Op stap met je hond
Zomer of winter, het is superleuk om je hond mee te nemen op een uitje, tenminste… als je er goed op voorbereid bent. In dit artikel vertellen we over de algemene etiquette waarvan wij vinden dat een hond deze moet beheersen en geven we tips & tricks over de algemene etiquette in het openbaar vervoer.
Je hond meenemen tijdens een uitstapje kan hartstikke gezellig zijn. Wel is het belangrijk dat je van tevoren bekijkt of je jouw hond er een plezier mee doet om hem mee te laten gaan. Denk bijvoorbeeld aan plaatsen waar veel kinderen of andere honden rondlopen.
Is jouw hond niet vriendelijk of bang voor bepaalde prikkels, dan zal hij continu stress ervaren. En dat is iets wat je hem niet aan wilt doen. Verwacht jij dat je hond het fijner vindt om niet mee te gaan, regel dan een goede oppas of breng je hond naar een goed en vertrouwd dierenpension.
We gaan op stap en nemen mee…
Water, een drinkbeker, poepzakjes, voer en beloningen. Optioneel: een gevulde Kong, een deken en snuffelmat.
Algemene etiquette
Als je hond rustig bij je blijft of ergens kan gaan liggen, is het vaak geen enkel probleem als jij je hond meeneemt naar een restaurant, op een terras of bijvoorbeeld naar de dierenwinkel. Helaas worden honden niet geboren met deze skill en moeten we deze dus aanleren.
Wat moet je hond beheersen voordat je hem meeneemt?
Jouw hond heeft er geen problemen mee hebben dat hij aangelijnd is. Hij schooit niet aan jouw tafel of bij andere tafels.
Je hond kan langere tijd op 1 plek blijven liggen. Het is handig om een kleedje mee te nemen zodat hij daar lekker op kan relaxen.
Jouw hond beheerst het commando stil, of tenminste: hij weet wanneer het tijd is om even rustig te worden (en te blijven).
Het moet vooral leuk en fijn zijn om je hond mee te nemen. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de maatschappij. Als je hond niet veilig is, zorg dan dat dit wel zo is door training, therapie of dat je het beheersbaar maakt door hem bijvoorbeeld een muilkorf te laten dragen. Zorg ervoor dat je hond zo gesocialiseerd of getraind is dat je hond niet schrikt van muziek of onverwachte geluiden en bewegingen.
Hoe hou je het veilig en prettig?
Zorg ervoor dat je hond veilig is voor de omgeving (en omgekeerd!). Let op hem als je hem meeneemt. Dan zie je wat hij doet en je ziet hoe hij reageert op verschillende mensen, dieren, prikkels en situaties.
Als je van je hond weet dat hij kan uitvallen, laat hem dan een muilkorf dragen. Dan heb je beide een relaxt uitje. Wanneer je hond bekend is met een muilkorf (wanneer het hem op een positieve manier is aangeleerd), dan draagt hij deze met plezier.
Weet je dat je hond wat meer ruimte nodig heeft of liever met rust gelaten wordt, dan kan je ook een geel lintje om zijn halsband doen of aan het tuig vastmaken. Zo maak je snel aan anderen duidelijk om een veilige afstand te houden.
Honden in het openbaar vervoer
Wanneer je je hond meeneemt in het openbaar vervoer, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de hond zich netjes gedraagt en staat veiligheid voorop. Het is niet de bedoeling dat de hond anderen benadert, tenzij diegene aangeeft dat hij of zij dit graag wil.
Het kan fijn zijn om je hond een tuig aan te geven, zodat je hem gemakkelijk bij je kunt houden. Wanneer er zich een situatie voordoet die je niet vertrouwt, kun je de hond vastpakken aan het handvat van het tuig.
Verder is het fijn om beloningen mee te nemen, om de hond te kunnen belonen wanneer hij zich goed gedraagt. Dit zorgt ervoor dat de hond dit gewenst gedrag (meer, vaker) gaat vertonen.
De regels in het openbaar vervoer
Honden mogen in het openbaar vervoer niet op banken zitten of overlast veroorzaken bij medereizigers. Als je hond op je schoot past en de bank niet raakt dan mag hij ook op schoot.
In het openbaar vervoer mogen kleine honden gratis meereizen, mits ze in een draagtas/mand vervoerd worden of op schoot blijven tijdens de reis. Voor grote honden koop je een kaartje.
Grote honden dienen kort aangelijnd te zijn. Voor grote honden koop je een Dagkaart Hond bij NS. De geleidehond mag gratis mee als hij een geleidetuig draagt.