Nagels knippen bij een hond
Is het eigenlijk nodig om de nagels van je hond te knippen? Slijten ze niet vanzelf af? In dit artikel legt Betty uit waar je op kan letten en hoe je zelf veilig de nagels van jouw hond kan knippen.
Wanneer je hond regelmatig over harde ondergronden loopt, slijten zijn nagels vaak zelf (genoeg) af en hoef je hier niet veel aan te doen. Maar uiteraard zijn er altijd uitzonderingen. Check dus met regelmaat de nagels van je hond zodat ze niet gaan storen of klachten veroorzaken!
Wanneer de nagels van je hond te lang zijn, kan dit vervelende en pijnlijke gevolgen hebben voor hem. Bovendien kan je hond hierdoor ook ongemakkelijk of anders gaan lopen en een verkeerde houding aannemen.
Wanneer is de kans groot dat je te lange nagels niet opgelost krijgt met enkel lopen over harde ondergronden?
- Onjuiste houding of stand van de hond zijn poten
- Overgewicht
- De hubertusklauw (een extra teen – en dus nagel- aan de binnenkant van de achterpoten, soms ook voorpoten)
Kies een gepaste nagelschaar voor honden
Heeft jouw hond te lange nagels, dan kun je ervoor kiezen om zijn nagels te knippen. Er bestaan hiervoor verschillende nagelscharen. Welke ik zelf de fijnste nagelschaar vind, is een iets grotere nagelschaar. Maar je hebt bijvoorbeeld ook nagelscharen waar de nagel van je hond door een ringetje moet. Die vind ik persoonlijk wat minder prettig, maar het blijft een kwestie van uitproberen wat bij jouw hond en jou past. Sommige mensen vinden het ook prettig om de nagels te vijlen. Dat is ook een goede optie, mits de nagels niet te lang zijn.
Aanleren om de hond zijn nagels te knippen
Voordat je daadwerkelijk de stappen gaat volgen, is het van belang om te weten dat je hond zijn voorpoten niet naar opzij kan strekken zoals wij mensen dat wel kunnen. Kies er dus voor om de poot recht naar voren of naar achteren te houden om pijnlijke situaties te voorkomen.
Stap 1: Pak de hond zijn pootje vast. Beloon je hond direct.
Stap 2: Pak de poot van je hond en houd deze iets langer vast. Beloon je hond als hij rustig is.
Stap 3: Pak de poot van je hond en beweeg een beetje met je duim onder zijn poot. Als hij rustig blijft, beloon je.
Stap 4: Pak de poot van je hond en duw met je duim op het begin van zijn voetzooltje zodat de nagel naar buiten komt. Blijf je hond belonen wanneer hij rustig blijft.
Stap 5: Herhaal stap 4 en houd de poot zo even vast. Beloon je hond.
Stap 6: Varieer en houd de ene keer de poot van je hond voor een korte periode vast en de andere keer wat langer. Beloon je hond uitvoerig omdat hij dit rustig toelaat.
Stap 7: Gaat het goed? Dan kun je de nagels daadwerkelijk gaan knippen!
Aan de slag!
Probeer ten alle tijden te voorkomen dat je in het ‘leven’ van de nagel knipt. Hier lopen bloedvaten en zenuwen door en als je hier per ongeluk in knipt, kan dit pijnlijk zijn voor je hond en gaat het bloeden. Hierdoor zou het kunnen dat je hond een volgende knipbeurt echt niet meer prettig zal vinden.
Hoever moet ik de nagels knippen?
Lichte nagels
Bij witte nagels kun je beter zien waar je moet knippen dan bij zwarte nagels. Bij de witte nagels zie je namelijk een kleurverschil aan de buitenkant van zijn nagel. Je ziet dus direct dat je niet in het roze (het leven) moet gaan knippen.
Op het plaatje zie je een dwarsdoorsnede van de hondennagel. Het donkere gedeelte in de nagel is het leven. Het lichtere gedeelte kun je dus knippen.
Donkere nagels
Bij zwarte nagels zie je niet meteen aan de buitenkant hoe ver je moet gaan knippen. Daarom is het van belang dat je niet direct een heel stuk van zijn nagel knipt, doe het in kleine stukjes. Als je een zwarte nagel hebt geknipt, en je kijkt naar de onderkant van de nagel en ziet enkel wit, dan kun je nog wat doorknippen. Zie je een witte cirkel met daarbinnen een soort blauwige gloed, dan ben je bij het leven en moet je stoppen met knippen.
Een donkere nagel. Hier zie je het leven van de nagel niet of heel moeilijk (bij dwarsdoorsnede een blauwige gloed). Het is dus van belang dat je kleine stukjes nagel knipt. Hoe vaker je gaat knippen, hoe meer het leven terug gaat lopen. Dit kan overigens ook gebeuren bij een lichte nagel. Als je de nagel knipt en je kijkt tegen het blauw aan, dan weet je dat je niet verder mag knippen.
Hubertusklauw
Check met regelmaat de hubertusklauw (zijnagel). Zeker als je een hond hebt met lang haar, kan deze nog wel eens vergeten worden. We willen ten alle tijden voorkomen dat de nagels weer terug in de huid groeien!