Lickimat voor je hond

|

Lickimat voor je hond

Lik matjes voor je hond! Je ziet ze steeds vaker, in allerlei varianten. Ben je fan van de gevulde Kong? Dan kun je het likmatje waarschijnlijk ook wel waarderen als verrijking en fijne bezigheid voor je hond. Maar wat is het nou eigenlijk?!

Wat is een likmat?

Een Likmat is een gegroefde mat die het likken van je hond aanmoedigt. Ze zijn vaak gemaakt van plastic of rubber en hebben een textuur op het oppervlak waar het voer in gedrukt kan worden.  Hierdoor zal je hond door middel van likken meer moeite moeten doen voor zijn eten en zal hij of zij de maaltijd niet zomaar naar binnen schrokken.

Waarom een ​​likmat gebruiken?

Het gebruik van een likmat stimuleert het likken. Hierbij komen endorfines vrij in de hersenen van je hond. Deze endorfines kunnen honden helpen kalmeren in stressvolle situaties.

Likmatten kunnen:

  • Stress verlichten
  • Zorgen voor mentale stimulatie.
  • Kalmerend/positief versterkend hulpmiddel zijn voor activiteiten zoals het knippen van nagels en douchen, maar kan voor sommige honden ook heel fijn zijn in de bench, wanneer er bezoek in huis is of tijdens een lange autorit.
  • Stimuleert langzamer eten.
  • Mentale stimulatie voor honden bij beperkingen in beweging (ziekte, blessure, ouderdom).

Verschillende soorten en maten

De likmatjes zijn verkrijgbaar in ronde of vierkante vorm en met verschillende rasters. Zowel plat als in een kom, met of zonder zuignap. Dmv de zuignap kun je het likmatje inzetten in de douche, tijdens een trimbehandeling, bij de dierenarts of tijdens het knippen van nagels. Let wel op dat je hond dan al bekend is met het eten uit een Likmat. Is je hond te gestrest of bang in dat soort contexten, dan zal hij/zij niet willen eten. Schakel dan hulp in van een goede trainer of hondengedragstherapeut.

Tips en trucs

Is jouw hond een wijsneus die de mat om zou gooien? Een goede tip als het om likmatten gaat, is om de mat tijdens het voeren in een bakplaat of bakvorm te leggen. Dit helpt te voorkomen dat je hond de  mat oppakt en probeert om te draaien.

Schoonmaken

Qua schoonmaken, kunnen likmatten lastig zijn. Juist door hoe ze ontworpen zijn, houden ze etensresten goed vast. Daarom week je de matten meestal na gebruik in warm zeepsop. Gebruik dan een schrobborstel om alles wat achterblijft los te maken. De meeste likmatten zijn ook vaatwasmachinebestendig (bij voorkeur in het onderste rek, tegen een bord geleund).

Correct gebruik

Net als bij andere verrijking (puzzels, kong etc.) geef je de likmat alleen als je in de buurt bent om te zien hoe je hond hem gebruikt. Bepaalde honden zullen als ze klaar zijn de matten omdraaien of er in gaan bijten. Zorg ervoor dat je erbij bent om toezicht te houden en dit gedrag te stoppen. Als de mat leeg is, strooi je wat voertjes die je hond gaat zoeken; dan kun je rustig de mat weg halen.

 Wat je kunt gebruiken in de Licki Mat:

• Nat hondenvoer of vers vlees

• Natuurlijke pindakaas (xylitolvrij)

• Pure pompoenpuree

• Veggie puree (zoals sperziebonen of wortel)

• Zuivere Griekse yoghurt

• Bottenbouillon

• Kwark

• Gepureerde banaan

Verschil met andere voerspeeltjes die je kunt vullen voeding

Vergeleken met andere voerspeeltjes kan een likmatje nog net laagdrempeliger zijn. Het lekkers is makkelijker bereikbaar met de tong van de hond. Wel moet de tong over al die rastertjes heen. Het is dus heel persoonlijk wat voor jou hond het best werkt en wat hij/zij het leukst vindt om te doen.

Proberen!

Probeer het uit.  Wie weet kan het je enorm helpen bij situaties die je hond nog lastig vindt om mee om te gaan (zelfstandig bezig zijn, bij visite in huis, op het terras, in de auto etc.) of kan de likmat simpelweg een fijne mentale uitdaging geven voor je hond wanneer je zelf even minder tijd hebt voor hem/haar.