Marlies neemt je mee naar de training – Deel 7
Marlies neemt je mee naar de training

Marlies neemt je mee naar de training – Deel 7

In de ruim 12 jaar dat wij nu trainen, zijn er heel veel onvergetelijke momenten geweest met de asielhonden, de deelnemers en medewerkers binnen de instellingen. Dit moment wil ik graag gebruiken om jullie mee te nemen achter de schermen van Stichting Dutch Cell Dogs.

We kijken terug op een bewogen jaar

2021 was een bewogen Corona jaar dat enorm veel invloed heeft gehad op zowel mens als dier. Heel veel honden werden naar het asiel gebracht, omdat achteraf bleek  dat zo’n hond toch wel meer werk was en meer aandacht vroeg dan veel gezinnen konden geven. Pups die in de lockdown 24 uur aandacht kregen en plots “home alone” zaten nadat iedereen weer aan het werk ging.

114 Van deze honden werden het voorbije jaar opgenomen in het Dutch Cell Dogs trainingsprogramma; ze werden getraind door mensen die zelf opgesloten zaten en mede door Corona heel veel stress ervoeren. Beide partijen hebben 8 weken lang waardevolle lessen en skills geleerd; levensveranderende lessen en mooie momenten om nooit meer te vergeten…

Het afgelopen jaar heeft voor ons extra glans gekregen door de enorme liefdevolle inzet binnen de instellingen. Want ondanks hun eigen zorgen en angsten, hebben deze medewerkers en gedetineerden zich 100 % ingezet om het trainingsprogramma tóch door te laten gaan en asielhonden een kans op een betere toekomst te geven.

Vertrouwen dat het goed komt

Het werken met vaak angstige en mishandelde honden is zeker niet makkelijk voor deelnemers met weinig ervaring; het vraagt van hun kant veel geduld en vertrouwen dat het goed komt. Toen wij dit programma ruim 12 jaar geleden op wilden zetten, was de belangrijkste reden om dit met gedetineerden te doen, het feit dat dit een groep was die begreep wat het is om opgesloten te zitten. Maar in de loop van de jaren werd het steeds duidelijker dat er veel meer overeenkomsten zijn… Mishandeling, verwaarlozing, slaapstoornissen, onzekerheid en gebrek aan aandacht en liefde zijn steeds grotere raakvlakken gebleken.

Zo hadden wij in ons programma een deelnemer die er van overtuigd was niets te kunnen en zéker niet in staat te zijn een hond te trainen. Hij werd gekoppeld aan een jonge spaniël kruising, een bal haar met grote oren die ondanks mishandeling binnen het gezin super vrolijk in het moment stond. In de 8 weken durende training ontstond een hechte band tussen de twee die steeds beter op elkaar ingespeeld raakten. Maar ondanks de succesvolle training bleef de deelnemer zitten met onzekerheid en het gevoel niet goed genoeg te zijn.

“Als jij erin gelooft, kan je hond zelfs vliegen”

Tijdens een gesprek vertelde hij dat hij er van overtuigd was dat wij ná de training extra met zijn hond gingen trainen. Want het kon toch niet mogelijk zijn dat zijn hond al zoveel kon en dat híj dat hem geleerd had? Toen ik hem vertelde dat, als je inzet 100% is, alles mogelijk is en dat hij een geweldige trainer was, keek hij mij bijna meewarig aan… “Álles mogelijk?… Ja, alles mogelijk! Als jij er in gelooft dan kan je hond zelfs vliegen.“ Hij moest lachen en ging gelukkig met iets meer zelfvertrouwen met zijn hond aan de slag.

Tijdens de trainingen is er ook een oefening waarbij de hond aan een lange lijn loopt en de deelnemer hem op afstand moet roepen. Het is super fijn en leuk om te zien hoe de honden dan aan komen rennen; in het begin aarzelend en afwachtend, maar later steeds enthousiaster.

Een onvergetelijk moment

Zo ook in de laatste week dat onze spaniël aan de beurt was. Hij was vaak afgeleid bij deze oefening, overal even snuffelen voordat hij aan kwam rennen. Maar deze keer had hij de focus volledig op zijn trainer. De afstand was behoorlijk groot, dus ik vroeg hem om de hond zo enthousiast mogelijk te roepen…

Op het commando “hier” begon de hond te rennen en zijn trainer riep verwonderd en dolenthousiast: “Mevrouw, mevrouw! Kijk… hij vliégt!!”. En ik zag het ook. De hond rende zo hard dat alle vier de pootjes af en toe van de grond waren en zijn oren leken wel vleugels die van zijn kop afstonden. Het was die dag schitterend weer, maar dat haalde het niet bij de euforie van dit onvergetelijke moment.

Op naar een fantastisch nieuw jaar

Wat wij als team van Dutch Cell Dogs jullie wensen, is een fantastisch 2022 met een vliegende start naar betere tijden. Wees lief voor elkaar en vooral: geloof in jezelf!

2022 gaat weer een jaar worden waarin wij weer heel veel bevlogen mensen, fantastische honden en geweldige deelnemers mogen ontmoeten.

Bedankt voor jullie steun,

Marlies & Betty.

Vliegende asielhonden. Daar word je écht gelukkig van.

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans