“Diesel leerde mij dat agressie of geweld niet de oplossing is.”

– Nathan, jeugddetentie 

oDutch Cell Dogs - werkwijze positief trainen asielhond geeft pootje aan gedetineerde

Positief trainen als werkwijze

Het uitgangspunt van de Dutch Cell Dogs werkwijze  is dat positief gedrag wordt beloond en negatief gedrag wordt genegeerd. Het trainen van de asielhonden gebeurt aan de hand van de clickertrainingsmethode. De clicker is een klein plastic doosje dat bij indrukken een klikkend geluid maakt. Dit geluid wordt gebruikt om het gewenste gedrag van de hond te markeren en aan te geven dat een beloning volgt. De belangrijkste rol van de clicker is communicatie met de hond. Met het geluid vertelt de gedetineerde de hond precies welk gedrag hem een beloning oplevert. De focus op positiviteit, beloning en communicatie heeft op zowel de asielhonden als de gedetineerden effect. Dat komt deels door spiegeling: gedetineerden herkennen zich vaak in de positie van de honden. Daarnaast eist deze manier van trainen ook betrokkenheid, oplettendheid en zelfstandigheid van de gedetineerden. Timing is namelijk key. De bedoeling is dat de deelnemers tijdens de training steeds meer verantwoordelijkheid voor de training van de hond op zich gaan nemen. Uiteindelijk trainen zij grotendeels zelfstandig de honden

Doelen

Resocialisatie van gedetineerden en asielhonden staat binnen onze werkwijze centraal. Dit doen wij door wekenlang intensief met hen te trainen. Onze trainingsprogramma’s richten zich op:

  • het sociaal maken van moeilijk plaatsbare asielhonden en hierdoor de kans op herplaatsing aanzienlijk te vergroten; 
  • het vergroten van het zelfvertrouwen en het aanleren en verbeteren van sociale en communicatieve vaardigheden bij de deelnemende gedetineerden;
  • het op lange(re) termijn terugdringen van recidive bij zowel mens als dier.
onze doelen - Dutch Cell Dogs
achter de tralies - werkwijze

Achter tralies

Momenteel werken wij binnen Penitentiaire Inrichtingen, Forensische Psychiatrische Klinieken, Jeugdinrichtingen en verslavingsklinieken. Denk hierbij aan locaties als: PI Vught, PI Heerhugowaard, PI Almelo, PI Alphen aan de Rijn, FPC De Oostvaarderskliniek, FPC De Woenselse Poort, FPC De Kijvelanden, FPC De Rooyse Wissel en de jeugdinrichten van Breda, Nijmegen, Spijkenisse, Sassenheim en Veenhuizen. En tot slot werken wij in verslavingskliniek Basalt.

De asielhonden waarmee wij positief trainen zijn afkomstig uit asielen in de omgeving van de trainingslocatie. Net als bij de gedetineerden geldt dat alle honden – ongeacht hun voorgeschiedenis – welkom zijn bij Dutch Cell Dogs. Alleen honden die vanwege hun gedrag een gevaar opleveren voor de deelnemers worden uitgesloten van het programma. Een strenge voorselectie bepaalt de geschiktheid voor deelname aan het programma. Meer interesse in ons trainingsprogramma? Neem contact op met Betty Buijtels, via: [email protected].

 

Geef asielhonden een tweede kans