor jou te belonen met lekkers en lekker samen bezig te zijn. Zo wordt (of blijf) jij de allerleukste voor hem en vindt hij koeien, of alle andere dieren (eenden, katten, vogels enz.) die je tegen komt tijdens het uitlaten helemaal niet interessant.

een goede socialisatie is belangrijk

Better safe than sorry!

Omdat jaaggedrag nu eenmaal natuurlijk gedrag is van honden kun je, ondanks al jouw training en een goede band met elkaar, nooit helemaal voorkomen dat een hond ineens gaat jagen. Laat de hond  daarom dan ook nooit zonder toezicht in de buurt van prooidieren. Ook niet in de huiskamer met kat, vogel of konijn, wanneer je hond deze helemaal niet gewend is… Better safe than sorry!

Het kan je zomaar gebeuren: plots schiet je hond tóch achter een konijn aan en hij is in de verste verte niet meer te bespeuren… Wat doe je als je hond vermist raakt?

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans