Oefening “LOS”
Samen spelen is superleuk en goed voor de band tussen hond en eigenaar. Het is wel heel belangrijk en veilig dat je hond ook weet hoe je behoort te spelen, wanneer je vast mag houden en wanneer je los moet laten.
Lees in het artikel van instructeur Tessa hoe jij je hond dit op een veilige en leuke manier aanleert!
Sommige honden vinden hun speeltje zo ontzettend leuk, dat dit een heel belangrijk voorwerp voor ze wordt. Het is dan lastig als je hond het “loslaten” niet 100% beheerst. Ga je dan de strijd aan om het speeltje uit de bek te pakken, kan dit een leuk spel worden voor de hond én doet hij de ervaring op dat mensen vooral dingen van je af willen pakken. Dit kan vervolgens voor honden een reden zijn om te gaan grommen zodra handen in de buurt komen van bijvoorbeeld een belangrijk speeltje.
Ga dus vooral niet de discussie aan van het afpakken, achter de hond aanlopen, etc.
Ruilen en het commando “los” aanleren
Veel makkelijker en veiliger is om te ruilen met iets heel lekkers (bijvoorbeeld kipstukjes) of een ander speeltje veel interessanter te maken waardoor hij zijn eigen speeltje/bot los laat.
Belangrijk is daarbij om een duidelijk “los” commando aan te leren. Zorg ervoor dat je bij deze train sessies kort speelt, waardoor je hond niet heel erg opgewonden raakt. Ga dus niet door met spelen totdat hij speels begint te grommen, rugharen omhoog gaan staan etc. Dan wordt het leren loslaten een stuk moeilijker!
STAP 1: LOS = voertjes zoeken op de grond
Vindt jouw hond los laten echt héél moeilijk? Dan snapt hij/zij waarschijnlijk helemaal niet zo goed wat LOS betekent… De meest simpele oplossing is om je hond eerst te leren dat het woordje LOS iets geweldigs oplevert. Je gebruikt hierbij geen speeltjes!
à Heb een handje favoriete beloningen bij je, benoem LOS en gooi meteen daarna het handje voer voor de neus van je hond op de grond. Doe dit meerdere keren, een aantal dagen achter elkaar.
STAP 2: Variatie-oefeningen
Daarna zijn verschillende variaties om te oefenen met het los-commando. Gebruik in eerste instantie wat “saaiere” speeltjes en maak het moeilijker wanneer het goed gaat door meer interessante speeltjes te gaan gebruiken. De volgende oefeningen zijn zinvol om te doen:
Loslaten bij samen “touwtje trekken”
– Neem een flinke voorraad voertjes in je hand en het speeltje in de andere hand (buiten bereik van de hond, bijv. achter je rug)
– Vraag een “zit”
– Beloon dit met de clicker of een beloonwoord (Bijv. Yes!) en bied het speeltje aan (speeltje is dan de beloning). Als hij/zij het vast pakt benoem je dit met het woord “vast” (bijv: “goedzo dat is vast, hou vast he”).
– Zeg altijd maar 1 keer het woord “Los” en gooi tegelijk met het commando meerdere voertjes dichtbij je hond op de grond. (laat het hem eventueel even snel de voertjes ruiken voor ze op de grond vallen). De hond laat los, stort zich op de voertjes: jij clickt of geeft een beloonwoord en benoemt duidelijk “Dat is LOS” en pakt rustig zijn speeltje van de grond. Begin de oefening opnieuw en houd het vooral luchtig en leuk voor jullie beiden.
Let op; je hond vindt het loslaten nog lastig dus oefen het commando al na een paar seconden touwtrekken.
Wil hij toch niet loslaten wanneer je de voertjes voor hem op de grond gooit of voor zijn neus houdt? Houd het speeltje dan heel stil en strak tegen je been (hierdoor wordt het saai) tot hij uit zichzelf los laat en behandel dit verder hetzelfde als het “spontaan loslaten”
– Laat je hond spontaan uit zichzelf los? Beloon dit onmiddellijk dmv “click/Yes, dat is LOS” en gooi tegelijk meerdere megalekkere voertjes neer. Begin daarna opnieuw met spelen.
Loslaten bij gegooid speeltje
Oefen ook met het weg gooien van een speeltje. Als beloning kun je voer gebruiken of werk met twee speeltjes die je hond beide ongeveer even leuk vindt.
– Gooi het eerste speeltje en laat de hond erachteraan gaan. Blijf zelf op je plek staan en wees enthousiast hierover, benoem “vast” zodra hij het speeltje vast heeft. Komt hij/zij het speeltje naar je brengen? Doe dan eventueel een kort trekspel, maar vraag daarbij geen “los”. Benoem “vast” en laat zelf na een paar seconden los.
Belangrijk: ga niet achter je hond aan lopen, probeer het speeltje niet af te pakken. Blijf op 1 plek staan.
– Presenteer na een aantal seconden nadat hij/zij het eerste speeltje heeft gepakt, het tweede speeltje in je hand. Wees er zelf heel enthousiast over en zorg dat je hond het ook ziet; loop er speels een paar stappen mee weg (weg van je hond, niet naar hem toe) en beweeg het speeltje laag over de grond. Heb je zijn interesse? Gooi het speeltje dan weg.
– Zodra de hond zijn eerste speeltje los laat om de tweede te gaan pakken, gooi je het tweede speeltje dus weg (of dat heb je dan net gedaan). Op het moment dat je ziet dat hij/zij zijn eerste speeltje los gaat laten benoem je duidelijk “LOS”. Je hond laat los, jij beloont met click of beloonwoord en de échte beloning is het tweede speeltje.
Ben je klaar met spelen? Vraag dan een “los” middels een handje lekkers uitgespreid op de grond. Dan heb je zelf de tijd om de speeltjes op te ruimen terwijl je hond de voertjes zoekt.
Heb je ons artikel over een trekspel spelen met je hond al gelezen?