“Bijzonder hoe Pablo me heeft geholpen met mijn depressie en stress.” 

– Cor, gedetineerde  

Samen trainen voor een toekomst in vrijheid

In het trainingsprogramma van Stichting Dutch Cell Dogs werken gedetineerden en asielhonden samen. De gedetineerden helpen het gedrag van de asielhonden te veranderen. Tijdens de positieve training krijgen ze veel aandacht en liefde. Zo veranderen de asielhonden weer in lieve gezinshonden. De honden leren te gehoorzamen en ze leren om gewenst gedrag te vertonen. Dankzij gedragsverandering kunnen de asielhonden terugkeren in de maatschappij. Het trainingsprogramma van heeft tevens een enorm positief effect op het welzijn van de gedetineerden. Er ontstaan vriendschappen. En door groei op sociaal vlak, bestaat er een grotere kans op een betere toekomst.

Je grootste bezit ontnomen

Achter tralies. Geen vrijheid. Het overkomt mens én asielhond. Zeker zelf naar gemaakt… Eén van de vele doorsnee reacties en aannames. Bij Dutch Cell Dogs denken we daar anders over. Het leven is niet altijd even maakbaar. En het is vreselijk om je vrijheid kwijt te zijn. Als mens, en als hond. Wij geven hen graag een tweede kans. Dat doen we door asielhonden te laten trainen door gedetineerden, zodat ze meer kans hebben op een nieuw thuis. We focussen ons op de honden, maar helpen zo indirect ook mensen.

We houden van honden, en van mensen. Van een positieve kijk op het leven, van een click tussen mens en dier. Van een trainingsprogramma waar iedereen beter van wordt. Dát is pas gerechtigheid.

“Hier gebeurt iets heel unieks!”

Toen wij in 2009 voor het eerst gedetineerden asielhonden lieten trainen, wisten ook wij niet wat we voor onze ogen zagen gebeuren: zelfs de meest verstarde en gesloten mannen braken open. Mens en hond – beiden tegen hun wil opgesloten – wisten elkaar hier te helpen. Een gedetineerde trainde een lastige hond tot fijne gezinshond, maar in wezen trainde hij zichzelf. En met resultaat. De deelnemers resocialiseerden. En net als voor de honden, begon er door deze bijzondere training ook voor de deelnemers een nieuw leven. Onze methode bleek te werken! Reacties van gevangenis-directies, psychologen en bewakers gaven allemaal hetzelfde beeld: “Hier gebeurt iets heel unieks!” Maar bovenal waren het de reacties van de gevangenen zelf, die ons motiveerden om door te gaan. 

Nu, een paar jaar later, hebben wij inmiddels bijna 900 honden en gedetineerden geholpen in hun weg naar betere toekomst. Wij zijn trots op het werk met jouw hulp kunnen gebruiken!

Het Dutch Cell Dogs team!

Betty

Betty

Oprichter Dutch Cell Dogs Dir. Algemene zaken

Marlies

Marlies

Oprichter Dutch Cell Dogs, Dir. Operationele zaken

Alexandra

Alexandra

Instructeur

Ragna

Ragna

Instructeur

Marlous

Marlous

Instructeur

Tessa

Tessa

Instructeur

Minna

Minna

Instructeur

Hanneke

Hanneke

Instructeur

Irma

Irma

Office manager

Suzy

Suzy

Administratief medewerker

“Ik ben trots en blij dat ik iets goed kan doen met mijn tijd.”

Strijder

Bestuur

Dutch Cell Dogs is een stichting met een onafhankelijk bestuur, bestaande uit leden met verschillende achtergronden en expertises. De afzonderlijke bestuursleden beschikken over de expertise en netwerken om de organisatie te kunnen bijstaan in het bereiken van haar doelstellingen.
Elk bestuurslid heeft zijn eigen expertise; de bestuursleden vullen elkaar goed aan en de gebundelde expertise tilt de stichting naar een hoger niveau.

Frans Douw

Secretaris

Voormalig vestigingsdirecteur van de penitentiaire instelling ZuyderBos te Heerhugowaard, bestuursvoorzitter Herstel en Terugkeer.

Marcel Das

Penningmeester

Eigenaar Bouffantes Finance

Herman Wiegerinck

Voorzitter

Bedrijfseconoom Erasmus Rotterdam, een van de oprichters van VODW Marketing en nu actief als coach voor jonge mensen en ondernemers.

Gijs Bartels

Bestuurslid, Public Relations

Managing Director at Academy Bartels

Geef asielhonden een tweede kans